Helsehistorier av folk - til folk
Genetiske disposisjoner

Bitten blir avhengig. Hun har misbrukt sukker, alkohol, røyk og kaffe. Test om du er avhengig.

Fire år og hekta på sjokolade. Siden alkohol. Så kaffe, røyk…
Er du avhengig? Ta testen!
– Sukkeravhengighet finnes. Selv om det ikke er godkjent som diagnose, sier Bitten.

Fotograf bilde ovenfor: Elisabeth Ohlson Wallin

I 24 år har hun kjempet for medisinsk anerkjennelse av sukkeravhengighet som diagnose.

Sukkeravhengig:
– Kjenner du noen som sprekker på kokt torsk?
– Ikke jeg heller. Det er karbohydrater en blir avhengig av.
Sier svenske Bitten Jonsson (65) og rører smør og kokosfett i morgenkaffen. Etter år med ulike avhengigheter vet hun dette: hun har det best på fettkaffe og to daglige måltid.
Bitten er forfatter av ”Sukkerbomben 3,0” og har i en årrekke jobbet som avhengighetsterapeut i Sverige.
I 24 år har hun kjempet for medisinsk anerkjennelse av sukkeravhengighet som diagnose.
– Sukker- og legemiddelindustrien lever godt på menneskers avhengighet.
– Om sukkeravhengighet ikke eksisterer, hva er det da som får folk til å spise seg syke?
Hun har behandlet tusenvis for sukkeravhengighet. Den rammer tilfeldig, mener Bitten.
– Avhengighet er en demokratisk sykdom.

-Psykologi som behandling er overvurdert.
Det var ikke psykologene som fikk meg frisk.

Sukkeravhengighet er biokjemi

Bitten beskriver  hjernens belønningssenter. Kunnskapen om  alkoholisme er overførbar til all annen avhengighet, erfarer hun. Hun vektlegger  biokjemi.
– Psykologi som behandling er overvurdert, mener Bitten.
Det var ikke psykologene som fikk henne frisk.

Bitten Jonsson.

Fire år gammel, og Bitten gjør hva som helst for sukker. Det blir aldri nok.

Flink pike

Bitten vokste opp med seks søsken på landet utenfor Hudiksvall.
Mor bakte og kokte fra bunnen, tante jobbet i konditori.
Fire år gammel, og Bitten gjør hva som helst for sukker.
– Sjokolade, kaker og is. Det ble aldri nok.
15 år gammel får hun jobb i kiosken. Sukkeret flyter.
– Alt jeg tjente gikk til godis.
Om morgenen var hun nedstemt. Senere forstod hun at det skyltes lavt blodsukker

Jeg elsket alkohol fra jeg smakte det 19 år gammel.

Alkoholiker

Flink storesøster, fine prestasjoner, ferdig som sykepleier. For lengst alkoholiker.
– Jeg kompenserte for avhengigheten ved å prestere. Jeg elsket alkohol fra jeg smakte det 19 år gammel.
– Avhengige personer er sterke personer, de klarer enormt. Jeg festet til fem om morgenen, og gikk på jobb på Karolinska sykehus. Jeg bevarte kontrollen, planla fyll når jeg hadde fri.
Bitten giftet seg med en amerikaner, hun har ikke barn.
Det var fint når ektemannen reiste bort, da drakk hun seg stup.
– Jeg mistet kontrollen etter første slurk.

Det er is til lunsj og bacon til kvelds. Hun føler seg så flink uten alkohol.

Ultimatum

Ektemannen får et godt råd: ”Ikke hell ut spriten, men skjenk henne stup. Når hun får angst, kan du sette ultimatum: Enten går du i behandling, eller jeg forteller sjefen din at du er alkoholiker.”
Seks uker senere er Bitten 33 år og tørrlagt etter behandling.
Hun videreutdanner seg innen avhengighets-medisin i USA.
– Har aldri drukket siden.
Men ekteskapet rakner. Nyskilt flytter hun tilbake til Sverige.
Hun lever på røyk og kaffe, kunnskap om mat har hun ikke.
Det er is til lunsj og bacon til kvelds. Hun føler seg så flink uten alkohol.
Ivrig etter å dele kunnskapen fra USA starter hun et behandlingssenter.

