Vann er livsviktig for oss – hvor mye bør vi drikke?

Artikkelen er laget i samarbeid mellom Caluna og Crystal Water

Vi kan overleve opp til 8 uker uten mat, men maksimum 1 uke uten vann.

Tallet avhenger av vår helse. Eldre mennesker, barn og individer med kroniske sykdommer har ikke så mye å gå på før det blir for lite vann til å opprettholde livet. Aktivitetsnivået avgjør ellers hvor fort du går tom for væske. Det samme gjelder været: når det er varmt forlater mer vann kroppen sammen med verdifulle salter i svetten. Tørr vinterluft bidrar også til tap av vann: det fordamper lettere fra huden når det er lite fuktighet i luften. Vi må derfor være ekstra påpasselige med hydreringen om vinteren. Tørr luft er også irriterende for huden.

Kroppen må ha 2 – 3 liter væske daglig

Maten vi spiser står for ca en liter. Da trenger vi bare å fylle på med halvannen liter fra andre kilder. Fordøyelsen vår trenger vann for at vi skal unngå forstoppelse. Resten av kroppen sier også i fra hvis den ikke får nok vann. Hodepine, slapphet og svimmelhet er typiske tegn på dehydrering. 

Sammenlign en drue med en rosin og du ser hvor viktig vann er for livet. Forskjellen på den mørke og innskrumpede rosinen, og den friske, grønne og fyldige druen, er innholdet av vann. Ettersom vi blir eldre blir vi likere rosinen. 

Vann utgjør 75 prosent av legemets vekt for nyfødte. Eldre og overvektige kan bestå av så lite som 40–50 prosent vann. Hvis vi regner antall molekyler i kroppen, består vi nesten utelukkende av vann: 99 av 100 molekyler i kroppen er vannmolekyler. Vi er vannbaserte vesener på en planet hvor mer enn to tredjedeler av overflaten er dekket av vann.

Vann er viktig for livet!

Å huske å drikke vann kan være en utfordring

Men som alt annet er det snakk om å etablere gode vaner. Start alltid dagen med et glass vann. Det gjenoppretter væskebalansen etter en lang natt uten påfyll av vann. I den eldgamle medisinske helsetradisjonen Ayurveda, anbefales det å starte dagen med et stort glass vann. Fyll opp glasset før du legger deg for natten og la det stå på nattbordet. Det første du gjør om morgenen er å drikke vannet, før du går på do eller noe som helst annet.  

Vann om morgenen øker utskillelsen av avfallsstoffer fra nattens rehabiliterende søvn. Som en ekstra renselse kan du drikke saften av en ½ sitron i litt lunkent vann, før du spiser frokost eller formiddagsmat. Dette hjelper leveren å rense blodet, og fordøyelsen settes i gang.

Drikker du mye kaffe så vær oppmerksom på at det er vanndrivende. Du kan kompensere med å drikke et glass vann for hver kopp kaffe. Det gjelder også alkohol. Den gjør oss ikke bare susete i hodet, men forstyrrer også vannbalansen. Drikk vann, og du tynner ut avfallsstoffene fra nedbrytingen av alkoholen. Avfallsstoffer og dehydrering er en god duo for hodepine og plagsom hangover. Det beste er å gå over til rent vann alene når det lir mot midnatt.

Start altid dagen med et glass vann!

Vann er ikke bare vann

Å fylle opp magen med vann betyr ikke nødvendigvis at vi sprudler av letthet. Det er en gjengs erfaring at en kan føle seg litt tung etter å ha drukket mye, fra flaske eller springen. Har du hatt følelsen av at vannet ikke fordøyes eller absorberes på en fullgod måte? Det kan oppleves annerledes når du drikker vann fra en ren fjellbekk – vann som har sildret lekent og lett ned bakker og berg? Noen mener å erfare at det har en lettere konsistens – at det oppleves som mykere eller bløtere.

Den verdenskjente vannpioneren Victor Schauberger (1885 – 1958) hevdet for 100 år siden at vann som følger de naturlige bevegelsene i bekker og elver, på sin vei ned fra fjell og skog, er best for kroppen. Det vitaliseres når det beveger seg turbulent, i virvler og luftes i fall. Kontrasten er stor til vår moderne vannforsyning, hvor vannet renner flatt og rett i gamle vannrør, før det frigjøres i sin vei ut av kjøkkenkranen. Eller vi drikker vann som er lagret månedsvis på plastflasker.

Forskningen de siste 50 årene viser at vann ikke bare er et passivt løsnings- og transportmiddel. Det deltar mer aktivt i livsprosessene i cellene våre enn man tidligere har trodd. Det kan man lese om i boken «Cells, gels and the engine of life», av professor Gerald Polack ved universitetet i Washington. Han har forsket mye på vann og deler Schauberges syn på hva som er god kvalitets drikkevann. Flere nye invensjoner av vannforedlingssystemer for husholdningsmarkedet baserer seg nå på disse prinsippene: naturlig lufting, vortex og eksponering for geomagnetiske felter som magnetisme.

Vann vitaliseres når det beveger seg.

Strukturert vann er det vannet som hydrerer best

Vannet skal passere gjennom mange hindringer før det ankommer cellene våre: først gjennom slimhinnene i fordøyelsessystemet, så inn og ut av blodomløpets rørsystem, før det finner veien gjennom cellens egen «hud» bestående av fettrike membraner. Fysiske og lett målbare egenskaper som viskositet (flytelighet) og vannets overflatespenning påvirker hvor lett vann passerer ulike hinder. I følge vannforskerene er strukturert vann det vannet som hydrerer best. Det er ikke bare et spørsmål om hvor mye vi drikker i forhold til hvor mye vi taper i fordøyelsessystemet, nyrene, lungene og huden. Det avgjørende er hvor mye av vannet som finner veien til cellene våre.

Drikker man for mye vann om gangen belaster man nyrene som må jobbe ekstra hardt for å kvitte seg med overfloden av vann. Tenk heller kvalitet og innhold av næringsstoffer. Tenk vitalt og strukturert vann. Lag dine egne smakfulle drikker. Ikke fyll de med raffinert sukker, kunstige søtstoffer og andre unødvendige tilsetninger. Bruk heller nærende stoffer som bidrar til energi, godt immunforsvar og god forbrenning. 

Crystal Water

Gjenskap fjellvannets egenskaper på kjøkkenbenken

Crystal Water har en patentert 5-stegsprosess som renser og revitaliserer ditt kranvann. Disse fem stegene er basert på naturens prinsipper for hvordan vannet foredles i en fjellbekk. Mer info her.

Crystal Water vannrenser kobles enkelt og effektivt til din kran uten behov for rørlegger. Sammen med renseren følger det utstyr og manual for oppkobling som gjør at du har tilgang på rent og friskt vann i løpet av få minutter. Crystal Water er patentert og norskutviklet.

Vi gir deg 15% på Crystal Water vannrenser når du går inn på denne linken og setter inn rabatt-koden: caluna21
NB! gjelder ut Juli 2021

Del artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *