Helsehistorier av folk - til folk
Kosthold

Nøttestek på påskeaften! Mari velger vegetar.

Kjøtt eller ikke kjøtt? En dag satte Mari kyllingen i halsen.
Nå inspirerer hun med vegetar. Hun takker katten Tobias for sitt kjøttfrie liv.

Vegetar påske.
Påskeaften spiser Mari Hult (37) nøttestek.
(Oppskrift lenger ned.)
-– Du kan lage den før du reiser bort. På hytta kan du oppbevare den i kjøleskap, eller i snøen.
– Jeg bruker samme tilbehør som til pinnekjøtt.

Vegetar blogg

En blogg drevet av idealisme, sier Mari om Vegetarbloggen.
Egentlig er den vegansk, og landets mest leste innen vegetar-vegan.
– Mitt motto er “å velge vegansk skal være enkelt”.

Katten Tobias

Det var katten Tobias som overbeviste henne om at vegetar er veien.
Tobias, som tuslet ensom rundt i Egersund.
Som ingen ville ha før Mari satte seg i bilen den mørke kvelden for fire år siden. Tobias, mannehateren.
– Han gikk fra dør til dør, 6-7 uker gammel.
– Denne her kommer du til å beholde, hadde venninnen sagt før Mari kjørte avgårde.
Ganske riktig. Tobias var for god til annet.

Mari med sin mannevonde katt Tobias
Foto: Erik Sæter Jørgensen

Orker ikke dyr som pines

– Jeg ble veganer på grunn av dyr som Tobias.
–Når jeg koser med ham, tenker jeg at alle dyr fortjener et godt liv.
– Å velge økologisk hjelper, men ingen dyr har lyst til å dø.
– I eggproduksjon dreper de hannkyllingene. Jeg klarer meg fint uten kylling og egg.
Mari merker økt interesse for vegetar og vegansk.

Unngår alt fra dyr

Som veganer unngår Mari mat av animalsk opprinnelse: kjøtt, fisk, skalldyr, egg, meieriprodukter og honning.
– Dess mer jeg kutter ut, jo større blir verdenen av nye smaker.
– Men det kan bli for mange hensyn og restriksjoner. Det viktigste er at du gjør så godt du kan.

Frustrerte foreldre

Hun har nok å gjøre: Full jobb innen kommunikasjon på Universitetet i Stavanger, og to ekstrajobber.
Mari er utdannet innen petroleumsteknologi, men oppdaget at mennesker og mat er morsommere. Da hun startet med grønt på kjøkkenet sitt for ni år siden, falt mang en strevens tåre. Men gradvis fikk hun det til, og startet bloggen.
– For å huske suksessene mine, bloggen var for min egen del.
– Jeg har fått en ny lesergruppe: frustrerte foreldre. De vil lage ærlig, sunn og bærekraftig mat til hele familien.
– For mange er det bedre å spise mindre kjøtt. Og heller velge kvalitet.

Nøttestek og dessert

Men etter nøttesteken, da? Dessert?
– Jeg har en sånn idiotting i påsken: appelsin.
Desserten gjøres superenkelt: skrell den, skjær i skiver, ha mørk, revet sjokolade på.
En annen dessert hun ikke går forbi: hvetetortilla stekt på begge sider, sjokolade og banan i, rullet sammen.
– Dess flere matvarer du kutter ut, jo mer tvinges du til å prøve nye ingredienser.
– Akkurat nå har jeg dilla på burger av linser og nøtter. (Oppskrift følger.)

Søtpotet – en yndling

– Yndlingsingredienser?
Mari tenker ikke lenge.
– Søtpotet og granateple!
– Søtpotet er typisk noe du ikke selv finner ut av, du trenger inspirasjon.
– Og plutselig forstår du hvor godt det er…
Og alt blir penere med granateple!

Manneredde Tobias

Så snakker hun om Tobias igjen: grå, muskuløs, med grønne øyne.
Og egen Instagramkonto, må vite.
Mari har vært fostermor for mange katter, men Tobias kunne hun ikke gi fra seg.
Så liten og redd han var den mørke natten hun fant ham.
Mari mistenker at noen har vært slem med ham: bare hun nærmer seg ytterdøren, blir Tobias livredd. En innbitt innekatt. Som frykter menn.
Hos damene?
Går han fra fang til fang…

Vegetar påske… Appelsin, mørk sjokolade, kanskje litt kanel?

