Kunnskap gir overgangsoptimisme

Artikkelen har omtale av arrangement

Av Marianne Natvik (mer om forfatteren nederst)

«Hvordan vet jeg om jeg er i overgangsalderen?» Gjentatte ganger har jeg som lege fått dette spørsmålet. Det er et vanskelig, viktig og nyttig spørsmål.

Det er vanskelig fordi noen kvinner kjenner på redsel rundt symptomene knyttet til overgangsalderen. Hun kjenner dem ikke igjen, lurer på om de kan representere alvorlig sykdom. Om hun samtidig kjenner på ensomhet i symptomene og om hun opplever at det er vanskelig å snakke med andre om det hun opplever, blir denne perioden av livet ekstra utfordrende. Dette kan vi hjelpe med.

Det er et viktig spørsmål fordi svaret kan gjøre at vi er litt forberedt på hva som venter eller får en forståelse av det vi står i. Det er også viktig fordi ved å gi overgangsalderen oppmerksomhet blir den lettere å stå i. Åpenhet, kunnskapsoverføring og fellesskap er like viktig i overgangsalderen som i svangerskap og barseltid.

Spørsmålet er nyttig fordi med denne kunnskapen kan du hjelpe deg selv til å være litt tryggere om symptomene skulle dukke opp. Kunnskapen gjør at du kan hjelpe deg selv. Den gir rom for gjenkjennelse og mulighet for aksept. Og kunnskapen kan gi deg støtte til å ta kontakt med legen din om du kjenner at dette påvirker livskvaliteten din slik at du kan få hjelp.

Gjennomsnittskvinnen i Norge har sin siste menstruasjon når hun er rundt 52-53 år. Vi kaller det den siste menstruasjonen, menopausen, først når det har gått 12 måneder uten blødninger. Symptombildet i kombinasjon med alder er det viktigste for å stadfeste overgangsalderen. At menstruasjonen er borte, er det sikreste tegnet. Blodprøver har liten verdi, fordi de svinger så lenge hun har menstruasjon.

Overgangsalderen er ulik fra kvinne til kvinne. For noen går alt veldig fredelig for seg – menstruasjonen opphører – uten så mange andre symptomer. Andre opplever at dette preger livskvalitet i denne perioden av livet.

For mange begynner denne perioden av livet med uregelmessige menstruasjoner. Dette kan skje flere år før menstruasjonen faktisk forsvinner. Enten som flere måneder uten menstruasjon, for så å komme et fossefall av en blødning som kan være skremmende og vanskelig å håndtere. Eller det kan være småblødninger litt her og der. Hetetokter og nattesvette kan dukke opp parallelt med uregelmessig menstruasjon. Søvnproblemer med innsovningsvansker, nattlig oppvåkning og tidlig oppvåkning skjer for mange. Humøret svinger, kanskje kjenner man seg lettere irritabel, har tyngre tanker, mindre overskudd og vondter her og der. En følelse av at man ikke «helt er seg selv».

Overgangsalderen har et dårlig rykte. Forståelig når vi ser på listen av symptomer over. Det er noe fornedrende over det hele. Overgangsoptimisme er langt borte for dem som opplever at symptomene overkjører dem. Men ikke alle får det slik. Og det er hjelp å få. Og det går over! Vi skal leve i mange år videre, uten menstruasjoner og humørsvingninger – DET er et liv mange nyter!

Marianne Natvik, lege @overgangsoptimisme @egenmestring

Marianne kommer som en av mange foredragsholdere på Kvinnehelsekonferansen 11.-12. september i Sandvika, så vil du lære mer om bl.a. dette, meld deg på hos www.kongresspartner.no

Del artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *