Lege ga råd om lavkarbo mot infeksjon i 1948!

Lavkarbo omtales som en «moderne trend». Men allerede rundt 1940 fant den amerikanske legen Sandler sammenhenger mellom lavkarbo og infeksjoner.

Av Dag Viljen Poleszynski, (bildet over), Dr. philos og redaktør av Helsemagasinet Dette er en redigert versjon, les hele artikkelen hos Helsemagasinet.

Om du spiser mye sukker, nærmest lammer du immunforsvaret ditt store deler av døgnet. Hvorfor får vi ikke vite at et jevnt blodsukkernivå trolig er vårt beste forsvar mot infeksjoner?

Data fra koronaepidemien viser at de eldste er de mest utsatte. Samt de med hjerte- og karsykdom, diabetes, kronisk høyt blodtrykk, lungesykdom og kreftpasienter. (1) Samtlige tilstander har sammenheng med mye høyglykemisk mat. Altså mat som svinger blodsukkeret.
Historiske erfaringer viser at kost som gir stabilt blodsukker forebygger sykdom og død av virus og bakterier.

Før 1940 høstet Benjamin Sandler (1904-1979) omfattende erfaringer med poliomyelitt. Sykdommen som jevnlig hjemsøkte industrialiserte land. Han lanserte en strategi for å redusere omfanget.
Ved den potensielt invalidiserende sykdommen poliomyelitt er man smittet av et virus som angriper nervesystemet. Man kan ha poliovirus i slimhinnene i munnen og halsen uten å bli syk. Hvorfor får noen varige muskellammelser av det samme viruset som tilsynelatende ikke skader andre, undret Sandler.

Se video med Helsemagasinets redaktør Dag V. Poleszynski: Lavkarbo mot infeksjoner allerede fra 50-tallet!

Lavkarbo mot polio

På 50-tallet kom vaksinen mot polio. Men Sandler var på ballen før det:
På slutten av 1940-tallet lansert han en løsning: (2) Å leve på lavkarbokost! Dette baserte Sandler blant annet i sin erfaring som lege, og i forskning på kaniner og aper.

Sandler hadde observert at polio ikke forekom i land med lavt sukkerinntak. Kunne det være en sammenheng mellom kost og risiko for polio?
Andre forskere hadde rapportert om idrettsungdommer som etter trening ble akutt rammet av polio, hvorav noen døde. (3)
Sandler mente å ha funnet årsaken: En kombinasjon av feil kosthold og fysisk utmattelse.

Forsket på kaniner og aper

For å finne en mulig forklaring på hvem som ble rammet av polio, forsket Sandler med kaniner og aper. Sandler fant at det var umulig å gjøre kaniner syke av poliovirus dersom de spiste normal plantekost.
Han målte kaninenes blodsukkernivå, og så at deres immunforsvar fungerte optimalt. Forsøk med aper viste at de kunne få sterk stigning med påfølgende fall i blodsukkeret ved å spise søt frukt. Og at disse lett kunne smittes med poliovirus.

Sandler konkluderte at også menneskers immunsystem var avhengig av stabilt blodsukker. Altså anbefalte han kjøtt, fisk, fugl, grønnsaker, og litt helkornprodukter.
Sandlers funn om at blodsukkeret spiller en viktig rolle for immunforsvaret, er bekreftet i nyere studier. Diabetikere har økt risiko for tuberkulose, grunnet dårlig blodsukkerkontroll. (4)

Ba foreldre om å skjerpe barnas matvaner

Sandlers kunnskap la grunnlag for en strategi for å motvirke kommende polioepidemier. Da en ny polioepidemi var i emning i 1948, annonserte Sandler i lokalaviser med budskap til foreldre å skjerpe barnas matvaner. Han rådet til lavkarbo, og til å opprettholde dette inntil myndighetene erklærte poliofaren for over. (5)
Forløpet av epidemien utviklet seg som forventet inntil 4. august 1948, men da fikk kurven en knekk med langt lavere vekst.

Året etter fulgte en ny polioepidemi, men omfanget ble mindre dramatisk i ”Sandlers stater”. Sandlers erfaringer gjorde at han fikk i stand kampanjer mot Coca Cola, iskrem og søtsaker i fire av sørstatene sommeren 1948. Den pågående polioepidemien fikk et langt mildere forløp enn forventet.
Dette er en forkortet versjon av artikkelen, du kan lese den i sin helhet i Helsemagasinet.

Sandler konkluderte:

  • Lavt blodsukker forekommer hos aper.
  • Lavt blodsukker forekommer normalt ikke hos kaniner.
  • Kaniner som tilføres insulin, utvikler lavt blodsukker.
  • Fysisk utmattelse/svømming i kaldt vann disponerer for polio fordi det er forbundet med lavt blodsukker.
  • Ernæringskampanjen i fire sørstater i USA reduserte virkningen av epidemien 1948 signifikant.
  • Selv om 1949-epidemien i USA var mer alvorlig enn i 1948, var utbruddet i Nord-Carolina lavere enn i 1948.

Selv om polio ikke forekommer i dagens Norge, gir Sandlers erfaringer viktig kunnskap. (6) Hva om vi i stedet for vaksiner hadde fått ned inntaket av sukker og høyglykemisk mat på 1950-tallet? Ville vi da stått bedre rustet mot forkjølelser, influensa, hjernehinnebetennelse og kyssesyke? Kunne det beskyttet oss bedre mot livsstilsrelaterte sykdommer som har eksplodert siden 1950-tallet?

Referanser

1. Ekroll HC, Gjerde R. Vi er en del av en global krig mot en pandemi. Aftenposten 16.3.2020: 18.
2. Sandler BP. Diet prevents polio. Milwaukee, WI: The Lee Foundation for Nutrition Research, 1951. Boka kan lastes ned fra www.whale.to/v/sandler.html.
3. Jungeblut CS, Resnik R. Blood sugar levels and dextrose tolerances in experimental poliomyelitis. American Journal of Diseases in Children 1936; 51: 91.
4. Martinez L, Zhu L, Castellanos ME mfl. Glycemic control and the prevalence of tuberculosis infection: a population-based observational study. Clinical Invectious Disease 2017; 65: 2060–8.
5. Asheville Times, 4. august 1948
6. Vastag B. At polio’s end game, strategies differ. Journal of the American Medical Association 2001; 286: 2797–9.
https://www.seleneriverpress.com/historical/low-carb-diet-that-prevented-polio/

Les mer fra Caluna

Skepsis mot vitamin C, overlege: – Jeg ante ikke at motstanden var så sterk.
Må koronakrisen til for at vi skal våkne?
«Det er ikke vitenskapelig!» Nei, for du kan ikke dobbeltblinde blåbær, brokkoli og blomkål!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *