Da Gry Hammer (45) fikk brystkreft, takket hun nei til brystbevarende behandling.

Brystkreft og behandling: – Jeg forstår at legene ville redde meg, men for meg er det viktigere å unngå senskader enn å beholde puppen.

Foto: Mona Nordøy.

Brystkreft.
Påsken 2019: Brystkreften viser seg lite aggressiv, og uten spredning. Blogger, forfatter og «helseprofet» Gry Hammer takker derfor nei til brystbevarende behandling som innebærer stråling og cellegift.
– Jeg tok et kvalifisert valg basert på min kunnskap og erfaring.
Senere skulle det vise seg at cellegift ikke hadde vært tilrådelig i hennes tilfelle.

– De som ikke liker meg, har nok fått blod på tann: Se, kost hjelper ikke likevel, hun fikk kreft!

«Det hjelper ikke å komme her og skylde på oss om fem år om du har spredning», svarte kirurgen da Gry takket ja til kirurgisk fjerning av svulstene, men nei til stråling og cellegift.
– Du må være sterk for å stå imot slike ord, men for meg var det viktigere å stole på meg selv enn å la meg styre av en frykt kirurgen ønsket å så i meg.
– Jeg forstår at legen ville redde meg, men for meg er det viktigere å unngå senskader enn å beholde puppen. Om det hadde vært spredning, ville jeg trolig tatt et annet valg.

Når «helseprofeten» får brystkreft

Da «helseprofeten» fikk brystkreft, kom delingene, oppmerksomheten og interessen.
– Litt kreft og død og drama er tydeligvis spennende, sier hun.
Hun skulle ønske at interessen for kloden var like stor som for hennes personlige drama. Avisene ringte, delingene delte, kommentarene kom.
– Litt kreft og drama er tydeligvis mer spennende. Jeg er skuffet over de mekanismene, selv om jeg er takknemlig og rørt over all omtanke jeg har fått fra kjente og ukjente.

Jeg føler meg litt skakk, men å leve uten venstre bryst med et arr på 21 cm er en grei pris å betale for å få være frisk og kreftfri.

Gry Hammer er blogger og forfatter. Foto tatt ute, trær i bakgrunnen, hun har hvite klær.
Brystkreft: «Helseprofet» Gry Hammer takket nei til brystbevarende behandling. Foto: Nadin Martinuzzi

På bloggen sin skrev Gry:
«Jeg har alltid hatt mye å gi, og trolig derfor fremstått som sterk, for mange. Kanskje sterkere enn jeg er?»
Når Gry fra scenen snakker om å være god nok, om ivaretakelse, om helhet, egenkjærlighet og dyrenes vel, da triller det tårer i salen.
Men etter at hun fikk brystkreft, undrer hun på når formidlingsbehovet går på helsa løs.
– Min personlighet tilsier at jeg vil utrette, prestere, være flink. Jeg har ressurser, jeg vil så gjerne forlate jorda som et litt bedre sted. Som mor og menneske på jord føler jeg ansvar.
Men ansvar ble til prestasjon.
– Jeg jobbet for hardt, skulle hjelpe, ville for mye, presset meg selv.

Genetisk disponert for brystkreft

Gry er genetisk disponert for brystkreft. Men hun vektlegger epigenetikk, altså hvordan miljøfaktorer kan skru gener av eller på. I ettertid ser hun at livets jag trigget hennes arvelige anlegg.
– Jeg har et gen kalt COMT, det gjør meg til en «kriger». Baksiden av krigermedaljen er at avgifting er vanskeligere for meg. Alt fra tungmetaller, dårlig mat og drikke til dårlige minner og relasjoner.
Hun smiler, forteller hva som skjer når hun og ektemannen Vegard har vært på fest:
– Han jogger dagen derpå. For meg er det utenkelig.
– Da jeg fikk diagnosen brystkreft, fikk jeg behov for å tilgi meg selv at jeg hadde presset for hardt.
– Jeg er blitt mer ydmyk: Det er ikke bare å spise surkål, bli frisk og leve evig. Jeg trodde jeg hadde skjønt det, men det er forskjell på teori og praksis.

Heller Fermenterings-Gry enn Kreft-Gry

Gry hadde ikke tid til å tenke på klumpen i puppen da hun oppdaget den i 2018. Tidligere hadde hun hatt hovne lymfeknuter de gangene hun jobbet for hardt, hun trodde dette var det samme.
– En fortetta lymfegreie av stress, tenkte hun.
Ville heller være Fermenterings-Gry enn Kreft-Gry. Året skulle passere før Gry gikk til legen.
Som akademiker renner analyse og kritisk tenking i årene hennes.
– Jeg var redd for mammografi og biopsi etter studiene jeg hadde lest om overbehandling, feilbehandling, bivirkninger og senskader.
Men mammografi måtte til, og avslørte «noe».
– Vi ser et funn, og må ta mammografi på det andre brystet også for å sammenligne, sa legen. Gry forstod, men likte det ikke.

