Helsehistorier av folk - til folk
Kosthold

Ny, norsk studie: 70 prosent av oss er overvektige. Her er fem viktige grunner til det.

Hvor mange ganger har vi hørt det: At vi blir overvektige fordi vi spiser for mye og trener for lite. Kalorier inn, kalorier ut. La oss nyansere bildet.

Tor Strømsnes er terapeut og veileder ved Senter for livsstilsmedisin.

Ferske tall viser at mellom 60 og 70 prosent av nordmenn fra 20 år og opp er overvektige.
– En slik økning gir inntrykk av en fedmeepidemi.
– Men det er ikke riktig bruk av ordet, for en epidemi vil gå over. Vi tror dessverre ikke at fedmeproblemet vil gå over, sier HUNT-leder Steinar Krokstad til NRK i dag.
Se studien her.

La oss forutsette at overvekt handler om for mye mat og for lite aktivitet.
Da må vi bestemme oss for hvilken av påstandene som stemmer: Mengde mat, eller mengde aktivitet. De to er motsetninger.
Hvis overvekt handler disse to poeng, da avviser vi jo kaloriregnestykket.
For påstanden om trening og mat fremstilles som sannheten uavhengig av mengde mat og mengde aktivitet.
Om du trener hardt i to timer, da kan du liksom gyve løs i fatet?
Du må spasere i 28 timer for å gå ned en kilo. Hvor sulten blir du av det?

Du kan sove deg ned i vekt

Du kan sove deg ned i vekt. Den som sover spiser ikke.
Kaloritellingen går rett vei hele natten fram til første måltid dagen etter.
Nærmere to tredjedeler av forbrenningen og kaloriforbruket ditt er intakt selv om du ligger stille.
Du bruker energi for å holde liv i hjernen, indre organer og andre livsviktige funksjoner.
Altså trenger vi ikke å bevege oss for å bli kvitt kilo.
Nøkkelen til vektjustering er behov og etterspørsel.
Når vi ligger stille, er behovet for mat lite eller null. Da skal vi heller ikke være sultne.
Ved aktivitet blir energibehovet større, vi blir sultne!
Derfor fungerer trening dårlig for de fleste som metode for vektnedgang.

Hormoner i ubalanse kombinert med næringsmangler gir sultfølelse.
Da kan vi bli spisemaskiner ute av kontroll.

Ubalanser og næringsmangel forklarer mer

Slik skal fysiologien virke når kroppen er i balanse og hormonene fungerer som de skal.
Men ikke om vi har ubalanser. Da kan vi gå sultne nærmest 24/7 uten å være aktive.
Hormoner i ubalanse kombinert med næringsmangler gir sultfølelse.
Da kan vi bli spisemaskiner ute av kontroll.

Fem årsaker til overvekt

Hva gir hormonubalanser, hva trigger sult?
Årsakene kan være flere, her er de fem viktigste:

  • Kronisk stress
  • Kunstig mat
  • Dårlig nattesøvn
  • For mye sukker og stivelse
  • For lite næringsstoffer

I prinsippet kan en eller to av disse årsakene være nok til å sette i gang en kaskade av ubalanser.
Så hva om alle fem er til stede?
Hvor lett er det da å bestemme seg for å spise mindre?
Eller å begynne å trene, og kjenne seg enda mer sulten…
Du havner lett i en ond sirkel der du må piske deg selv mer og mer. Til du møter veggen og ligger på sofaen igjen. Litt tyngre enn sist du lå der.
Men nå uten energi. Men med nederlag.

I naturen finner vi aldri mat som er rik på både fett og sukker samtidig.

Mat fra naturen har ikke både fett og sukker

Moderne mat skaper hormonubalanser grunnet kunstig kombinasjon av næringsstoffer.
I naturen finner vi aldri mat som er rik på både fett og sukker samtidig.
Hjernen vår har ikke sensorer for å håndtere den kombinasjonen. Systemet vårt setter ikke på stoppmekanismen før magesekken er så full at vi ikke orker mer.
Naturlig mat er enten rik på fett, eller sukker. Slik mat har naturens balanse, også på mengde sukker og stivelse.
Først når vi bearbeider og raffinerer maten, kan vi tredoble karbohydratnivået.
Blodsukkeret blir konstant trigget, hormoner løper i flukt og kaos. Når vi først begynner å spise raffinert og bearbeidet mat, er det vanskelig å kontrollere mengden.
Det gir god business å selge den.
Vi liker mat med lang holdbarhet, eller?
Vel, den er også ribbet for naturlige næringsstoffer. Typisk må vi velge: holdbarhet, eller næring.
Næringsstoffer har også lett for å forsvinne gjennom bearbeiding.

Du bestemmer din kost

Vi handler i god tro. Vi hører på Helsedirektoratet, ernæringsfysiologer og matvareprodusenter.
Industrien tilpasser seg myndighetenes anbefalinger. De kutter fett, sukker og salt.
Ikke bare i kombinasjon, som er en god ide, men også hver for seg. Altså i enkeltprodukter. Det gir mindre mening.
Jeg savner fysiologi som veiviser i myndighetenes anbefalingene.
I hovedsak bygges de på observasjonsstudier, altså enkeltpersoners meninger og næringsinteresser.
Hvor er kunnskapen om maten vi genetisk er tilpasset?
Rart den blir oversett, for den kunnskapen vektlegges hos alle andre pattedyr vi holder i fangenskap. Dyr i dyrehagen får så langt som mulig den maten de genetisk har spist. I et miljø de er tilpasset.

Valget er ditt

Løsningen på overvekt og livsstilssykdommer kan være et av to: Enten med nye anbefalinger fra våre myndigheter, mer i tråd med fysiologien vår, mindre i tråd med fagpersoners prestisje og industriens interesser.
Eller vi må selv ta ansvar: Velge den naturlige kosten vi er tilpasset.
Mange studier bekrefter at sistnevnte er veien å gå. Både empiriske og mer kontrollerte.
Bare så det er sagt: Passe mengde trening er veldig sunt av en rekke ulike grunner. Spesielt i kombinasjon med et naturlig kosthold, tilpasset arten menneske!
Vi ser at visse typer kosthold kan reversere sykdommer. Så hvorfor skulle ikke riktig kost også forebygge?
God middag! Uansett kaloriene…

Referanser