[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Hvis middelhavs-dietten er så sunn, hvorfor er da grekerne tjukkere og sykere enn europeere flest?
[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4198″][vc_column_text]Av Julia Schreiner Benito, forfatter av boken ”35 fotturer på Kreta.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Oliven, aubergine, sardiner, tomater… Den sanne middelhavsmaten er noe av det beste, men med turismen skjedde det noe.
I dag scorer grekerne blant Europas dårligste på viktige helse-parametere.
Kreterne. Etter dagens dont på åkeren, etter familie-måltidet og ettermiddags-søvnen, så satt de der på pinnestolen ved landsbyens kafenion. De spilte tavli, dro seg i barten, pratet, skuet, eide ikke et stresshormon.
Damene fant du ikke der, men hjemme eller på en benk under treet med medsøstre og hekletøy. Uten stress, uten savn.
Men noe skjedde da “vestlig” mat og turismen kom: Vi speilet et liv i velstand, effektivitet – og raskere mat.
Visst spiser grekerne fortsatt oliven, men de har lagt til sukker og ferdigmat.
Jeg glemmer aldri vår lille sønn på den greske skolen. De andre barna lo av matpakken hans. Selv gikk de til kiosken og kjøpte sjokolade-croissant.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”4278″ img_size=”medium”][vc_column_text]Foto: jonmariusnilsson.no[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_column_text]
Fra jordet til stranden
Turismen bidro til et økonomisk byks. Og den flyttet jobbene fra jordet til strand-restauranten. Som tidligere statsminister Papandreou sa: ”vi ble en nasjon av kelnere.”
Kreterne forlot sine landsbyer og stille liv.
Turisme ga økonomi til mat som inntil tiår siden var forbeholdt oss: sukker og hurtigmat.
Min gode venn Nikos vokste opp på seksti-tallet, den gang en liter olivenolje var gjengs valuta på Kreta. Hans foreldre var lærere i den lille landsbyen utenfor Chania. De andre foreldrene var jordbrukere.
-De andre barna misunte meg. Mine foreldre fikk lønn i penger, ikke olje. Så jeg fikk noen smådrakmer nå og da som jeg kunne kjøpe tyggegummi for på kafenion. Vennene mine hadde knapt holdt en mynt i hånden, og fikk ikke olje hjemmefra for å kjøpe snop…[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”4449″ img_size=”large”][vc_column_text]Den egentlige middelhavs-dietten[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_column_text css=”.vc_custom_1477593508601{padding-top: 20px !important;padding-right: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;padding-left: 20px !important;background-color: #eeee22 !important;}”]Les også:
Matens moral
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mkd_separator type=”full-width” color=”#dd9933″ border_style=”solid” thickness=”10″][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4452″ img_size=”large”][vc_column_text]Nikos Artemakis (55) fikk smådrakmer, ikke olivenolje. Her med sin kone Sofia Koutoukaki (49)[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4451″ img_size=”large”][vc_column_text]Handelen har gått herifra til supermarkedene[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space][vc_text_separator title=”År i Hellas har overbevist meg om at dette er viktige årsaker til at grekerne har gått fra fantastisk til dårlig helse i rekordfart:”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_column_text]
- Frykt for sult. Hungersnøden (Μεγάλος Λιμός) under annen verdenskrig drepte rundt 300 000 grekeren. Verst var vinteren 1941-42. Sulten sitter i minnet hos mange eldre grekere. For dem betyr en lubben pjokk sunnhet og styrke.
- Matforvirring. Grekerne har også tatt til seg det dårlig funderte rådet om å ”spise mer korn og mindre fett”. De spiser nå mye mer sukker og andre karbohydrater på bekostning av gode fettkilder.
- Greske kvinner begynte å jobbe, og tyr nå til raskere løsninger på kjøkkenet.
- Greske kvinner ammer sine små i liten grad. Mødre blir bombardert med reklame for morsmelk-erstatninger og ”sunne” varianter av sukkermat til barn.
- Grekerne har fått hjul. Til og med gjeteren kjører nå moped rundt saueflokken…
- Anekdote fra 80-tallet: jeg jogget langs veien på Kreta, en bil stoppet, sjåføren rullet ned vinduet: ”Jeg ser du har dårlig tid, la meg kjøre deg.”
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”4450″ img_size=”large”][vc_column_text]Se hva jeg fant på venterommet hos tannlegen på Kreta[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][/vc_row][vc_column][/vc_column][vc_empty_space][vc_column_text][adrotate group=”1″][/vc_column_text]