Del dette innlegget på:

Inn i 2021 med Caluna

Mange inspireres av å sette noen gode forsetter for det nye året, på tampen av det gamle. Hvilket fokus kan vi ha som gjør at vi kommer styrket ut av 2021, kroppslig som sjelelig.

Gamle forestillinger har blitt rystet og tilvante måter å gjøre ting på har falt sammen ettersom vi har blitt konfrontert med utfordringer for vår helse, frihet og følelse av trygghet. Den fysiske verden som danner rammeverket for våre liv, er ikke så forutsigbar som vi kanskje har trodd.

Hvordan skal vi forholde oss til det nye livet (som forhåpentligvis ikke blir den nye normalen) på en måte som gjør at vi kan vokse og utvikle oss – fremfor å bli hemmet av frykt og usikkerhet for fremtiden. Hvis vi ser muligheter fremfor problemer, så vet vi at utfordringer også rommer potensial for vekst og utvikling – det har de alltid gjort.

Noen støtter seg til visdommen i gamle kunnskapstradisjoner og filosofier, som sier at:

– Det eneste som er Konstant er Forandring. I Østen er det praktiske aspektet av en slik erkjennelse praktiske øvelser. De inngår som en del av den daglige livsrutinen: Øvelser som hjelper oss å finne fred og ro i sinnet og styrke i kroppen. Før var slike øvelser forbeholdt noen utvalgte grupper og skoler eller tradisjoner. Nå har de nådd vår sivilisasjon med full styrke, og vitner om at det er mange av oss som søker fred og harmoni i livene våre.

Yoga – for kropp og sinn

Du finner mange tilbud på treningssentre og andre lokasjoner i samfunnet, og de har mange navn: Yoga Asanas: statiske og dynamiske kroppsøvelser. Tai Chi og Qi-Gong: bevegelsesteknikker som utføres og har blitt utført med ro, harmoni og grasiøsitet i flere tusen år. Med korona og restriksjonene den har gitt på å møtes i grupper har det også blitt lettere å delta via skjermen i egen stue. Flere er kreative og lager livesendinger og online-klasser man kan være med på.  F.eks: YogaFarm

Søk på nett og det er mange tilbud – selv om ingen ting kan erstatte det gode fokuset som oppstår når man gjør ting sammen i det fysiske rom.

Meditasjon – tilstedeværelse og bevissthetsutvikling

For de som vil forske ut sinnets dyp på en mer direkte måte, mangler det heller ikke på tilbud innen meditasjon, fra Østens Zen i vestlig innpakning – Mindfulness – til meditasjonsteknikker som er utviklet for å «gå bortenfor» sinnets mange urolige og repeterende tankebaner. De kan være beskrevet med mindre dagligdagse ord, som å ascendere og å transcendere.

Fysisk aktivitet – styrke og kondisjon

Fysisk trening øker som kjent fysisk og psykisk styrke. Noen blir litt stressa når de hører ordet fysisk trening, og ser for seg store tiltak rundt transport og logistikk med trenings tøy av og på, dusj og såpevann. Vi vet nå så mye om trening at vi vet også at det ikke er nødvendig å trene hardt for å få bedre helse. Små grep i hverdagen kan ha stor betydning». Helse Norge viser til mange gode tips og øvelser på sin treningsportal.

Den kjente norske legen Stig Bruset som driver Regnbuen Helsesenter på Lierskogen sier det samme, basert på sine egne erfaringer. Vi hørte han på høstens årlige Terapeutdager på Sundvollen Hotel:

– det var først da jeg gjorde noe som var gjennomførbart, å sette av 10 minutter hver morgen til noen enkle fysiske øvelser som var lett å gjennomføre, at jeg oppnådde mine mål for vekten og formen.

Det er gjerne det vi gjør hver dag, om enn ikke mye, som monner. Mer enn skippertak og mål hvor vi legger listen for høyt. Det gjelder det meste av trening og øvelser for kropp og sinn. Vi må ikke alle bli verdensmester i hekkeløp eller den neste Dalai Lama – noe å ta med seg med tanke på nyttårsforsetter for 2021.

Mikroorganismer– venn eller fiende?

I løpet av det siste tiåret har det vært en revolusjon i forståelsen av hvor viktig bakteriene vi har i magen, på huden og miljøet rundt oss er. De hjelper oss å bygge god helse og et robust immunforsvar. De mange små gode hjelpere beskytter oss mot invasjon fra u-vennlige mikroorganismer i de mange slektene av bakterier, virus, sopp og parasitter. Men også mikrobene som kan være farlige for oss har en plass og rolle å spille for et bærekraftig økosystem. Det har vært et av legevitenskapens blindspor å betrakte mikrober utelukkende som fiender som må uskadeliggjøres for enhver pris. Overmot i bruk av antibiotika forårsaker nå årlig over 30 000 dødsfall i Europa, og 600 000 livstruende infeksjoner.

Strategi for en sterk helse.

Det synes ikke så interessant for medier flest å fortelle om kunnskapen om å  styrke det medfødte immunforsvaret i disse koronatider.

Immunforsvaret kan styrkes på en naturlig måte: med å utvikle en god bakterieflora, av vitaminer og mineraler, godt kosthold og alt annet som styrker vår mentale og fysiske helse.

Immunforsvaret blir et av flere viktige tema i artikler på Caluna i 2021.

Fortsatt til lykke med julen, og godt nyttår med mange små skritt for god helse og en sunn sjel i et sunt legeme, med stort potensial for vekst og utvikling.

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!