Om kjøtt og kreft: – Likevel ikke dokumentert at kjøtt gir økt risiko for kreft, sier kanadiske forskere. De har nå gjennomgått tallene på nytt.
– Interessant, sier Helsetilsynets Henriette Øien. (Bildet over).
For miljøets skyld bør vi redusere inntaket av kjøtt.
Men påstanden om at kjøtt gir kreft vakler.
Da de kanadiske forskerne tok for seg det statistiske grunnlaget for sammenhengen mellom kjøtt og kreftrisiko, fant de samme tall som tidligere forskere hadde gjort.
Men tolkningen av tallene er radikalt forskjellig:
– Vi sier ikke at det ikke er noen risiko.
– Men at det kun er dokumentert minimal reduksjon av kreft ved å redusere inntaket av rødt kjøtt.
– Dermed er det mest naturlig for de fleste å spise kjøtt som før, sier førsteamanuensis Bradley Johnston til BBC News.
Rapporten ble publisert i Annals of Internal Medicine 1. oktober.
Konklusjonen strider mot rådene fra Helsedirektoratet, WHO og en rekke andre institusjoner.
Styrker og svakheter i forskning
– At forskere finner nye metoder for systematisk gjennomgang av forskning, slik den aktuelle studien gjør, er interessant, sier direktør Henriette Øien hos Helsedirektoratet.
– Det er godt kjent at de fleste typer studier vi baserer kostråd på, være seg observasjonsstudier eller kasus-kontrollstudier, har både styrker og svakheter.
– Det er derfor summen av mange ulike typer studier bør legges til grunn for kunnskapsoppsummeringer – og som igjen ligger til grunn for våre anbefalinger.
– De nordiske ernæringsanbefalingene skal oppdateres i nærmeste fremtid; et arbeid som Norge v/Helsedirektoratet leder.
– Dette er et omfattende arbeid med systematisk kunnskapsgjennomgang som vil lede frem til publisering av oppdaterte kostråd i 2022.
Blant forskere innen evolusjon, er det bred enighet om at kjøtt er blant de viktigste bidrag til utviklingen av mennesket som art.
Les også: Les også: Kirke og margarinindustri bidro til sverting av kjøtt og mettet fett
Mer fra Caluna
Bonden straffes økonomisk om kjøttet er fett
– Kjøtt er noe av det mest næringsrike, sier fysiologen.
Myndighetene råder til mer fisk, mindre kjøtt. – Leser de ikke forskning?
Referanser og mer om kjøtt
- Om studien:
https://annals.org/aim/fullarticle/2752328/unprocessed-red-meat-processed-meat-consumption-dietary-guideline-recommendations-from - https://www.sciencefocus.com/news/controversial-new-guidelines-suggest-there-is-no-need-to-cut-red-meat-consumption/
- https://www.bbc.com/news/health-49877237
- Vegetarianere har høyre risiko for slag enn kjøttspisere:
https://www.bbc.com/news/health-49579820 - New Aspects of Meat Quality.
- Bradford Hill: The environment and Disease: Association or Causation?
- Evolution of the Human Diet: The Known, the Unknown, and the Unknowable.
- Survival of the fattest: The key to human brain evolution.
- Helsemagasinet: Hva er menneskets naturlige kosthold?
- Iver Mysterud: Mat, mennesket og evolusjon.
- Tidsskriftet Den Norske Legeforening: Kosthold og evolusjon.
- Richard David Feinman: The World Turned Upside Down.