Mette Kalager og Ivar Sønbø Kristiansen, leger og forskere ved UiO: – Kreft kan ligge i dvale og ikke vokse, ikke gi symptomer og ikke utgjøre noen trussel mot helsen. 

Brystkreft: – Råder ingen til å si nei til brystbevarende behandling

Gry understreker:
– Jeg råder ingen til å si nei til cellegift og stråling, enhver må handle ut ifra seg selv.
Etter inngrepet fikk Gry tilbud om å delta i en studie som skal forhindre nettopp overbehandling.
– Jeg skulle ønske jeg fikk tilbudet om å delta i denne studien før, ikke etter operasjonen. Da hadde jeg stått tryggere i mitt valg. For videre undersøkelser av svulstene viste at cellegift ikke hadde vært tilrådelig behandling. Jeg har takket min indre stemme fordi den ble så tydelig i møte med kirurgen da den brystbevarende pakken ble introdusert for meg.
– Jeg takket ja til det som ga mening for meg, og høflig nei til det som også i etterkant viste jeg å være medisinsk uriktig.

– Føler meg litt «skakk»

Generelt synes Gry at hun ble flott møtt i helsevesenet.
– Den andre kirurgen syntes sikkert at jeg var en idiot som takket nei til stråling og cellegift, men hun møtte meg med respekt og medmenneskelighet. Det er så viktig i en slik presset situasjon.
Gry fjernet hele brystet. Hun løfter genseren, viser et rolig landskap med et vannrett streif av historie.
– Jeg føler meg litt skakk, men å leve uten venstre bryst med et arr på 21 cm er en grei pris å betale for å få være frisk og kreftfri.
– De som ikke liker meg, har nok fått blod på tann: Se, kost hjelper ikke likevel, hun fikk kreft!
 –For meg er det mer interessant å vende oppmerksomheten innover enn å bruke energien min på hva andre måtte mene om meg. Akkurat nå er mitt livsprosjekt å øve meg på å være tro mot meg selv, gjøre mindre, gå saktere, ja, sitte stille mens jeg tygger surkålen min.
(Artikkelen ble først publisert januar 2020)

Referanser

  • Kreftsykepleier Hege Russnes: – Jeg har ikke opplevd at noen bevisst driver overbehandling av kreftpasienter. Men på 90-tallet visste vi ikke bedre. Det ga gode resultater på overlevelse, men vi var ikke klar over alle seneffektene.
  • Kallager og Kristiansen, legere og forskere: Kreft kan ligge i dvale og ikke vokse, ikke gi symptomer og ikke utgjøre noen trussel mot helsen. 
  • Kreftforeningen: Det er stor uenighet om omfanget av mindre farlige svulster. Noen eksperter mener at så mange som 20 av 100 brystkrefttilfeller er forårsaket av slike svulster, andre mener det kun er 2 av 100. Utfordringen er at vi i dag ikke har metoder for å skille disse svulstene fra de mer alvorlige. Alle kvinner med kreftceller i brystet får dermed tilbud om behandling.
  • En oversikt fra en Cochrane analyse med randomiserte studier med til sammen en halv million kvinner viser at ett liv er spart per 2000 screened. Zahl P-H, Jørgensen KJ, Gøtzsche PC. Overestimated lead times in cancer screening has led to substantial underestimation of overdiagnosis. Br J Cancer 2013; 109: 2014 – 9. [PubMed] [CrossRef]
  • Ref. Gigerenzer G, Gaissmaier W, Kurz-Milcke E, Schwartz LM, Woloshin S: Helping doctors and patients to make sense of health statistics. Psychool Sci Public Interest 2007:8:53-96.
  • I Forskningsrådets rapport om mammografiscreening i Norge (2015) viser man til studier som har beregnet overdiagnostikk fra syv til 52 %. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19894130/

Mer fra Caluna

Rebecca om keto kostplan: – Trodde den var full av egg, bacon, smør og fløte… Men jeg har halvert matbudsjettet mitt!
Søt julebakst uten hvitt sukker: Velg din søtning med omhu, se hvilken kunstige søtning du bør unngå.
I årevis har EU advart mot miljøgifter i norsk fisk, Helsedirektoratets råd består.
Legen fikk kreft, og leste forskning for livet: – Her er mine ti tiltak.Del artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *