Helsehistorier av folk - til folk
Kosthold

Se min meny: næringsrik, ren mat. Men den krasjer med offentlige kostråd

Her kan du se hva jeg spiser. Næringsrik, ren mat. Som strider mot offentlige råd. Hva bør gå ut? Inn?

Av terapeut Tor Strømsnes

Nedenfor ser du hva jeg typisk spiser.
Jeg tror du vil mene at min meny er sunn. Men den strider mot Helsedirektoratets kostråd.

Overvekt og diabetes øker dramatisk

  • 70 prosent av voksne nordmenn er overvektige.
  • Hvert år får 6-7000 nordmenn diabetes type 2.
  • Nærmere en halv million nordmenn har diabetes, medregnet dem med prediabetes. (Forstadiet til diabetes 2)
  • På verdensbasis har antallet diabetikere økt fra 108 millioner i 1980
  • til 422 millioner i 2014.
  • Globalt har forekomsten av diabetikere over 18 år økt fra 4.7 prosent i 1980 til 8.5 prosent i 2014, ifølge WHO.
  • Diabetes er ofte årsak ved blindhet, nyresvikt, hjertesykdom og amputasjon.
  • WHO estimerer at diabetes kom på syvendeplass som dødsårsak i 2016.

Min meny

Utviklingen er dyster, og forvirring rår: Hva er sunn mat?
Når jeg viser hva jeg spiser, mener de fleste at min meny er sunn.
Den ser typisk slik ut, med ulike variasjoner:

  • Omelett med spinat til frokost
  • Gresk salat med olivenolje og kylling til lunsj
  • Ørret, blomkål, brokkoli, potet og seterrømme til middag
  • Kiwi, pære og valnøtter til mellommåltid/ kvelds
Ren, næringsrik mat. Men min meny mangler karbohydrater, ifølge Helsedirektoratet.

Ti råd for bedre liv med diabetes.

Min meny strider mot offentlige kostråd

Altså ren, ubearbeidet, naturlig mat.
Men ikke i tråd med myndighetens anbefalinger.
Slik ser min dag ut:

Energi: 1800 KCAL – hvorav energien fordeler seg slik, i prosent (E%):
Protein: 23 Anbefalingen er 10-20
Karbohydrater: 14 Anbefalingen er 45-60
Fett: 63 Anbefalingen er 25-40

Legg særlig merke til den store forskjellen i karbohydrater og fett.
Ifølge myndighetene spiser jeg
for mye fett (63E%)
for mye protein (23E%)
for lite karbohydrater (14E%).

Supplere med pizza eller brød?

Hva skulle jeg spist mer av for å møte Helsedirektoratets anbefaling?
Jo: Brødskiver, pasta, poteter, ris, pizza eller annen karborik mat.
Hva skulle jeg kuttet ut? Olivenoljen? Valnøttene?
Ville det gjort dagen min sunnere?
Neppe.
Slik ville bildet blitt om min meny skulle passet anbefalingene:

Menyen etter rådene har konsekvenser:

  • Det ville fått blodsukkeret til berg- og dalbane.
  • Det ville senket nivået av mikronæringsstoffer.
  • Mindre næringsstoffer gjør meg mer sulten.
  • Svingende blodsukker gjør meg raskere sulten.
  • Høyt nivå av karbohydrater øker risikoen for inflammasjon.
  • Inflammasjon er bakenforliggende årsak til omtrent alle livsstilssykdommer.

Hvorfor følge Helsedirektoratets råd?

Jeg ser politiske og næringsmessige hensyn bak kostrådene.
Men de ernæringsmessige argumentene er for få.
Jeg sliter med å finne grundige, uavhengige studier som viser at offentlige kostråd er optimale for god helse.
Mitt råd, særlig til deg med overvekt eller diabetes type 2:
Tilegn deg kunnskap. Vi må selv må ta ansvar for egen helse.

Referanser

Konsernoverlegen ble syk av å følge offentlige kostråd:
– Jeg leste ikke ernæringsforskning. Det burde leger gjøre.

Les mer fra Caluna

Diabetes 2 er en kombinasjon av sukker- og insulinforgiftning. Dette kan du gjøre.
Småspising øker risikoen for diabetes 2.
UiO har 35 pressekontakter. Ingen av dem vil svare Caluna om habilitet og forskning.
Hvorfor måler ikke fastlegen ditt insulin? Insulinresistens er kroppens fiende.