Så lenge mengden stivelse er det samme, er behovet for insulin likt. Sjekk nivået av stivelse neste gang du kjøper brød!
Vi er ute etter fiber og næringsstoffer, men hovedingrediensen i brød er stivelse.
Uansett grovt eller fint.
For at kroppen skal nyttiggjøre seg energien og næringen i brødet, må det brytes ned til glukose. Prosessen skjer uavhengig av om glukosen kommer fra lyst eller grovt brød.
For at cellene skal kunne oppta glukosen, trenges hormonet insulin.
Et livsviktig hormon, men for mye insulin truer helsen.
Insulin lagrer fett og stimulerer til vekst. Insulinresistens er viktig årsak bak de fleste livsstilsykdommer.
Stivelsen i brødet den samme
I kostanbefalingene blir det kun fokusert på brødets innhold av fiber og næringsstoffer.
At grovt brød har like mye stivelse som lyst, og brytes ned til samme mengde glukose, ignoreres.
Blodsukkeret stiger uansett
Stivelsen i brødet forsvinner ikke om det tilsettes mer fiber og næring. Grovt brød bruker riktignok litt lenger tid på å brytes ned enn lyst, men hvor mye?
Og hva betyr det?
Om blodsukkeret stiger en desimal eller to mindre og tar noen minutter lengre tid. Hva så?
Så lenge innholdet av stivelse er det samme, vil behovet for insulin være likt.
Når vi fyller på mer stivelse etter få timer, betyr det lite om blodsukkeret ikke stiger like høyt og raskt. Vi opprettholder jo høyt blodsukker og utskillelsen av insulin.
Tilleggseffekt av insulinutskillelse er
- økt fettlagring
- redusert fettforbrenning
- økt inflammasjon
- økt risiko for kreft, diabetes 2 og en rekke andre livsstilssykdommer
Sørg for næring fra andre kilder
Effekter de færreste interessert i.
Hvorfor legger vi ikke mer vekt på dette?
Hvorfor ikke hente fiber og næring fra andre råvarer, og slik unngår all stivelsen?
Trolig fordi vi stoler på anbefalingene, og på at stivelse ikke betyr noe.
De færreste tar seg bryet med å sjekke innholdet av stivelse i brød, ei heller hvordan det påvirker blodsukkeret.
Resultatet? Vi strever vi med vekta, inflammasjoner og sykdommer.
Heller stivelse fra andre kilder
Vi kan enkelt hente fiber og næring fra andre kilder, enn brød. Kilder med langt mindre stivelse: Grønnsaker, bær, nøtter, frø…
Tenk på det neste gang du vil handle sunt!
Referanser
Bramat tester brød.
Definisjon, stivelse.
Professor Birger Svihus: For mye fokus på fett, for lite på stivelse.
Mindre karbohydrater bedre effekt på metabolsk syndrom enn mindre fett.
Foredrag Nina Teicholz, vitenskapsjournalist og forfatter av “The big, fat surprise.”
Mer fra Caluna
Derfor kan gluten gi problemer.
Spise mindre, trene mer? – Nei, rådet er utdatert!
Helsedirektoratet vil at vi øker inntaket av grovt korn med 20%.
– De bommer, sier ernæringsfysiolog Poleszynski.
Døden nær av diabetes: – Fedon Lindberg reddet livet mitt.
Med Caluna til Kreta 23. -30. mai!
Kunnskap om kost for bedre vekt og helse
Øyas vakreste vandringer
Ren, ureist mat
Yoga ved soloppgang
Fellesskap og humør i den bilfrie perlen
Ditt nivå, dine ønsker, ditt tempo
Les mer, meld deg på