Utvikling forutsetter åpenhet.
Én ting er når du og jeg ignorerer ny kunnskap. Verre når våre myndigheter gjør det.
Bacon, fett og karbohydrater. Mytene lever godt.
Av innholdsfortegnelsen og Matvaretabellen kan alle se at bacon inneholder mer umetta fett enn metta. Likevel lever myten om at bacon er metta fett.
Stenger for ny kunnskap
Utvikling forutsetter åpenhet for ny kunnskap
Typisk ignorerer vi ny informasjon dersom denne krasjer med tidligere lærdom.
Særlig innen ernæring: Ny viten kommer, men om den kolliderer med tidligere oppfatninger, bryr vi oss lite.
Overbevisningene overstyrer fakta.
Ernæringsrådene er ikke oppdatert
Ernæringsrådene er fulle av slike overbevisninger. Trolig er det én forklaring på at det er så vanskelig å justere rådene i tråd med nyere forskning.
La meg minne om at det tok mange år fra Dr. Semmelweiss fremmet ideen om å vaske hendene når legene gikk fra obduksjonssalen til fødestuen til dette ble rutine. Mødre og barn døde grunnet manglende åpenhet for ny kunnskap. Hva med i dag?
Grovt brød gir ikke langsomme karbohydrater
Grovt brød. «Langsomme» karbohydrater, sa du? Det er den generelle oppfatning. Og at karbohydrater fra lyst brød er “raske”.
Faktum er at 60 prosent karbohydrater fra grovt brød brytes ned til nøyaktig samme mengde glukose som 60 prosent karbohydrater fra loff.
Glukosen i de ulike brødene krever samme mengde insulin for å holde blodsukkeret innenfor “normalen”. Og for å frakte glukosen fra blodet til cellene.
Forskjellen i mengden fiber er kun noen få prosent.
Samme virkning av karbohydrater
Våre myndigheter og mange med dem er likevel overbevist om at grovt brød gir “langsomme” karbohydrater. Om det kanskje tar noen minutter lenger å bryte ned det grove brødet kontra det fine, så blir den hormonelle påvirkningen den samme. Sult og søtsug likeså.
Helsedirektoratets mål er at vi skal øke inntaket av grovt brød med 20 prosent innen 2021.
Enkelt å sjekke fakta
Lista over slike overbevisninger er lang. At disse fortsatt styrer våre kostråd er ubegripelig.
Hvorfor ikke sjekke fakta ved å lese innholdsfortegnelsen eller Matvaretabellen?
Det burde vi forvente av våre helsemyndigheter.
Vi må selv ta ansvar
Der de stenger for ny viten, kan vi ta skjeen i egne hender og sette oss inn matens innvirkning på kroppens fysiologi. En god start er å lese innholdsfortegnelsen. Ellers kan utviklingen fortsette i samme spor: Over 70 % av voksne nordmenn er overvektige. Om lag halvparten av oss har prediabetes eller diabetes type 2.
Vi kan ta bedre valg: bruke matens unike mulighet til bedre vekt og helse ved å ta til oss ny lærdom!
(Artikkelen ble først publisert juni 2019)
Les mer fra Caluna
Hvorfor så ukritiske rundt matbordet, NRK?
Professor Arne Astrup utviklet nordiske kostråd. – Unnskyld, sier han nå.
Universitetet i Oslo har 35 pressekontakter. Ingen av dem vil svare Caluna om habilitet og forskning.
Jon-Magnus spiser kun animalsk. Ekstremt? Eller i tråd med vår genetikk?
Annonse:
Calunas ernæringsterapeuter har utviklet kostplanene våre. For varig endring. Enkle å følge. Deilige oppskrifter.
Nina Husø (v) og Helén Fuhr er Calunas ernæringsterapeuter.