Mann med blå skjorte, briller, skallet som smiler mot kamera. Sitter ved et bord, tømmervegg og bokhylle i bakgrunnen.

Del dette innlegget på:

For lite magesyre er vanligere enn for mye

Misforståelsen om magen:
– Problemet er heller for lite magesyre, sier Jens Veiersted.
(Bildet over).

Syreblokkere, syrenøytraliserende, syrehemmere…
Medikamenter mot magesyre er blant de mest solgte.
Mange går på dem, færre trenger dem.
Bivirkningene er mange: osteoporose, næringsmangel, lite energi…

Halsbrann typisk symptom på lite magesyre

–For lite magesyre er mye vanligere enn for lite, sier Jens Veiersted, lærer ved Tunsberg Medisinske skole. Skolen utdanner blant annet ernæringsterapeuter.
– Om du har problemer med halsbrann, skyldes det ofte for lite magesyre.
For lite magesyre kan hemme mange funksjoner.

Insulin hemmer magesyre

Flere studier viser at høyt nivå av insulin hindrer produksjon av magesyre.
Rådet lyder altså: begrens karbohydratene.
Lengre matpauser er også gunstig fordi kroppen da pauser produksjonen av insulin.
For høyt nivå av insulin fremmer betennelse, og er en av årsakene bak mange livsstilssykdommer.
– Mange har erfart at halsbrann forsvinner når en går over til karbotilpasset kost.

Matintoleranse og magesyre henger sammen

Om du i tillegg spiser mat med færre allergener, som gluten og kasein (protein fra melk), har det god effekt på halsbrann, forklarer Jens.
Matintoleranse og magesyre henger sammen.
–Om du har for lite magesyre, fordøyer du ikke maten godt nok, og ufordøyet mat kan tas opp i blodet, da reagerer kroppen.

Vi fyller vår kropp med søppel

Tenk deg kroppen som en bøtte.
Til bøtten går en kran med «søppel» fra dårlig mat, stress og annet.
Nederst i bøtten er en ventil, ditt immunforsvar.
Så lenge «søppelet» og ventilen er i balanse, holder vi oss friske.
Men innholdet i bøtten er like fullt «søppel», og en dag klarer ikke lenger ventilen å ta unna.
I tiår har vi følt oss friske, men vi har presset systemet.

Bruker du kroppen som søppelbøtte?

Så kommer problemene

–Derfor får mange dårligere helse rundt 40 -50 år. Bøtten er full. Når det skjer, reagerer du plutselig på mat og annet som du tidligere tålte. Gluten, for eksempel.
Eneste løsning er å få søppelet til å synke i bøtten. Det gjør du ved å spise mat din kropp er tilpasset.
– Typisk vil kroppen produsere mer magesyre igjen, og allergener som gluten og kasein blir brutt ned før de havner i tynntarmen. Du har reversert bildet, nå tåler du igjen mat som du ikke tålte da bøtten var full, forklarer Jens. 

Magesyre må til for å oppta næringsstoffer fra maten. For lite kan gi:

  • Maten blir ikke brutt ned, og ligger for lenge i magesekken.
  • Den ufordøyde maten gir grobunn til bakterieovervekst.
  • Maten gjærer i magesekken. Gir gass og press mot spiserøret.
  • Ufordøyd mat går til tynntarmen og blir festmat for dårlige bakterier.
  • Magesyren sørger for å aktivere opptaket av vitamin B12 og mineraler.
  • Nok magesyre ruster oss mot mageinfeksjon.

Årsaker til for lite magesyre

  • Mye sukker (gir for mye insulin)
  • Stress
  • Saltmangel
  • For mye vann til maten
  • Lavt stoffskifte
  • Magesårbakterien Helikobakter pylori

Symptomer på for lite magesyre likner på de typiske ved for mye:

  • Halsbrann
  • Maten blir liggende for lenge i magen
  • Du føler deg stinn
  • Oppblåsthet og gassdannelse
  • Kronisk diaré
  • Kronisk candida-infeksjon
  • Dårlig ånde
  • Belegg på tunga
  • Ufordøyd mat i avføringen Kvalm av å ta kosttilskudd eller medisiner

Har du for lite magesye?

  • Noen leger mener at du kan måle nivået av magesyre ved å drikke saften av en halv sitron på fastende mage.
  • Om du har nok magesyre, skal det svi.
  • En annen test som kan avsløre for lite magesyre:
  • Drikk vann med en teskje natron i. Du skal rape etter ganske kort tid.
  • Om du ikke raper, kan det være tegn.

Løsning

  • Spis mindre karbohydrater fra sukker, korn, ris, poteter, juice…
  • Ha proteiner til alle måltider.
  • Ikke drikk mye vann til maten, litt er ok.
  • Ta magesyretabletter.
  • Ikke stress.
  • Gode matkilder: stangselleri, sitron, lime, eddik,
    fermentert mat, f.eks surkål, protein til hvert måltid

Referanser

  • Jens Veiersted, ernæringslærer ved Tunsberg Medisinske Skole. Helsemagasinet
  • Lege Siri Aabel, green doctors
  • Wallace JL. Prostaglandins, NSAIDs, and gastric mucosal protection- why doesn’t the stomach digest itself? Physiological Reviews 2008; 88: 1547-65. http://physrev.physiology.org/content/88/4/1547
  • Giles GR. Action of gastrin on the lower oesophageal sphincter in man. Gut 1969; 10: 730-4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1552975/
  • Widmaier E, Raff H, Strang K. Vander’s human physiology, 12. utgave. Boston: McGraw-Hill, 2012: 534-8.
  • Roberts NB. Bacterial killing in gastric juice – effect of pH and pepsin on Escherichia coli and Helicobacter pylori. Journal of Medical Microbiology 2006; 55: 1265-70. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16914658
  • Andrès, E. : Vitamin B12 (cobalamin) deficiency in elderly patients. CMAJ 2004; 171: 251-9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15289425
  • Wright JV, Lenard L. Why stomach acid is good for you. Rowman & Littlefield, 2001.

Les mer fra Caluna

I årevis undret Malin på hva som var galt. For lite magesyre, viste det seg.
Mer om magesyre fra ernæringsterapeut Helén Oulie Fuhr.
Stress kan hemme forbrenningen, se hvorfor.

Med Caluna til Kreta 12. – 19. oktober!

  • Foredrag med de beste
  • Øyas fineste vandringer
  • Yoga ved morgensol
  • Kunnskap for din helse
  • Ditt nivå, dine ønsker
  • Fellesskap, naturlig mat
  • Les mer, meld deg på
Caluna tar deg med til den bilfrie perlen…

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!