Livsstil for helse - visst kan du!
Helse

–Prøv mylk, oppfordrer Berit Nordstrand. Det er helse i havre.

– De melkefrie alternativene du finner i butikken kan bli bedre, mente Berit Nordstrand. Og gjorde noe med saken. Resultatet er havremelken ”Mylk”.

Mylk, hva er nå det? Kall det melk uten ku.
Men for en affære det skulle bli å lage drikken!
Det var ikke det at produsentene ikke ville. Men de evnet ikke.
For Berit var klar på spesifikasjonene: Kort ingrediensliste. Mest mulig havre.
Med lykt og lupe lette hun hos den ene produsenten etter den andre. Hun var Europa rundt. Til slutt fant hun ham, han som sa:
– Jeg kan lage den! På nordisk havre.

Det smakes

Nå vrimler det av folk og smak i den gamle verkstedhallen i Oslo. Denne morgenen stedet for en slipp av nytt, merket ”Made by Berit Nordstrand.”
Det smakes, smattes og svelges: grøt, granola og pannekaker. Og mylk.
På sitt energiske vis har Berit holdt foredrag. Som vanlig har hun hoppet hit og dit og vist hvordan bakteriene i tarmen sliter på feil fôr.
Som vanlig har hun tørket ei litta tåre ved tanken på alle dem – særlig barna – som spiser feil og lider under det. Hun har pratet om tarmen:
– Så de nyttige bakteriene i tarmen, ja, hva skal de gjøre da, når de ikke får maten de trenger for å gjøre jobben sin?
– De stakkars bakteriene, de venter på maten sin, men inn kommer bare corn flakes og cola og ferdigpizza…
Berit mener vi bør fôre tarmen bedre.
– Derfor skal vi fråtse i plantefôr! Slik at tarmbakteriene får gjort jobben sin, sier hun og skåler i mylk.

Melk fra havre heter mylk.
Mylk er melk. Minus ku.
Berit Nordstrand bruker gjerne kokos i kake.

MUPS

Snart er to tredeler av den voksne befolkningen er overvektige eller har fedme. (Hunt)
Nesten like mange er uforklarlig syke. Når pasienten har vondt i nakken, i muskler og ledd, nå hun sover dårlig og mangler energi – da har legen et ord for det: MUPS. ”Medisinsk uforklarlige plager og symptomer.”
Fastlegen kaller det altså ”uforklarlig”. Berit kaller det syk tarm.
–Inntil det motsatte er bevist har du forstyrret tarmflora, sier jeg.
Det typiske bildet er at legen ikke utreder grundig nok, mener Berit.
– En ting er allergier, men matintoleranse snakkes det lite om. Om du får oppblåst og urolig mage hver gang du drikker melk, så hjelper det ikke at allergitesten sier at du tåler melk.

Spis surt

– Jeg er ikke imot kumelk, det er flott næring. Særlig syrnede varianter som surmelk og gresk yoghurt. Men vi har alle godt av mer plantefiber.
Soyamelk, derimot, mener Berit vi bør styre unna.
– Soya- og rismelk er næringsfattig.
– Studier viser at om vi spiser mer havre og plantebasert mat, kan fettet reise tryggere rundt i kroppen din.
– Altså det gode fettet i fra nøtter, avokado, oliven, raps. Men også beitedyr og sjømat.

Melk ble mylk

Men hvordan gikk det til at e-en i melk ble til y?
Mylk er det middelalderske navnet på melk fra andre kilder enn dyr: fra planter og nøtter. Navnet er altså gammelt, og burde ikke skjemme noen.
La oss håpe at det ble en glad dag for tarmbakteriene.

  • ”Made by Berit Nordstrand” opplyser at drikken har 40 prosent mer havre enn øvrige havredrikker
  • Havre gir fiberet betaglukan
  • Av tekniske årsaker er ikke Nordstrands mylk tilsatt jod.