Slik lager du vegetar nøttestek

Ingredienser til fire porsjoner:

2 kvaster rosmarin
2 kvaster timian
1 kinesisk hvitløk
2 sjampinjong
2 aromasopp
1 sjalottløk
1 spiseskje olivenolje
130 gram hasselnøtter
50 gram valnøtter
1 spiseskje hvit trøffelolje
Brødsmuler, ca 30 gram
4 plater vegansk butterdeig
Usøta soyamelk til pensling

Framgangsmåte:

  • Forvarm stekeovnen til 170 grader.
  • Dekk et stekebrett med bakepapir.
  • Legg butterdeig til tining på kjøkkenbenken.
  • Finhakk rosmarin, timian og hvitløk.
  • Skjær soppen i terninger, og legg disse over i en ildfast form.
  • Dryss halvparten av krydder- og hvitløksblandingen over.
  • Bak i ovnen i 10 minutter.
  • Varm opp oljen forsiktig i en stekepanne.
  • Finhakk løk og ha i.
  • La den surre et par minutter, før du heller resten av krydder- og hvitløkblandingen i.
  • Ha nøttene i en kjøkkenmaskin, og kjør til de er hakket opp i mindre biter. De skal ikke finhakkes. Et lite minutt pleier å holde.
  • Ha nøttene i en bolle.
  • Ha over soppen, deretter løkblandingen fra stekepannen.
  • Ha i trøffelolje.
  • Bland alt sammen, og spe på med brødsmuler til du får en fin konsistens. Blandingen skal sette seg sammen, men fremdeles være fuktig.
  • Legg butterdeigplatene slik at de overlapper litt, og kjevle ut til en stor firkant. Her går det også an å lage porsjoner med en eller to plater.
  • Legg nøtteblandingen i en stripe på midten av deigen, trykk godt sammen.
  • Legg nøttesteken over på stekebrettet, med skjøten ned.
  • Stikk gjerne et par hull i deigen med en skart kniv, så unngår du at den sprekker.
  • Pensle med soyamelk.
  • Bak i ovnen i 30 til 40 minutter, steken skal bli gylden og fin.
Før du ruller din vegetar nøttestek sammen
  • Vegetarbloggen ble startet i 2010, og var helt plantebasert.
  • I 2016 utga Mari bestselgeren “Sykt godt».
  • I 2018 kom «Sykt enkelt».
  • Mari holder foredrag og kurs.
  • Veganisme er en etisk levemåte basert på respekt for alt levende.
  • Veganere har plantebasert kosthold, og unngår mat av animalsk opprinnelse.
  • Veganere unngår produkter som lær, pels, ull, silke osv.
  • Veganere unngår, så langt som mulig, å støtte produksjonsformer som utnytter dyr.
  • Mari bruker mer krydder, urter og hvitløk.
  • Hun lærer nye smaker og kombinasjoner.
  • Mari: – Kanskje du ikke vil kutte ut kjøtt. Men du kan spise det sjeldnere, og av god kvalitet. Som vilt eller økologisk.
  • Holdningen om at vi må redusere kjøtt for miljøet, blir stadig vanligere, her vitenskapelig vist av Joseph Poore.

Hepla, Helsepersonell for plantebasert kosthold:

På vegansk kost er det ekstra viktig å ha pålitelige kilder av vitaminene B12, D og jod.
Hovedkilden til jod internasjonalt, inkludert Sverige og Danmark, har vært jodberiket salt, ihht. WHOs anbefaling (Norge er et unntak).
Caluna: – Utbredt jodmangel i Norge, hvorfor ikke berike bordsaltet nok?
Nylige undersøkelser viser at halvparten norske gravide har hatt urovekkende lavt inntak av jod.
Jodmangel hos mor kan skade fosterets utvikling.
Mangel på vitamin B12 er særlig vanlig blant eldre.
Veganere bør ha trygge kilder av vitamin B12, jod og vitamin D – enten i form av berikede matvarer, eller kosttilskudd.
Ernæringsterapeut til Caluna: – De fleste mangler magnesium.
Caluna: Jon Magnus spiser kun animalsk. Ekstremt? Eller i tråd med vår genetikk?