Kreft, kosthold og livsstil: For syv år siden gikk debatten. Den startet da lege Fedon Lindberg og pasient Lisbeth Pettersen etterlyste mer oppdaterte råd. Vi spurte Calunas lesere: – Har noe skjedd siden?
Kreft, kosthold, livsstil:
– Da jeg ble kreftpasient, ble jeg forbauset over hvor stor avstand det er mellom rådene man får, og hva ny forskning sier om forebygging og behandling av kreft, sa Lisbeth Pettersen til Dagens Medisin i 2013.
– Onkologene (kreftlegene, red.anm.) har en svært begrenset verktøykasse. De tror blindt på cellegift og stråling, som er det eneste som tilbys, uttalte lege Fedon Lindberg i samme artikkel.
Hva har skjedd på disse syv år? Vi spurte Calunas lesere. Her er noen blant mange svar:
Kreft, kosthold, livsstil
“Jeg kan ikke fatte at dette skal ta så mange generasjoner å få til. Og for en ignoranse. Altså, vi snakker om kosthold…”
“Jeg var på kostholdskurs i regi av Kreftforeningen i høst, og ble overrasket over at de ikke fraråder sukker.”
“Ingenting om kosthold og livsstil. Selv valgte jeg å faste før hver cellegiftkur, samt at jeg spiste lavkarbo, og kjørte på med urter og sitron. Var aldri dårlig/kvalm og tålte behandlingen veldig godt.
Jeg tror at operasjon, cellegift og stråling har gjort meg frisk, men uten egne grep i tillegg tror jeg ikke det hadde vært sånn.”
“Kreftpasienter blir dessverre servert sukkerholdig mat og drikke som mater kreftceller og svekker immunforsvaret.”
“Min bror hadde kreft og fikk ikke engang bruke c- vitaminer. Han fikk ikke næring på glass heller. Men dø fikk han. Aldri i livet om jeg hadde fulgt kreftlegenes råd når du vet at døden banker på døra.”
“Sykehuset har sikkert avtaler med legemiddelindustrien.”
“Jeg ble veldig overrasket da jeg spurte om kosthold når jeg ble strålet for brystkreft. Fikk samme svar, og måtte selv finne frem til kunnskap om forebygging/bygge seg opp etter behandling.”
“Jeg måtte smugle inn vannkefir og kombucha (bra for tarmflora red.anm.) til pappa når han fikk stråling. De trodde det var brus og da var det ok. Det eneste han fikk under oppholdet var rød saft, og det gikk mye i loff med gulost.”
“Kreftpasienter blir servert sukkertøy og pasta. Spør du, så ser de rart på deg.”
“Jeg fikk aldri noen kostholdsråd.”
“Det er et enormt svik mot kreftpasienter at de ikke får kostholdsråd. Se på lege Øyvind Torp, som har oppnådd mye med ketogent kosthold. Norge er langt mer konservativt enn Sverige på ernæringsråd. Tragisk.”
Lær av lege Øyvind Torp på Engø gård, 14.-16.2.
Hør hva Torp og andre fagfolk gjorde da de ble rammet av kreft.
Hør om en ny forståelse av kreft. Om håpet ved enkle grep for din hverdag.
Nyt kulinariske perler, historiske omgivelser, yoga, ro, natur og fellesskap. Begrensede plasser. Les mer her.
Video med Øyvind Torp og Terje Toftenes: Livsstil og kreft.
Les mer fra Caluna
Lege Øyvind Torp: Da jeg fikk kreft, fulgte jeg ikke rådet om å “leve som før”.
Filmskaper Terje ble kreftfri, nå har han laget film: Ny forståelse av kreft.
Da ernæringsrådgiver Karin Hvoslef fikk brystkreft igjen, var hun “ulydig pasient”: – Jeg ville jeg styrke kroppen, ikke krige mot den. Les historien.
Gry Hammer (45) takket nei til brystbevarende behandling. Les hvorfor.
Referanser
Dagens Medisin 2013: Er komplementær kreftbehandling umulig i Norge?
I dyreforsøk fant Thomas Seyfried at en kunne få kreftceller til å skrumpe med ernæringsterapi. Metoden var å blokkere glutamin.
Thomas N. Syfried: Cancer as a metabolic disease.
Ketogen kost motvirker skadelige stoffer fra sukker, viser studie fra Aarhus Universitetet i Danmark. Slik kan det bekjempe kreft.
Se hele studien fra Danmark her.
Her kan du lese mer om rapporten og laste den ned som PDF
Kaipparettu: Crosstalk from non-cancerous mitochondria can inhibit tumor…https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23671572
Detoxifying Cancer Causing Agents to Prevent Cancer.
Tomato consumption and prostate cancer risk.
Tumor angiogenesis as a Target for Dietary Cancer Prevention.
Insulin increases the release of proinflammatory mediators.
The importance of the ratio of omega-6/omega 3 essential fatty acids.
Otto Warburg mottok Nobelpris for i 1931, om ødelagte mitokondrier som årsak.
Kun få forskere forfulgte James Watsen «DNA-ets far» om kreft som metabolsk sykdom.