Helsehistorier av folk - til folk
Kosthold

Mille-Marie Treschow til Caluna i fjor: – Jeg har blitt mer harmonisk.

Da Caluna traff Mille-Marie Treschow for halvannet år siden, gledet hun seg til å bli mormor.
Hun lærte om kost og helse – og ivret etter å formidle nyervervet kunnskap.

Caluna møtte Mille-Marie Treschow (1954 – 2018) for halvannet år siden:

Fire år er gått siden var helsen var så elendig.
– Jeg var ekstremt trett, hjernen var sløv, hukommelsen dårlig.
– Dessuten følte jeg at tarmen ikke opptok det sunne jeg spiste.
Prøver og håranalyser avslørte alvorlig kvikksølvforgiftning.
Nå er Mille-Marie Treschow nesten avgiftet, og ivrig etter å  lære om medisin og ernæring.
Hun har alltid vært opptatt av å spise sunt.
– Men ”sunt” i dag betyr noe annet enn ”sunt” den gang.

Frykten for å bli tykk

Som ung jente ble hun hofteoperert, og advart.
Ordene brente seg fast: du bør ikke bli overvektig.
– Siden da har jeg vært opptatt av å ikke bli tjukk.
– Det forsterket seg da jeg som femtenåring gikk på kostskole i England og la på meg 10 kilo på fire måneder.
– Maten var kraftig, dessuten trøstespiste jeg fordi jeg ikke trivdes. Jeg følte meg ikke hjemme i egen kropp. Den julen var det ikke morsomt å komme hjem.

Jeg måtte lære meg å fremstå sterk.

Beskjeden

Fargene flyter i grått, brunt, lilla og syrin. Ute bølger havet smått, nede i spaen damper det hot.
Farris bad i Larvik er som fruens forlengelse der hun sitter i rosa med stille stemme og rak rygg.
– Beskjeden.
Er adjektivet hun bruker om seg selv.
Beskjedenheten har stundom vært vond å forene med drift av 600 000 mål skog, familiekonsernet, og landets største privateide bolig.
Slottet Fritzøehus er over 2 000 kvadratmeter.
– Jeg måtte lære meg å fremstå sterk. Iblant har det føltes som en motsetning. I begynnelsen strittet det i mot når jeg skulle snakke høyt og tydelig.

Jeg har blitt anklaget for å være perfeksjonist.

Til skolebenken

Nå som sønnen Michael har overtatt driften, skal Mille-Marie utdanne seg innen medisin og ernæring ved Tunsberg.
Men inntil hun har lært, hever hun ikke stemmen.
– Jeg føler meg sterk når jeg har kunnskap bak mine uttalelser.
– Mitt ønske er å fremstå troverdig og ærlig, og med høy kvalitet.
– Har du klart det?
– Ja, det vil jeg si.
– Jeg har blitt anklaget for å være perfeksjonist. Det må jeg tåle. Om jeg dekker et bord eller drifter en skog – det skal gjøres ordentlig.
– Dessuten har du lært litt om hvetegress?
Hun smiler.

– Jeg var mer humørsyk. Kanskje skyltes det ubalanse mellom fett og karbohydrater.

På hvetegress i Florida

Med sløvt hode og kroppen full av kvikksølv fra fisk, startet søken etter helbred.
Giften hadde satt seg i muskler, vev og hjerne. Medisinen ble infrarød badstue og tre uker i Florida på hvetegress.
– Klinikken Hippokrates er ekstrem, men det måtte til.
– Oppholdet ble et vendepunkt.
– De vektlegger triangelet av kosthold, trening og mental helse. Vi spiste vegant, det ble en skikkelig avgiftning og aha-opplevelse.
Uke en var det tåke i hodet. En del av avgiftingen, lærte hun.
– Jeg klarte ikke engang å orientere meg rundt klinikken.
Uke to begynte tåken å lette.
Uke tre ante hun lyset.
– Da ble det morsommere og morsommere. Energien kom, jeg våknet med et smil: yes, en ny dag!

Folk forstår allergi, men ikke en slik beslutning.

Mer harmonisk

Nå gjør hun sin qigong, yoga og meditasjon hver morgen.
– Bedre mental balanse har nok gjort meg til en gladere og mer stabil person.
Blikket hennes går mot bølgene.
– Jeg var mer humørsyk. Kanskje skyltes det ubalanse mellom fett og karbohydrater.
– Mine nærmeste bemerker at jeg har blitt mer harmonisk.
Helt fri fra kvikksølv er hun ikke, men Mille-Marie tror hun er bortimot så frisk som hun kan bli.

Hos meg blir giften sittende i kroppen.

Sosialt press

Også en slottsfrue kan miste motet av alle spørsmålene ved måltidet.
Ikke spiser hun fisk, ikke drikker hun alkohol, kosten er helst vegan.
– Mindre selskap er vanskeligst. Folk forstår allergi, men ikke en slik beslutning.
Visst liker hun fisk, men tåler det ikke. Det har hun bevis på.
– En gentest avslørte at jeg er disponert for forgiftning fra tungmetaller.
– Hos meg blir giften sittende i kroppen.
Du ser henne ikke på fisketur. Det går i bønner, spirer og salat. Når hennes to barn ser skeptisk på de grønne juicene, kan hun gjøre unntak for dem.
– Og putte et eple i.

Reitan kan påvirke mer enn myndighetene.

Matgigantenes makt

Mille-Marie strever med å finne økologisk mat.
– De færreste vet hva sprøytemidler gjør med helsen vår.
– Når mine venninner sier at de spiser sunt, vet mange ikke hvor mye sprøytemidler maten blir utsatt for. Den kunnskapen blir jeg mer og mer opptatt av å formidle.
Fem år er gått siden Mille-Marie ble skilt fra matgründeren Stein Erik Hagen.
– Hvilken rolle har matindustrien?
– De skal tjene penger og levere billig mat, og det går på bekostning av sunnheten. Jeg savner etikk.
– Om du hadde makt til å forandre?
– Da ville jeg gitt mer støtte til økologisk landbruk.
– En gigant som Reitan kan gjøre mye for norsk helse, det lover godt at de har kjøpt Kolonihagen. Jeg håper Reitan bruker sin makt rett, for de kan påvirke mer enn myndighetene.
– Jeg synes å ane et skifte mot en bedre verden. Den yngre generasjon er mer bevisst enn min.

Ansvar

Viktigst for helsen er hjelp til selvhjelp, mener Mille-Marie.
– Vi må selv ta ansvar for eget liv, myndighetene kan bare hjelpe.
– Hva hun gleder seg til?
– Mindre ansvar og press, velge tempo og omfang selv.
– Jeg ønsker å engasjere meg mer i veldedig arbeid, særlig SOS barnebyer.
– Det beste i livet nå er å skulle bli mormor om tre uker. Første barnebarn, det blir veldig stas.
– Og når den lille gutten skal få fast føde, håper jeg å påvirke min datter positivt!

Mer å lese