Del dette innlegget på:

Mirakeltreet Moringa

Supermat er kjent som mat fra naturen med ekstra høy næringsverdi. Mange tilhører kategorien gresspirer og alger. Kosttilskuddet Moringa lages av bladene fra et tre – men ikke hvilket som helst tre.

Artikkelen har omtale av Equator Moringa

Ikke hvilket som helst tre

Det finnes minst et dusin forskjellige varianter av moringa-treet, men pepperrottre (moringa oleifera) er den mest vanlige. Treet stammer opprinnelig fra Himalaya.

Moringa har blitt brukt i mange tusen år i flere land og kulturer. Den medisinske tradisjonen Ayurveda nevner Moringa i tekster fra 150 f.Kr., og anbefaler den for 300 medisinske tilstander.

Moringatreet har mange «hedersnavn»: Mirakeltreet», «mors beste venn» og «livets tre». I Senegal er Moringa “treet som aldri dør”. Det kalles pepperrottre på grunn av sin krydderaktige og litt sterke smak. Det liker seg best i tørre miljøer der de fleste andre planter ikke kan overleve, og utnytter solen for hva den er verdt.

Moringa har nå blitt et viktig tilskudd i næringen for bønder som lever under den sterke solen som skinner året rundt ved ekvator øst i Afrika: Uganda, Tansania og Kenya. De leverer råvarer til det norskutviklede kosttilskuddet Equator Moringa.

Den store veksten i Moringa treplanting i disse landene er stimulert av organisasjonen Better Globe Forestry, som har som visjon å utrydde fattigdom og korrupsjon i Afrika. Virkmiddelet er sosialt entrepenørskap og målet er å plante like mange trær som det er mennesker på jorden.

En naturlig multivintamin

Det sies at moringa-treet er verdens kraftigste kilde til naturlige multivitaminer. Bladene har 46 ulike antioksidanter, 36 betennelseshemmende ingredienser og essensielle fettsyrer. Tørkete og pulverisert blader inneholder 27g protein og 34g fiber pr 100g.

Moringa har i følge en norsk bok som kom ut i fjor –  Moringa – Forskningsbasert informasjon om det helbredende helse- og mirakeltreet:

  • 8 ganger mer A-vitamin enn gulrøtter
  • 37 ganger mer antioksidativ effekt enn røde druer
  • 4 ganger mer E-vitamin enn i raps
  • 55 ganger mer magnesium enn egg
  • 4 ganger mer klorofyll enn hvetegress
  • 8 ganger mer polyfenoler enn rødvin
  • 8 ganger mer kalium enn i melk
  • 13 ganger mer A-vitamin enn i spinat
  • 2 ganger mer sink enn mandler
På dr. Oz og dr. Gundry supermat-liste

Den poplulære TV-doktoren dr. Oz gjorde Moringa kjent i USA på et av sine TV-show i 2012. Nå er den like kjent som hvetegress og spirulina, og lett å finne i alle helsekostreoler, fra kvalitetsbutikker som Whole Food Market til Walmart-kjeden for folk flest.

En annen kjent kostholdslege i USA, dr Steven Gundry, anbefaler Moringa som et alternativ til gresspirer. Gundry er kjent for den lektinfrie dietten han anbefaler i boken The Plant Paradox, og anbefaler Moringa nettopp fordi den er fri for antinæringsstoffproblematikk som lektiner. Han legger til på sin twitter-konto: Moringa has some very cool polypholenoes.

Ungdomskilden Zeatin

Moringa har mer Zeatin enn noen annen plante. Det er et cytokin, som fungerer som hormoner i planter og signalstoffer i kroppen vår, og dannes av DNA-byggeklossen adenin.

«Cytokiner er den naturlige ungdomskilden», sier professor Thomas Roitsch ved universitetet i Wuerzburg. I sine studier brukte han cytokiner for å stoppe gulningen av blader. Forskningen viser at Zeatin regenererer aldrende celler raskere og gir huden et ungdommelig utseende. Det øker antioksidantaktiviteten til enzymer som bekjemper aldring, og beskytter hjernen vår mot proteinholdige avfallsprodukter, såkalte amyloidplakk.

De viktigste antioksidantene er ikke de vi får fra maten, men de som kroppen selv produsere. Zeatin øker aktiviteten til tre av våre mest sentrale antioksidant- og avgiftningsenzymer: superoksid dismutase, katalase og glutation.

Dette fører til at kroppen tilpasser seg raskere til utfordringer fra giftstoffer i miljøet, og lettere nøytraliserer de skumle og reaktive oksygenradikalerne fra vårt eget stoffskifte.

Vitenskapelige studier har vist at zeatin-behandlede celler i laboratoriekulturer beholdt sine ungdommelige egenskaper lenger, og var i stand til å opprettholde sin normale sammensetning, form, protein og næringsbalanse bedre enn ubehandlede celler.

Glutation

Moringa har også naturlig høyt innhold av antioksidanten glutation. Den hjelper med å avgifte kroppen for kjemikalier.

Glutation beskytter mitokondriene og sørger for at cellene våre er i stand til å lage energi. Den virker mot forbindelser som skader cellemembraner og DNA og reduserer risikoen for hjertesykdom.

Synergi fremfor enkeltstoffer

Det er ulike syn på om det er best å ta kosttilskudd som enkeltstående vitaminer, mineraler, antioksidanter og formula som kombinerer disse, eller spise hele planten. Svaret avhenger av hvilken skole man bekjenner seg til.

Fortrinnet til næringsspekket supermat som Moringa er at de brede og komplekse kombinasjonene  av næringsstoffer som finns balansert i en plante, gir naturens egenutviklede synergi. På samme måte som et symfoniorkester bestående av feler, tubaer og tromboner gir flere harmonier og bedre lydbilde enn et enkeltstående instrument.

Forskning viser at selv små mengder av et næringsstoff kan programmere kroppens celler i helsegunstig retning. Moringa har rik tradisjoner for å gjøre jobben, som helsekost og terpeutisk urt anbefalt i eldgamle naturmedisinske tradisjoner. Det er ikke uten grunn at Moringa kalles for mirakeltreet og livets tre.

Annonse

Trykk på bilde for nettbutikk.
Trykk på bilde for å se video.
Du kan bruke Moringa i Rawfood kake! Se oppskriften i hefte “Himmelske Kaker” Trykk på bilde for mer informasjon.

Forskningsresultater

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15798374/

https://en.wikipedia.org/wiki/Zeatin

https://mitrecontracting.typepad.com/zija/Moringa%20and%20Zeatin.pdf

https://www.facebook.com/MyMoringoCOM/posts/cytokinin-zeatinmoringa-contains-a-recently-discovered-cytokinin-plant-hormones-/477752522262722/

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!