Del dette innlegget på:

Professor om tarmhelse og Covid-19.

Den anerkjente britiske forskeren Tim Spector forklarer hvordan forskningen nå viser hvordan kosthold og tarmhelse påvirker immunforsvaret – og derfor også potensielt alvorligheten ved Covid-19.

Gjengitt med tillatelse av Funksjonellmedisinsk Institutt – av Anders Nicolai Krokfoss

Tim Spector fikk nylig dronningens utmerkelse for sin innsats under korona-krisen. Han er professor i genetisk epidemiologi og leder for institutt for tvillingforskning ved King’s College i London. Hans forskning på eneggede tvillinger har gitt verden helt ny kunnskap om hvordan livsstil er svært viktig for helsa.

Han har vist at selv genetisk identisk like mennesker faktisk kan få helt ulik helse. Og at mennesker er helt ulike og trenger helt individuelt tilpasset mat.

Han sier de nå begynner å forstå mer om mikrobiomets innvirkning på kostholdet – og hvordan myter fortsatt preger forståelsen. Han peker på at persontilpasset medisin er fremtiden og at kostholdsrådene fremover vil være persontilpassede.

En av mytene han avliver er verdien av telling av kalorier. 

– Jeg er ikke en kaloriefornekter – de eksisterer, men betydningen er veldig oppblåst, sier han. 

Han sier ideen om kalorier er gammeldags, og det gir bare alle et feil inntrykk av at de kan bedømme mat nettopp gjennom denne «magien». 

Tim Spector sier videre at vi nå vet at tarmmikrobiomet er avgjørende for immunforsvaret og vi vet at det uten tvil er en klar lenke. Men hvor viktig det er for covid er en assosiasjon og en antagelse. Det er en klar sammenheng mellom dårlig kosthold og økt risiko for infeksjon. 

– Tarmmikrobiomet er utvilsomt en faktor, og jeg tror at når vi lærer mer om covid og mikrobiomet tror jeg vi får se at maten er en sentral del i forståelsen av mat som medisin, forteller han.

Han sier at alle deres store studier, som den største nylig publisert i Nature, viser at alle reagerer ulikt på identisk mat.

– Persontilpasset ernæring kommer definitivt til å bli mainstream innen fem år – og ikke gitt av en eller annen kunstig regjerings retningslinjer som er sponset av matindustrien.
– 
Tim Spector, professor i genetisk epidemiologi ved King’s College samt leder for det internasjonale vitenskapsprosjektet Zoe.

Trykk på bilde for å se videoen.

Du kan finne mer informasjon om funksjonellmedisin i Norge og deres Helseforbedringsprogram her https://funksjonellmedisin.no 

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!