Del dette innlegget på:

Nei, det er ikke fra melk du får mest kalsium!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

– Uheldig at meieri-industriens reklameselskap driver med unyansert fremstilling, sier lege Tanja Kalchenko.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10846″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][vc_column_text]– Når meieriprodukter er så omstridt, og ikke entydig helsefremmende, er det uheldig at melk.no driver med så unyansert fremstilling, sier lege Tanja Kalchenko. Hun er også er leder i Helsepersonell for plantebasert kosthold.
Kalchenko påpeker at der finnes bedre kilder til kalsium og andre næringsstoffer enn meieriprodukter.

Solide råd, mener melk.no

Melk.no mener de ”gir solide råd”, og at ”med jevne mellomrom dukker det opp anbefalinger fra kostholdsguruer om å kutte ut helt vanlige matvarer.” 
”Har du hørt at brunost på skiva er det samme som sjokoladepålegg, og at yoghurt er rene sukkerbomber for barn?
”Når listen over NEI-mat blir stadig lengre er det fint å vite at det finnes noen solide råd det er trygt å lytte til”, skriver melk.no

Melk er ikke beste kilde til kalsim

– Meieriprodukter inneholder en del viktige næringsstoffer, men de er verken de eneste eller de beste kilder til for eksempel kalsium, sier Kalchenko.
Harvard University:
– Drikk moderat med melk, få ditt kalsium fra andre kilder.
– Melk er bare en av mange kilder til kalsium. Mørkegrønne bladgrønnsaker og enkelte belgfrukter er andre. Og det finnes viktige grunner til at melk neppe er den beste kilden for alle.

Se listen over gode kalsiumkilder lenger ned.

Vi er ikke skapt for å oppta kalsium fra melk

Melk inneholder kalsium, men det betyr ikke at kroppen evner å oppta den.
Det forklarer kanskje hvorfor vi er blant verdens mest melkedrikkende folk, men likevel ligger i verdenstoppen for beinbrudd.
De de færreste i verden kan nyttiggjøre seg kalsium fra melk.
Forklaringen er delvis biologisk: Mellom 14 måneder og fire år slutter de fleste mennesker å produsere enzymet lactase, som vi trenger for å bryte ned melkesukker.
En annen årsak når kroppen ikke opptar kalsium fra melk, er for lite D-vitamin.
Nordmenn er blant dem i verden med lavest nivå, særlig i vinterhalvåret.
D-vitamin-mangel hindrer opptak av kalsium fra melk.
Mennesket er det eneste dyr som fortsetter å drikke melk etter morsmelken.
Ettersom mennesker historisk ikke har drukket melk, blir det nesten vittig når melk.no skriver: ”Ta vanlig mat tilbake.”
For mennesket er homogenisert, pasteurisert kumelk uvanlig.

Lege Geir Flatabø: – Derfor kan melk påvirke atferd.

Sukker i meieriprodukter

– Det er uheldig at mange meieriprodukter er tilsatt sukker, sier lege Tanja Kalchenko.
– Meieriprodukter er ikke nødvendige. Nordmennenes høye inntak av meieriprodukter fører til at kosten blir for ensidig, meieriprodukter fortrenger mange andre sunne råvarer, sier hun.

Mye melk, mye beinbrudd

Denne svenske studien viser at de som drikker mye melk ikke får økt beskyttelse mot hofte/beinbrudd.
Derimot fant Uppsala-forskerne sammenheng mellom melkeinntaket og risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer.
–Kvinnene døde tidligere og hadde en forhøyet risiko for beinbrudd om de drakk større mengder melk, sa professor Karl Michaëlsson om studien.

Gode kilder til kalsium

  • Mørkegrønne bladgrønnsaker som grønnkål og spinat
  • Brokkoli
  • Appelsin
  • Noen belgfrukter
  • Mandler og valnøtter
  • Knuste sesamfrø
  • Noe plantemelk er kalsiumberiket

Fakta om melk

  • Melkedrikking er et nytt fenomen historisk
  • De første husdyrholderne syrnet melken, og drakk trolig direkte fra kua
  • Det kan ha bidratt til et seleksjon slik at flere tålte melk senere
  • Allmenn melkedrikking i Norge kom med skolefrokost tidlig i forrige århundre
  • Før det drakk man syrnet myse, et restprodukt etter fjerning av osteprotein og kjernemelk
  • Myseprotein er det viktigste proteinet i morsmelk
  • Melkesyregjæring holdt mysen fri for skadelige bakterier og bidro til god tarmfunksjon
    Kilde: Ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski:
    https://vof.no/melk-melkeprodukter-evolusjonaert-perspektiv/
    https://vof.no/djevelen-melk/

Flere referanser

Fasano A. Zonulin and its regulaton of intestinal barrier function: the biological door to inflammation, autoimmunity, and cancer.
Physiological Review 20011; 91: 151-75. 

Harvard T.H. Chan School of Public Health > The Nutrition Source > What Should I Eat? > Calcium and Milk[/vc_column_text][vc_single_image image=”11873″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][vc_column_text]

Mer fra Caluna

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!