BETALT INNHOLD
Helsehistorier av folk - til folk
Næringsrike og smakfulle oppskrifter

Lavkarbo fremmer matglede!

Svenske Anne Aobadia har stor suksess med sin nye kokebok «Mer matglede med lavkarbo». 
-Vi blir friskere og lykkeligere av skikkelig mat! Det er lettere å trives når kroppen går på riktig brensel og magen er i balanse, sier Anne.

Oppskrift på Endive à la crème finner du nederst i artikkelen.

Anne er ansvarlig for oppskriftene hos Skandianvias mest leste helseside, kostdoktorn.se. Etablert av den populære legen Andreas Eenfeldt. 
Hun mener at lavkarbo er enkelt, også for nybegynnere på kjøkkenet.
-Å lage lavkarbo er mye enklere enn mange tror. Det er ikke verre enn å steke eller grille kjøtt, kylling eller fisk, og supplere med grønnsaker med smeltet smør. Det kan til og med barn klare!
Tenk enkelt når du skal komme i gang, oppfordrer Anne.
-Velg rene råvarer og enkle retter. Less is more. En god proteinkilde, grønnsaker som vokser over jorden. Litt smør om du ikke vil lage skikkelig saus.

Jeg tror ganske enkelt at vi blir i bedre humør av å spise lavkarbo

Annes favoritter

-Til frokost spiser jeg eggerøre med mye smør, eller min egen frø- og nøttemüsli med ekte gresk yoghurt og litt vispet kremfløte.
-Lunsj spiser jeg sjelden. På en skikkelig frokost holder jeg fint til kvelden. Til middag blir det ofte noe enkelt. Gjerne stekt kylling eller fisk med ovnsbakte grønnsaker til. Mye kål. Jeg elsker kål!

En bok full av de deiligste retter!

Start med å rydde

Å lage lavkarbo starter helst med å rydde, mener Anne.
-Begynn med å fjerne karbohydratrike matvarer:

  • sukker
  • mel
  • pasta
  • ris
  • poteter
  • margarin og lettprodukter

-Kjøp friske grønnsaker og gode proteinkilder. Samt smør, ost og helfete meieriprodukter. Unngå det jeg kaller «surrogatvarer», som «lavkarbo-pasta», «lavkarbobrød» og liknende. Samt desserter med søtningsmidler. Lag heller maten fra bunnen av.

Enkel hverdagsmat

Anne tror at enkelhet forklarer hvorfor hennes bok er så populær.
-Rask, god og enkel hverdagsmat. Smarte hverdagsretter med mye matglede. Middager som gjør en hel familie mett og glad. Med herlige smaker og minimal innsats. Basisen ligger i pålitelige råvarer som smør, egg, kjøttdeig, fisk, kylling og grønnsaker.
-Det skal være enkelt å forgylle sin hverdag med lavkarbo!
Anne skriver aldri om slanking eller vektreduksjon, men om matkjærlighet og matglede.
-Vi skal ikke krangle om mat, avslutter Anne Aobadia.
Alle hennes oppskrifter i den nye boken «Mer matglede med lavkarbo» er gluten- og sukkerfrie.

Oppskrift fra boken: Endive à la crème

Denne oppskriften er en av mange du finner i boken.

Svenskene bruker den deilige grønnsaken endive til mangt. Hvorfor skal vi nordmenn være dårligere? Lag endive à la crème, da vel! Så enkelt, så godt!

Endiven er en undervurdert grønnsak! Super i salat, og om du forveller eller gratinerer den, blir smaken en helt annen.

Du trenger ( 4–6 porsjoner)

4–6 endiver
2 dl crème fraîche
1 ss usøtet fransk dijonsennep
salt, pepper
50 g parmesan, revet
100 g revet Västerbottenost (eller vellagret, sterk ost)
300 g røkt sideflesk
1 ss smør

Slik gjør du:

  1. Del endivene på langs i halvdeler eller i fire deler, avhengig av størrelse. Legg dem i en smurt ovnsfast form.
  2. Bland crème fraîche, sennep og ost i en skål, spar litt ost til toppingen. Bre røren over endivene.
  3. Strø over resten av osten, stek i ovnen på 200-225 grader i 30 minutter eller til retten har fått fin farge.
  4. Skjær sideflesket i små terninger, stek i smør til terningene har blitt sprø mens endivene er i ovnen.
  5. Ha i kjøtterningene med stekefettet rett før servering.

TIPS! Retten fungerer også med tynn fersk hvitkål, salatkål, pakchoi eller forvellet, hvit asparges. Selvfølgelig kan du bruke ternet bacon i stedet for sideflesk.

Boken “Lavkarbo fremmer matglede” kan du kjøpe her.