Helsehistorier av folk - til folk
Forskning

Nei, bacon er ikke metta fett. Og grovt brød ikke langsomme karbohydrater.

Utvikling forutsetter åpenhet.
Én ting er når du og jeg ignorerer ny kunnskap. Verre når våre myndigheter gjør det.

Av sykepleier og ernæringsterapeut Mette Lund Larsen. Les mer fra henne her

Karbohydrater og fett. Mytene lever godt.
Av innholdsfortegnelsen og Matvaretabellen kan alle se at bacon inneholder mer umetta fett enn metta. Likevel lever myten om at bacon er metta fett.

Det er mer umetta enn metta fett i bacon.

Stenger for ny kunnskap

Utvikling forutsetter åpenhet for ny kunnskap
Typisk ignorerer vi ny informasjon dersom denne krasjer med tidligere lærdom.
Særlig innen ernæring: Ny viten kommer, men om den kolliderer med tidligere oppfatninger, bryr vi oss lite.
Overbevisningene overstyrer fakta.

Ernæringsrådene er ikke oppdatert

Ernæringsrådene er fulle av slike overbevisninger. Trolig er det én forklaring på at det er så vanskelig å justere rådene i tråd med nyere forskning.
La meg minne om at det tok mange år fra Dr. Semmelweiss fremmet ideen om å vaske hendene når legene gikk fra obduksjonssalen til fødestuen til dette ble rutine.
Mødre og barn døde grunnet manglende åpenhet for ny kunnskap. Situasjonen likner dagens.

Grovt brød gir ikke langsomme karbohydrater

Grovt brød. «Langsomme» karbohydrater, sa du?
Det er den generelle oppfatning. Og at karbohydrater fra lyst brød er “raske”.
Faktum er at 60 prosent karbohydrater fra grovt brød brytes ned til nøyaktig samme mengde glukose som 60 prosent karbohydrater fra loff.
Glukosen i de ulike brødene krever samme mengde insulin for å holde blodsukkeret innenfor “normalen”. Og for å frakte glukosen fra blodet til cellene.
Forskjellen i mengden fiber er kun noen få prosent.

Samme virkning av karbohydrater

Våre myndigheter og mange med dem er likevel overbevist om at grovt brød gir “langsomme” karbohydrater.
Om det kanskje tar noen minutter lenger å bryte ned det grove brødet kontra det fine, så blir den hormonelle påvirkningen den samme.
Sult og søtsug likeså.
Helsedirektoratets mål er at vi skal øke inntaket av grovt brød med 20 prosent innen 2021.

Enkelt å sjekke fakta

Lista over slike overbevisninger er lang. At disse fortsatt styrer våre kostråd er ubegripelig.
Hvorfor ikke sjekke fakta ved å lese innholdsfortegnelsen eller Matvaretabellen?
Det burde vi forvente av våre helsemyndigheter. 

Vi må selv ta ansvar

Der de stenger for ny viten, kan vi ta skjeen i egne hender og sette oss inn matens innvirkning på kroppens fysiologi.
En god start er å lese innholdsfortegnelsen.
Ellers vil utviklingen fortsette i samme spor: Over 70 av voksne nordmenn er overvektige. Om lag halvparten av oss har prediabetes eller diabetes type 2.
Vi kan ta bedre valg: bruke matens unike mulighet til bedre vekt og helse ved å ta til oss ny lærdom!


Les mer fra Caluna

Hvorfor så ukritiske rundt matbordet, NRK?
Professor Arne Astrup utviklet nordiske kostråd. – Unnskyld, sier han nå.
Universitetet i Oslo har 35 pressekontakter. Ingen av dem vil svare Caluna om habilitet og forskning.
Jon-Magnus spiser kun animalsk. Ekstremt? Eller i tråd med vår genetikk?