[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Hva spiser du når du ikke tåler noe som har med hvete å gjøre?
– Jeg prøvet og feilet, og endte på disse, sier Cathrine Berge (51).
– Etter at jeg sluttet med gluten, har helsen min bedret seg vesentlig. Og min mann ble kvitt sin katteallergi, snorking og søvnapne – og kunne kaste medisinene mot pollenallergi.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”4914″][vc_column_text]Cathrine Berge[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]
Rene knasende sprø knekkebrød (3 brett)
Disse er blodsukkerstabile og enkle å lage.
2 dl garfavamel, mandelmel eller quinoamel
2 dl jyttemel rød
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
2 dl gresskarkjerner, malte
2 dl solsikkekjerner, malte
3 ts Himalaya salt
2 ss fiberhusk (ikke toppede)
10 dl vann
Den tørre blandingen skal veie ca 1kg til 10 dl vann
Rør alt det tørre i en bolle. Tilsett vann. Smør massen i et tynt lag fordelt på tre stekebrett kledd med bakepapir. La deigen svelle noen minutter. Rut massen opp i passende størrelse med en slikkepott.
Sett ovnen på 160 C varmluft. Stek brettene samtidig i 55 min.
Knekkebrødene skal bli gyldne og litt sprø i kantene. Tørkes på rist.
Fjern bakepapiret med en gang.
NB! Ikke oppbevar i plastboks, da blir de myke. La gjerne tørke et døgn før de legges i boks.
Tisp! Bruk fantasien for ingrediensene. Fjern/erstatt nøtter, frø og glutenfritt mel etc., men hold deg til målene. Bruk gjerne urter som smakstilsetter.
Tips! Bland flere poser med kun de tørre ingrediensene, oppbevar dem litt kjølig til de skal bakes ut. Da er det kun vann som skal tilsettes, og du kan lage flere knekkebrød i en fei.
Hjemmelaget nøttemelk
2,5 dl bløtlagte valgfrie nøtter, cashew/hampfrø/mandler
10 dl vann, om du ønsker en tykkere melk, tar du mindre vann
3 ss blank fiber sirup
2-3 ss kakaopulver (økologisk) dersom du ønsker melk med sjokoladesmak
Bland nøtter, vann og ingrediensene i en blender i ca 1 min. Dersom du ønsker en finere melk, siler du den igjennom en nøttepose. Melken holder seg godt i kjøleskap 4-5 dager.
1 porsjon nøttemelk:
En neve nøtter
2-3 dl vann
1 ss fibersirup
1 ss kakaopulver (om du er intolerant for kakao, bruk carob fra Iherb.com eller helsekost.)
Alt blandes i blender
Cathrines kornfrie Granola
Så enkel å lage. Og betennelsesdempende da den inneholder flere basiske ingredienser. Søtet med fibersirup, som ikke påvirker candida negativt.
Nøtte- og frøblanding totalt 15 dl. Bruk det du har.
Mandler
Hasselnøtter
Cashewnøtter
Sesamfrø
Linfrø
Gresskarkjerner
Solsikkekjerner
2-3 ts kanel (ceylon)
2-3 ts kardemomme
1 dl fibersirup (Helsekosten) eller bestilles på nett
½ dl kaldpresset virgin olivenolje eller kokosfett, smeltet på svak varme
Nøtter hakkes gjerne med stavmikser
Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Fibersirup og oljen varmes på svak varme med kanel. Bland så i den tørre nøtte- og frøblandingen. Stek blandingen i ovnen på varmluft 140 C i ca 30 min. Rør i blandingen etter 10 min. to ganger.
· Den tørkede blandingen bør oppbevares i glass.
· Server gjerne granolaen med ferske eller frosne bær, kakaonibs, gojibær, kokosflak og hjemmelaget cahewmelk.
· Et dryss bipollen er fint å ha på.
· Egner seg utmerket til frokost eller mellommåltid.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row]