Jeg har sett og erfart abstinenser som kaldsvette, humørsvingninger, diare, forstoppelse, hodeverk, migrene…

“Sukkeravhengighet ikke dokumentert”

– Fysiske symptomer på sukkeravhengighet er ikke dokumentert, hevder det offentlige i Norge og Sverige. Motstanden er sterk.
– Jeg har tenkt mye på hvorfor. Skam er én forklaring.
– Illusjonen om kontroll ligger i menneskets natur. Vi vil ikke erkjenne avhengighet. – Det gjennomsyrer systemet.
– Jeg har sett tusentalls mennesker avvennes. Har sett og erfart fysiske abstinenser som kaldsvette, humørsvingninger, diare, forstoppelse, hodeverk, migrene…
– Om du kan litt om hjernen, vet du at lavt/svingende blodsukker trigger den avhengige.

Vi vil ikke erkjenne avhengighet. Det gjennomsyrer systemet.

Avhengig?
Er epler nok til å kjenne suggersuget? Ta testen nedenfor!

Enda en avhengighet

Fra eksperten Terence Gorski forstår Bitten at hennes avhengighet har gått fra alkohol til røyk, kaffe og sukker.
-Tørrlagte alkoholikere som ikke passer på sin kost får lett tilbakefall, sier Gorski. Ordene rister henne.
Kunnskapen hun hadde tenkt å bruke på sine pasienter blir egen erkjennelse.
På en liste av 37 faresignaler for tilbakefall scorer hun på omtrent alle, som:

  • dårlig mat, tilfeldige måltider
  • masse røyk og kaffe
  • lite søvn
  • mye jobb
  • ikke fysisk aktiv

Alkohol kan du ta bort, men sukkeravhengighet er vanskeligere. Sukker er overalt, samt det sosiale presset.

Litt sjokolade

Hun slutter med røyke og kaffe.
Men litt sjokolade går vel bra? Er vel bedre enn røyk?
Det ender i 20 ekstra kilo. Sukkeravhengig igjen.
– Jeg var så lei av å være avhengig…
– Alkohol kan du ta bort, men sukkeravhengighet er vanskeligere. Sukker er overalt, samt det sosiale presset.

Les mer om avhengighet fra professor i farmasi og tokologi, Carlton Erickson.
Se videoen med professor emeritus Mark Gold der han forklarer sukkeravhengighet.

Er du avhengig?

Svelg skammen, søk hjelp, råder Bitten.
Hun behandler avhengighet etter prinsipper fra asam.org (American Society of Addiction Medicine.)

Test deg selv

Sukkeravhengig?
Sukker* her er alt som inneholder sukker og/eller det som raskt blir til sukker fra stivelse/raske karbohydrater. Samt alle kunstige søtningsmiddel.
Altså: godteri og sjokolade i alle varianter, kjeks, brød, frokostblandinger, ris, pasta, potet, chips, kaker, bakverk, lettbrus…
Bitten erfarer at mel-avhengighet er vanskeligere å kurere og gir flere tilbakefall enn om rent sukker er triggeren.

Svar kun ja eller nei:

1. Siste 12 måneder, har du spist mer sukker* enn du hadde tenkt og/eller fortsatt med sukker selv om du hadde tenkt å slutte?
2. Siste 12 måneder, har du forsømt noen av dine hverdagslige plikter fordi du har spist for mye sukker*?
3. Siste 12 måneder, har du kjent behov for å forandre din måte å spise/håndtere sukker*?
4. Siste 12 måneder, har noen klaget på hvor mye sukker* du spiser, eller når du spiser det?
5. Om noen hadde visst hvor mye/ofte du spiser sukker*, ville de protestert?
6. Siste 12 måneder, har du vært oppslukt av tanken på neste gang du skal kjøpt/spise sukker*?
7. Siste 12 måneder, har du brukt sukker* for å lindre ubehagelige følelser som slitenhet, energimangel, tristhet, nedstemthet, irritasjon, sinne eller annen negativitet?

0-1 ja. Indikerer sosialt bruk.
2-3 ja. Indikerer skadelig bruk.
4 eller flere ja, risiko for avhengighet.

Om du har fire eller flere ja, anbefaler Bitten Jonsson at du utreder/undersøker ditt sukkerforhold nærmere.

Denne artikkelen ble første gang publisert i januar 2017.

Mer fra Caluna