At du gidder å bli kvalm av meg, Kristopher Schau!

Kristopher Schau (50) blir kvalm av folk som velger organisk vin, løper maraton og kjører Tesla. Litt som meg.

Av alt det rare vi mennesker bedriver, så er vel dette noe av det rareste: At så mange bryr seg så mye om andres valg. Hvem plager jeg når jeg jogger? Når jeg drikker økologisk vin?

For meg er det dust å velge sprøytemidler dersom jeg kan la være.

«Den jævla maratonen, jeg får vondt i hjertet, det er noe kvalmt med det», sa Kristopher Schau hos P2 3. mars i programmet Drivkraft.
Han var invitert til NRK i anledning sitt åttende album:
 «Jeg er så opptatt av miljøet, jeg kjører Tesla, drikker organisk vin, det skal være dyrt, jeg liker å tyne meg med maraton… Jeg blir kvalm av det, det er en jævla kokettering, noe surdeigsbrød over det, det er de verste folka, jeg klarer ikke å snakke med de folka som driver med det.»

Kristopher Schau, faksimile fra NRK, foto: Kim Erlandsen

Tenk at du gidder å bli kvalm, Kristopher. Kvalme krever sitt.
Jeg har løpt maraton, jeg velger økologisk vin, jeg digger surdeigsbrød. For meg er det dust å velge sprøytemidler dersom jeg kan la være. Jeg blir ikke kvalm av at du ikke drikker økologisk, Kristopher. Har annet å bruke kvalmen på.

«De vil føle seg kule på en døv måte»

Kristopher fortsetter:
«Det er faktisk helt reelt, jeg orker ikke å ha de tinga rundt meg, så dumme ting, jeg blir så lei meg, jeg tror ikke de mener det, de vil føle seg kule på en døv måte, det noe hult over det, jeg tror ikke de mener det. De omfavner det, merkelig, de bruker det som et smykke: se her, jeg løper maraton… Jeg blir flau.»

Hva med livsstil som belaster helsevesenet?

Jeg kunne ikke fullføre helmaraton uten å mene det. Jeg fant glede i å tyne grenser, tøye viljen, mestre, svette…
Om du først skal provoseres av andres valg, Kristhopher, hvorfor ikke velge dem som faktisk går utover deg? Som at noen livsstiler belaster helsevesen og skattepenger mer enn andre? Etisk er slike diskusjoner vanskelige, men temaet er mer relevant enn å bli kvalm av økologisk og maraton og surdeigsbrød.

Kanskje er det menneskelig å irritere seg over andres sunnere valg, men det bidrar ikke til sinnets munterhet.

– Ta litt kake, da!
Hvem plager jeg om jeg lar kakefatet gli forbi? Tar du mitt nei til kake som kritikk av ditt ja til kake?
Bare om du velger det. Kanskje er det menneskelig å irritere seg over andres sunnere valg, men det bidrar ikke til sinnets munterhet.

Handler det mest om deg, Kristopher Schau?

Hva om du våger denne tanken, Kristopher: Handler det mer om deg enn meg? Om du setter deg gode mål som smuldrer vekk, er det da enklere å kritisere min løping enn å kikke på deg selv?
Vi har våre valg. Hva om vi enes om dette: Så lenge mine valg ikke går utover deg, hvorfor bry seg? Er det verdt kvalmen?Siste artikler fra Caluna

C-vitamin er selvforsvar mot korona.
Kommentar: – Jeg heier mindre på Kreftforeningen nå.
Psykologspesialist Birgit Valla: Legg vekk de psykiatriske diagnosene!Del artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *