[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Jeg slet med spiseforstyrrelser fra jeg var 15 år. Siden to autoimmune sykdommer.
-Kronisk, ingenting å gjøre, sa legen. Ikke søren, tenkte jeg, og gikk kunnskapens vei gjennom AIP: autoimmun protokoll.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Av ernæringsterapeut Line Holdal
Jeg startet med å redusere sukker og mel, og merket umiddelbar forskjell. Men helt frisk ble jeg ikke.
Siden studerte jeg ernæring i fem år, og ikke minst: jeg forsket på meg selv.
Nå er jeg kvitt spiseforstyrrelsene, og har holdt de to autoimmune sykdommene under kontroll. Uten medisiner.
I 2016 oppdaget jeg «autoimmun protokoll» (AIP) av legen Sara Ballantyne. Med endret kost ble tarmfunksjon bedre, betennelsene i kroppen reversert og immunsystemet balansert.
Prinsippene er enkle
R1 REMOVE: fjern matvarer og annet som provoserer tarmen.
(Alkohol, antibiotika, smertestillende og betennelsesdempende medikamenter.)
R2 REPLACE: erstatt med matvarer som ikke provoserer
R3 REINOCULATE: gjenopprett. Tilfør alt som kan helbrede tarmen
R4 REPAIR: reparer med mat, tilskudd, unngå stress[/vc_column_text][vc_single_image image=”8276″][vc_column_text]
Line har spist seg til et bedre liv. Her kan du lese mer om henne.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Autoimmun protokoll (AIP)
Er en eliminasjonsdiett skreddersydd for mennesker med en autoimmunn lidelse, intoleranse og andre ubalanser.
Dietten varer tre måneder, så kan du gradvis reintrodusere andre matvarer.
AIP har utspring fra paleo, men er blitt finjustert for å reparere lekk tarmslimhinne, bli kvitt betennelsestilstander og få kontroll på immunsystemet.
Ved hjelp av AIP kan du identifisere årsaken til sykdom, avdekke næringsmangler, ubalanser i tarmflora, og stress.
Målet er å bli symptomfri.
Noen matvarer er næringstyver som hemmer opptak av viktige vitaminer og mineraler.
- De er betennelsesfremmende.
- De trigger immunsystemet og tarmen.
Altså mat som gjør deg syk.
Gluten trigger autoimmune sykdommer og -tilstander, og bør elimineres 100 prosent – for godt!!
I motsetning til andre matvarer, for eksempel:
egg og upasteuriserte melkeprodukter – kan gjeninnføres etter en tid på AIP.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7327″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7498″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Unngå
- bearbeidet mat
- ferdigmat
- korn og ”pseudokorn”: havre, ris, quinoa, hvete, bygg
- alt av gluten
- alt av nøtter og kjerner
- alt av egg (eggeplomme kan introduseres etter tre måneder, men fjern igjen om du får en reaksjon)
- fermenterte soyaprodukter
- pasteuriserte melkeprodukter
- bønner, soya
- nightshades: aubergine, tomat, paprika, vanlig potet, chili, gojibær
- alt fra fra søtvierfamilien
- fett som: smør, margarin, soyaolje, raps, mais og andre oljer basert på nøtter eller kjerner
- sukker
- frø og krydder: pepper, anisfrø, sellerifrø, korianderfrø, cuminfrø, dillfrø, fennikkelfrø, sennepsfrø, annattofrø, sesamfrø
blandinger som curry, kinesisk fem krydder, garam masala - juice, kaffe, brus, alkohol
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”8047″ img_size=”medium”][vc_column_text]Fermentert mat er ekstra supert for deg med en autoimmun sykdom![/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7912″ img_size=”medium”][vc_column_text]Ja til avokado![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Reduser
- kjøtt som ikke er gressfôret
- oppdrettsfisk
- scampi
- maks fruktose pr dag er 20 gram
- rå grønnsaker, tungt å fordøye
Spis ekte, næringstett mat av kvalitet, gjerne økologisk
- gressfôret kjøtt
- kylling og kalkun
- villfisk og -skalldyr
- innmat og kraft
- rogn
- fett som: avokado, avokado-olje, kokosfett, spekk, olivenolje
- hagebønner (string-beans), kenyabønner og sukkererter (snap-peas)
- rødbeter, sellerirot, søtpotet
- veksle mellom fermentert, varmebehandlet og litt rå grønnsaker
- bær og frukt
- fermentert mat og drikke
- yoghurt/kefir av kokosmelk
- fermentert som kombucha, sauerkraut, kimchi, vannkefir
- alt av krydder fra blad, blomster, røtter og bark
- små mengder honning, lønnesirup og daddelsukker
- grønnkålchips, søtpotetchips (helsekost har en stekt i kokos)
- lag egen chips av rotgrønnsaker, tørket kokos, tørkede bær, fleskesvor (tørket, ikke stekt i olje eller tilsatt krydder).
Vær positiv: velg muligheter fremfor begrensninger!
(Artikkelen ble først publisert august 2017)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7377″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”10071″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Finner du ikke økologisk?
Skyll frukt, bær og grønnsaker i eplecidereddik, eller denne ”renseren”.
Les mer og finn oppskrifter på siden min![/vc_column_text][vc_single_image image=”8288″ img_size=”large”][vc_column_text]Jordbærsmoothien ser da god ut? Oppskriften finner du her!
Bare må ha kaffe? Se hvordan Line gjør det!
Lakris, sa du? Jada, går an det og…
Mer fra Caluna om autoimmune sykdommer:
Trine har MS, men med riktig kost er hun nesten frisk.
Cathrine undret: skal livet være en lang lidelse? Så lærte hun matens vei..
Lege Berit Nordstrand: spis fett til hvert måltid!
Mamma Gro ga seg ikke: gjennom fem år søkte hun kunnskap for at Tim skulle bli bedre fra autisme og ADHD. Sønnen er trolig den første i Norge som har spist seg frisk.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]