Helsehistorier av folk - til folk
Forskning

Likevel ikke bevis for at kjøtt gir risiko for kreft

– Kjøtt gir økt risiko for kreft, sies det. I en ny studie vakler den påstanden. Da kanadiske forskere tok for seg tallene, fant de at sammenhengen er svakt dokumentert.

Pølser, kjøttdeig, biff.
Øker det risikoen for kreft?
Er det grunnlag for å fraråde rødt kjøtt?
– Nei, til det er bevisene for svake, konkluderer rapporten fra Dalhousie og McMaster University i Canada.

Like tall, ulik tolkning

Da de kanadiske forskerne tok for seg det statistiske grunnlaget for sammenhengen mellom kjøtt og kreftrisiko, fant de samme tall som tidligere forskere hadde gjort.
Men tolkningen av tallene er radikalt forskjellig:
– Vi sier ikke at det ikke er noen risiko.
– Men at det kun er dokumentert minimal reduksjon av kreft ved å redusere inntaket av rødt kjøtt.
– Dermed er det mest naturlig for de fleste å spise kjøtt som før, sier førsteamanuensis Bradley Johnston til BBC News.

For miljøets skyld bør vi redusere inntaket av kjøtt.
Men påstanden om at kjøtt gir kreft vakler.

Minimal reduksjon av kreft ved mindre kjøtt

Rapporten ble publisert i Annals of Internal Medicine 1. oktober.
Konklusjonen strider mot rådene fra Helsedirektoratet, WHO og en rekke andre institusjoner.
Dette er to av studiens konklusjoner:

  • Om 1000 mennesker kutter ut tre deler rødt eller bearbeidet kjøtt hver uke resten av livet, vil  syv færre dø av kreft
  • I løpet av 11 år vil det være fire færre dødsfall av hjertesykdom

Les også: Kirke og margarinindustri bidro til sverting av kjøtt og mettet fett

Statistikere støtter studien

Anerkjente statistikere støtter studiens metode.
Kevin McConway, professor emeritus i anvendt statistikk ved Open University, beskriver den som «meget omfattende”.
Professor David Spiegelhalter ved University of Cambridge:
–Denne grundige vurderingen finner ikke gode bevis på helsemessige fordeler ved å redusere kjøttforbruket.
–Faktisk finner den ikke noen gode bevis, sier han til BBC.
Andre forskere, blant dem Dr Marco Springmann ved University of Oxford, mener at rapporten sprer “farlig villedning”.
Verdens kreftforskningsfond ved Dr Giota Mitrou mener fortsatt at høyt inntak av kjøtt gir risiko for kreft.

Begrensede bevis, innrømmet WHO

Det ga overskrifter over hele verden da WHO hevdet at kjøtt gir risiko for tarmkreft.
Merk: uttalelsene lød at rødt kjøtt “sannsynligvis er kreftfremkallende”. Fordi bevisene er begrenset.

–Kjøtt utviklet mennesket som art

– Forestillingen om at rødt kjøtt er usunt er absurd, sier ernæringsfysiolog og redaktør av Helsemagasinet, Dag Viljen Poleszynski.
– Evolusjonsforskere er enige om at kjøtt trolig er viktigste bidrag til utvikling av mennesket som art.
– Sammenhengene mellom økt kjøttinntak og mulig sykdomsrisiko er så svake at man kan se helt bort fra dem.
– Dessuten er det ikke gjort studier på norsk kjøtt; de publiserte studiene er stort sett fra USA, der kjøttkvaliteten generelt er dårligere enn her hjemme, sier Poleszynski.
Kjøtt er næringsrik mat. Spis helst kjøtt fra vilt eller beitedyr som gjør bruk av norske utmarksressurser, sier Poleszynski.

Da Poleszynski satte biffen i halsen:

Rådene består

Britiske helsemyndigheter sier til BBC at de ikke vil revurdere rådet om å begrense kjøttinntaket som følge av den kanadiske rapporten.
Det vil neppe Helsedirektoratet heller.
Caluna følger opp saken.

Ny forståelse av kreft, tiltak du selv kan gjøre.
Hør fastlegen som selv ble rammet, Øyvind Torp.
Litteraturhuset i Oslo 21.11. Begrensede plasser.

Referanser og mer om kjøtt

Mer fra Caluna

Bonden straffes økonomisk om kjøttet er fett
– Kjøtt er noe av det mest næringsrike, sier fysiologen.
Myndighetene råder til mer fisk, mindre kjøtt. – Leser de ikke forskning?