Helsehistorier av folk - til folk
Kosthold

Men hva spiser man?

De kommende uker deler vi maten vår! Hva spiser Mona, som har en autoimmun tilstand og må være ytterst forsiktig? Hva spiser Julia, som er frisk, slank og trener mye? (Drittkollega.)

Mona og Julia

Vi håper du inspireres når vi deler våre menyer!
På kontoret hos Caluna tar vi mat og drikke dønn seriøst.
Spørsmålet kommer fortere enn vi får åpnet dataen: hva skal vi ha til lunsj?

Obs! Ikke sponset innlegg.

Mona spiser gjerne:
Frokost

Det går gjerne i to spiseskjeer olivenolje og diverse tilskudd. En liten time eller to senere kjøper jeg en latte med mandelmelk hos Joe & Juice, eller lager selv.
For halvannet år siden oppdaget jeg Reinstyrke: tørket og pulverisert lever fra reinsdyr, kapslet og klar. Men uten den stramme smaken av lever som jeg ikke klarer…
Innmat har høyt næringsinnhold og reinlever har særlig mye omega 3 og B12.
Da jeg startet å abonnere på dette tilskuddet, kjente jeg raskt positiv effekt: mer energi og utholdenhet. Ikke minst ble håret tykkere, jeg fant mindre i sluket i dusjen!
Så kuttet jeg ut abonnementet mitt for 7-8 måneder siden, og gradvis mistet jeg mer hår igjen..
Det tok tid før jeg koblet dette, men nå er jeg igjen på leverkapslene, og mister mindre hår !
Sammenhengen er åpenbar for meg, så nå kutter jeg dem ikke mer.

Lunsj

Vafler! Gjerne kalde fra gårsdagens kveldskos. Datter på 17 liker også disse veldig godt! Til 5-6 vafler trenger du:

Deilige vafler med granateplekjerner

1 dl bokhvetemel
1,5 dl havregryn
2 ss kokosblomstsukker
1 ts bakepulver
1/4 ts salt
1 ts malt kardemomme
3 ss smeltet smør
3 dl melk (jeg bruker mandelmelk)
1 egg

Slik gjør du:
Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle, rør inn melk og egg.
Rør til slutt inn smeltet smør.
La røren svelle i ca. 15 min. Så er det bare å steke opp vaflene.

Middag

Laks er en favoritt hos meg. Nytes bakt, stekt og rå. En fin middag, hvor jeg også får brukt en del rester, er denne enkle woken.

Du trenger:

Deilige smaker og farger

Laks
Grønnsaker (savoy kål, gulrot, gul bete, pastinakk, fennikel o.l.)
Fersk koriander
Lime
Til sausen:
5 ss soyasaus eller coconut aminos
3 ss olivenolje
1 ss sesamolje
1 lime, revet skall fra en halv og saften fra en hel.
1 liten chilli, hakket
1 ss revet ingefær
1/2 hakket kinesisk hvitløk
1 vårløk, hakket
1 sitrongress, hakket
Ca 2 ss hakket koriander
La sausen hvile i kjøleskapet et par timer før bruk slik at smakene setter seg. Sil av sausen før du bruker den.

Slik gjør du:

Skjær alle grønnsakene i smale staver, stek dem lett i varm panne med smør og olivenolje.
I en annen panne steker du laksen på begge sider til den har fin, sprø overflate, men fortsatt er saftig inni.
Dander slik: et lag grønnsaker på tallerkenen, laksen på toppen, hell over sausen, strø et lett lag hakket koriander på.
Server med en limebåt eller to.