Lege Nordstrands samarbeid med skiskytter Tiril Eckhoff: – Ondskapsfull hersketeknikk av NRK

Da Tonje Gulliksen så NRKs reportasje om samarbeidet mellom lege Nordstrand og skiskytter Eckhoff, reagerte hun.
– Ondskapsfull hersketeknikk å insinuere at Tirils suksesshistorie skal «smitte» unge.

Jeg trodde NRKs journalister hadde faglig integritet og ikke løp utdaterte professorers ærend.

Tonje Røste Gulliksen er advokat, og meget engasjert i ernæring og helsepolitikk. Hun reagerer kraftig på NRKs vinkling av Tiril Eckhoff-reportasjen før helgen. Der uttaler professor Jøran Hjelmesæth, leder for Nasjonal råd for ernæring og professor ved UiO,  blant annet:
– Jeg tenker spesielt på unge folk som har Eckhoff som et forbilde og som kan bli smittet av denne kontakten og tenke at «da går vi også til Nordstrand». Det er i beste fall bortkastede penger, eller kan i verste fall påføre sykdom, sa Hjelmesæth. «Og utdyper at kosttilskudd som omega 3 faktisk kan gi sykdom om man inntar for mye av det.»

Dame med lyst hår og blå genser, blått skjerf. Ligger på gulvet, hendene rundt albuene, smiler til kamera. Foto tatt i studio.
Tonje Gulliksen reagerer på NRKs omtale av samarbeidet mellom skiskytter Tiril Eckhoff og lege Berit Nordstrand.

Nordstrand som «smittefarlig»

Etter tillatelse gjengir Caluna her utdrag av Gulliksens klage til NRK:
«Jeg mener det er uetisk av NRK å la Jøran Hjelmesæth lire av seg grunnløs og spekulativ kritikk og ondskapsfull hersketeknikk i form av å insinuere at Tirils suksesshistorie skal «smitte» unge og påvirkelige Tiril-fans.
At Berit Nordstrand kan «smitte», med andre ord skal vi forledes til å assosiere «smitte» med at Berit Norstrand er «farlig». Dette er svært kritikkverdig og ubalansert journalistikk.

Savner balanse

Det er jo en rekke leger og ernæringsutdannede mennesker der ute som mener det samme som Berit. NRK kunne lett innhentet uttalelser fra disse og fått balansert opp dette innlegget. Hva med legene Erik og Sofie Hexeberg, Fedon Lindberg, Øyvind Torp, Stig Bruset, Nina Willumsen? Og ernæringsutdannede som Jens Veiersted, Hege Barhaughøgda, Gunn-Karin Sakariassen?

Jeg reagerer også på at NRK ikke undersøker nærmere hvem Hjelmesæth faktisk er, og ser at dette er etablissementet som ikke ønsker å bli utfordret av andre med bedre innsikt i ny forskning enn dem. Dermed lar NRK denne stivbente og stagnerte gjengen som alltid har hatt lyst til å «ta» de som tenker nytt, uimotsagt utfolde seg og tviholde på utdaterte kostholdsråd.

Mikrofonstativ for gretne gamle gubber

Dette reduserer NRK til et mikrofonstativ for gretne gamle gubber som er mest redd for å miste sin egen autoritet. Dette kan umulig være i NRKs interesse?
Jeg stiller meg svært undrende til hvilke krefter og hvilken agenda som ligger bak NRKs ensidige og svært kritikkverdige svartmaling av Berit Nordstrand i beste sendetid. Berit valgte klokelig å uttale seg helt nøytralt i en sms til NRK.

Tiril Eckhoffs suksesshistore kunne vært vinklet som en gladnyhet og inspirert andre til å spise mer grønnsaker, fisk og urkorn, drikke tran og lage ekte og ren mat fra bunnen av med naturlige ingredienser. Berit Nordstrand er ikke farlig i det hele tatt. Tirils suksess er et av svært mange eksempler på at Nordstrands metode virker. Hun er dessuten ikke en «kostholdsveileder». Hun er lege, spesialist i klinisk farmakologi, spesialist i rus- og avhengighetsmedisin og kognitiv terapeut.
Jeg anbefaler NRK å grave litt mer hennes metode i stedet for å la gammeldagse bakstreberske krefter få utfolde seg fritt, ensidig og uimotsagt.»

Utdrag av NRK- journalist Malin Jørnholts svar i e-post til Gulliksen:

«Selvfølgelig er det gledelig for oss i Norge at Eckhoff har stor sportslig suksess, uavhengig av hva årsaken er til nettopp det. Men når hun går ut offentlig og takker Nordstrand og promoterer hennes metoder og produkter, som av mange er omstridte, så skaper det reaksjoner, og da velger vi i NRK å lage journalistikk på det. Det er synd om du mener denne saken er spekulativ og lite balansert, når målet vårt er det motsatte.»

Calunas video deles og kommenteres

Calunas redaktør Julia Schreiner Benito spør hvorfor NRK løper med makten. På tre dager fikk videoen over 150 kommentarer til støtte for Nordstrand:

Mer fra Caluna

Lege Fedon Lindberg: Hva vi ikke får vite om effektiv kreftbehandling.
Boken Pillebefinnende kunne rokket ved politikk og praksis. Men debatten uteble.
Universitetet i Oslo har 35 pressekontakter. Ingen av dem vil svare Caluna om habilitet og forskning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *