Helsehistorier av folk - til folk
Siste

Syklist Tomas: – På glutenfritt økte jeg oksygenopptaket med tjue prosent!

Tomas trodde ikke at glutenfri kost kunne påvirke oksygenopptaket. Han ble med på et forsøk for å være grei mot en venn.
– Overraskelsen var stor da oksygenopptaket mitt økte med tjue prosent i løpet av to måneder.

Kjell Markset

Av prest og brødgründer Kjell Markset. Oppdatert og redigert av Caluna.

– Effekten var overveldende.
– Men jeg vet ikke hvordan mindre gluten henger sammen med bedre oksygenopptak.
Tomas Alfred Røen var elitesyklist gjennom mange år. Blant annet i øverste divisjon i ”Frankrike Rundt.”
Pasta og kylling er sykkelsportens nasjonalrett, forteller Tomas.
– I et etapperitt ble vi gjerne servert tre måltider med pasta og kylling om dagen. Selvfølgelig uten saus – for da kunne vi bli «tjukke». I sykkelsporten er det veldig fokus på vekt.

Skade

En skade gjorde at Tomas nå har pause fra toppsyklingen. I februar ble han pappa.
– Nå prioriterer jeg familien og jobben som høyskolelektor. Kosten min er fortsatt glutenfattig fordi gluten påvirker systemet mitt. Blant annet med slimete hals og løs mage.
Tomas´ ernæring var typisk sykkelkost: pasta, brød og raske karbohydrater.
– I 2011 ble jeg utfordret av den sveitsiske Andrew Smith, som da jobbet for et Sørafrikansk sykkellag. Han ville teste meg på et glutenfritt kosthold.
– Jeg hadde ikke noe tro på det, og avslo tilbudet.
Men Smith ga seg ikke.
– Jeg hadde egentlig lagt opp sykkelkarrieren da jeg igjen spurt om å være med i et forsøk med glutenfri kost.
– Jeg tenkte at jeg kunne være snill mot Andrew og hans forskning. Og levde glutenfritt i to måneder.

Økte oksygenopptaket

Overraskelsen var stor da Tomas oksygenopptak økte med tjue prosent i løpet av to måneder.
– Hva kunne det skyldes, undret Tomas.
– Var det mindre betennelser i kroppen som økte oksygenopptaket?
– Eller var tarmen som fungerte bedre, slik Wiley Barton er opptatt av?
– Jeg ble så inspirert at jeg fortsatte å sykle konkurranser.

Tomas Røen spiser glutenfattig for prestasjon og velvære.
Tomas har pause fra toppidretten, men passer fortsatt på kosten.

Sykelig opptatt av vekt

I sykling er man opptatt av «terskelwatt».
Det måler hvor mye kraft du maks kan produsere uten melkesyreopphoping.
Et annet begrep er «funksjonell terskel» – gjennomsnittsverdi som forteller hvor mye du produserer av fart/kraft over lenger tid.
Jo, mindre du veier, jo mer kraft får du per kilo.
– Derfor er syklister nærmest «sykelig» opptatt av vekt, sier Tomas.
Han påpeker at det er mye raske karbohydrater blant de glutenfrie-produktene.
– Derfor var det flott å bli introdusert for Marksets brødmiks av en sykkelkollega.
– Brødet har et annet næringsinnhold enn glutenfrie og vanlige brød.
Tomas`sommer fortsetter glutenfattig…

Mindre karbohydrater og mer fett i toppidrett

Stadig flere idrettsutøvere spiser glutenfritt for å øke prestasjonen.
Ifølge Dr. James Morton kan fett være viktig brensel for ritt med moderat intensitet.
Ved høyintensitet at karbohydrater er best, mener han.
Nøkkelen er å trene opp kroppen til å benytte seg av begge brennstoffkildene.
Da kan du hente energi fra fettlagrene det meste av rittet, men brenne de effektive karbohydrater på den avgjørende og siste delen.
Dr. Morton er opptatt av prestasjon versus treningstilpasset ernæring.
Andrew Smith er trener for team Dimension Data. Her, og i team Sky, legges forholdene til rette for glutenfri kost.
Tennisspilleren Novak Djokovic spiser glutenfritt for maks prestasjon.

Mer fra Caluna