Del dette innlegget på:

Trine: – Jeg påvirker MS med kost og tilskudd

Nå går debatten om MS: Kan en spise seg bedre? Kan tilskudd hjelpe?
– Ja, skriver Anthony William i boken “Medisinsk klarsynt”.
– Ikke dokumentert, svarer Atle Fretheim ved Folkehelseinstituttet.

MS: Trine Høgsveen (42) påvirker MS med kost, tilskudd og stressmestring.
– Frykten for rullestol motiverte meg, sier hun.
Nå går debatten om hvorvidt kost og tilskudd kan påvirke MS eller ei.
Forfatter Anthony William skriver i boken “Medisinsk klarsynt”:

“Helbred med kosttilskudd”

«Den typen EBV (Epstein-Barr-virus journ.anm.) som forårsaker multippel sklerose er spesielt aggressiv overfor myelinlaget, og derfor vil jeg særlig anbefale nedenstående kosttilskudd i forbindelse med MS».
Tittelen lyder: «Slik blir man helbredet for multippel sklerose».

–Ikke dokumentert

Atle Fretheim ved Folkehelseinstituttet til NRK i dag:
– Fra et vitenskapelig synspunkt er det ikke er dokumentert effekt for at kosttilskuddene William anbefaler mot MS fungerer.
– Det er ingenting som tyder på at det skal gjøre folk friske av MS. Vi har gode medisiner mot MS som gir folk mindre symptomer enn for få år siden, sier Fretheim til NRK i dag.
Trine erfarer noe annet.
– Å kalle det en “kur” blir for enkelt, det er ingen kur, men livsstil: kost, tilskudd, stressmestring…
Hun tar ingen medisiner, men vil ikke fraråde det.
– Det er ingen motsetning mellom livsstil og medisiner.
Først og fremst kuttet Trine ut gluten, melk og raske karbohydrater.
– Om jeg skeier ut, kommer symptomer som nummenhet, tunghet, urinveisinfeksjon…
– Livsstilsendring har fungert for meg.
– Som en bremsemedisin, men noen garanti har jeg ikke.

Legen: – Dette må du leve med

2010: Etter fødsel kjenner Trine en smygende nummenhet.
Det ene benet svikter, armene er tunge, i ansiktet en brennende følelse.
– Dette må du leve med, sier legen.
Trine blir stadig slappere, plagene verre.
– Nå går du til privat lege, insisterte ektemannen for åtte år siden.
MR av hodet og nevrologisk undersøkelse viser tegn på MS.
– Et sjokk, selv om jeg hadde skjønt at noe var feil.
Hun var optimistisk, men redd.
– Jeg fryktet å ende i rullestol. Redselen motiverte meg til å lære.

Leste og lærte

Det lille overskuddet Trine hadde, brukte hun til å lese.
Først boken til den australske legen med MS, George Jelinek.
Han beskrev bedring etter å ha kuttet ut melk og gluten.
Siden internasjonal forskning om MS. (Lenker lenger ned.)
Hun innførte kostendring, stressmestring og meditasjon.
Gradvis og sakte forsvant plagene.
– Men fortsatt mangler jeg energi. Det er vanlig ved MS.
Trine spiser naturlig mat for jevnt blodsukker, er nøye med fettsyrebalansen.
Trine er utdannet ernæringsterapeut fra Tunsberg medisinske skole.


Med Caluna til Engø gård, Tjøme:
– Ny forståelse av kreft, hør om den fra fagfolk som selv er rammet.
Engø er nytelse, kulinarisk eventyr, spa, yoga…
Les mer, begrensede plasser.

Med Caluna og fagfolk til Engø, Tjøme: Ny forståelse av kreft, tiltak du selv kan gjøre

Balderklinikken: – Et kosthold etter MS-foreningens linjer er ikke tilstrekkelig dersom en er sensitiv for melk eller gluten. For å dempe betennelse tilstrekkelig, kan det være nødvendig å erstatte kornprodukter med store mengder grønnsaker, slik Dr Walsh anbefaler.

Referanser og erfaring

Ifølge Senter for livsstilsmedisin kan såkalt metylering ha betydning for MS.Samt tungmetaller.
Den australske legen George Jelinek har forfattet Overcoming Multiple Sclerosis.
– Etter at jeg leste denne, kuttet jeg ut meieriprodukter.
– Etter å ha lest Terry Wahls ”The Wahls Protocol” kuttet jeg også ut gluten.
Trine spiser mye grønnsaker i alle regnbuens farger, velger helst økologisk, og bruker alle delene på dyret.
Hun tar kosttilskudd, og sørger for riktig fettsyrebalanse.
Hun har glede av gruppen Terry Wahls: om kost og autoimmun sykdom på Facebook.
Det er holdepunkter for at omega-6 fettsyren gammalinolensyre er viktig ved autoimmune tilstander, og betennelsesdempende kost gunstig.
offentlige beskrivelser av MS er kost ikke nevnt.
Her ser du hva MS-forbundet skriver om kosthold.
Den amerikanske nevrologen David Perlmutter arbeider også med gluten- og melkefri kost ved nevrologisk sykdom. Hans bok “Sunn tarm – klart hode”  anbefales.
Den italienske forskeren Alessio Fasano har dokumentert at gluten gjør tarmen lekk, hvilket kan fremme betennelser hos pasienter med autoimmune lidelser.
I Norge har nylig avdøde Karl Ludvig Reichelt forsket på sammenhengen mellom gluten, melk og hjernen.
Han utviklet analysen av gluten- og melkepeptider i urin som indikator på sensitivitet for peptider i melk og gluten.
Det er mulig å måle IgG og IgA-antistoffer mot melk og gluten i blodet, som kan gi indikasjon på intoleranse.
Disse testene ikke er diagnostiske alene, gullstandarden er utprøving av diett i noen måneder for å se om det kan hjelpe.
Studie fra Oregon på kost/ms, 


Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!