Terapeutiske fettsyrer for huden

Riktige fettsyrer av god kvalitet er alfa og omega for huden. Det er fett som sørger for at fuktigheten bevares i huden, og ikke fordamper og etterlater seg et tørt og bedrøvelig ørkenlandskap.

Artikkelen inneholder  link til kostholdsplaner i nettbutikk.

Basis foundation
Foundation brukes vanligvis som det første laget av sminke: det som skal vaske ut nyanseforskjeller i huden, slik at den føles jevn og fin, men uten at den virker sminket. Mye av denne jobben kan også gjøres med å nære huden innenfra med riktige fettsyrer: Fettsyrer som sørger for at huden får et jevnt beskyttende lag med fett på sin overflate, og motvirker at vannet fordamper fra huden. Da blir huden mer jevn og fyldig. Huden er spesielt sårbar for uttørring om vinteren, siden det er mindre fuktighet i luften da.

Å bevare fuktigheten i huden er formålet med de fleste hudkremer: Fuktighetskremer, som tilfører huden fuktighet, og fete kremer som tilfører fett slik at vannet ikke fordamper fra huden. La oss se hvordan jobben best kan gjøres innenfra, ved å innta de riktige fettsyrene.

Talg er hudens naturlige smøring
Hudens smøring er i utgangspunktet godt ivaretatt av utallige kjertler som produserer talg. Det som er viktig er at talgkjertlene ikke er tørre på innsiden, og at talgen ikke er for klebelig. Da vil den ha vanskeligere for å flyte ut fra talgkjertlene og dekke huden med en beskyttende kappe av gunstige fettstoffer. Isteden vil talgen sette seg fast i talgkjertlene hvor den gir næring til bakterier som skaper betente røde flekker, som vi ser ved akne og kviser. Talgen består av over 50 % fettsyrer.

Kviser kan oppstå når «smøringen» i huden har feil fettsyresammensetning.

Kilden til talgens fett er maten
Fettet i talgen kommer enten fra kosten, eller kroppen produserer de selv av sukker og karbohydrater. Hvis vi spiser for mye mettet og enumettet fett fremfor flerumettet fett, eller for mye sukker og raske karbohydrater, vil det lett bli underskudd på flerumettet fett i talgkjertlene. Denne gruppen av fettsyrer flyter lettere enn mettet og enumettet fett, som altså er mer tyktflytende. God kvalitets flerumettet fett er derfor viktig for talgkjertlenes evne til å smøre huden med en beskyttende kappe av fett.

Essensielle fettsyrer
Av det flerumettede fettet er de essensielle fettsyrene alfalinolensyre (omgea 3) og linolsyre (omega 6) i en særstilling. Kroppen kan ikke produsere de selv. Hvis de er kaldpresset og ubearbeidet vil disse fettsyrene bokstavelig talt være «elektriske» av natur, slik som vi finner de i planter og frø i naturen. Det er fettsyrenes elektriske ladninger som gjør at fettsyrene lett frastøter hverandre fremfor å skape en klebelig og seig masse. Det ønsker vi ikke å smøre huden med. Essensielle fettsyrer av god kvalitet gjør at talgen som produseres i talgkjertlene får gode smøreegenskaper: fløyelsmyk fremfor klissete.

Udo´s Choice olje inneholder fettsyrer fra 9 økologiske frø og kimer. God balanse og kvalitet av de essensielle Omega 3 og Omega 6 fettsyrene.

Velg kalpressede og uraffinerte oljer
De essensielle fettsyrene er skjøre og sårbare, og derfor godt beskyttet av tykke skall i nøtter og frø i naturen. Det beskytter mot luft og lys som får fettsyrene til å harske og ta skade. I industriell masseproduksjon av matoljer utsettes fettsyrene for sterke kjemikalier, høye temperaturer, og mye luft og lys – det meste som reduserer fettsyrenes gode egenskaper og kvaliteter. Skal du ha en olje som har topp smøreegenskaper må du derfor være nøye med produsent. Velg bare økologiske, kaldpressede og uraffinerte oljer. Mange er nøye med hvilken olje de velger for bilen. Vær ikke mindre nøye med oljen du velger for naturens fineste maskineri – din egen kropp.

Skill mellom omega 6 av god og dårlig kvalitet
Det er vel kjent at vi får for mye omega 6 i kosten og for lite omega 3. Men lett å overse at overskuddet av omega 6 skyldes det raffinerte flerumettede fettet vi finner i stekeoljer, margariner, majonessalater og i noe mindre grad i ferdigmat. Dette er ikke gode kilder for de fleksible og «elektriske» fettsyrene som vi ønsker å nære huden med. Kroppen trenger også god kvalitets omega 6. Da vil den ytre fettkappen og den indre fettbarrieren beskytte oss mot fuktighetstap, kulde, irritanter og UV-stråler. Omega 3 sørger for en god balanse i fettsyrehormonene som dannes av omega 6-fettsyrene, så den må vi heller ikke glemme, selv om den spiller andrefiolin hva hudhelse og skjønnheten angår.

Her finner du aktuelle kostholdsplaner 

Del artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *