Helsehistorier av folk - til folk
lunsj

Heges favoritter – Chia-rundstykker og aioli

Følger du med på prosjekt Hege her på Caluna? Hege Johannessen (54) skal legge om livsstilen og finne en friskere og slankere versjon av seg selv. Gjennom seks måneder følger vi hennes oppturer og nedturer.

Hege Johannessen

Fra å unngå matlaging har Hege nå fått en ny giv! Hun har oppdaget gleden med å skape gode smaker på kjøkkenet. Hege følger Vita Univers sitt kostholdsprogram som gir oppskrifter, innkjøpslister samt kunnskap om ernæring. Hege har plukket ut noen av sine favoritter som vi deler her på Caluna. I dag får du oppskriften på deilig hjemmelaget aioli og chia-rundstykker. To av Heges absolutte favorittter!

Chia-rundstykker

Dette trenger du:
2.5 dl vann/fløteblanding
40 g chiafrø
40 g mandelmel
40 g kokosmel
2 ss rapsolje/smeltet smør
0.5 ss bakepulver
0.5 ss fiberhusk
1 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts sukrin
Litt salt

Sånn gjør du:
Bland sammen chiafrø og væsken, og la det svelle i 15 minutter.
Tilsett de andre ingediensene og rør godt.
La den stå i 5-10 minutter før du baker de ut.
Form til 6 rundstykker på ett bakepapir.
Stek på 225 grader  midt i ovnen i ca 20 minutter.
La de hvile en stund etter steking.

Luftig, saftig og smakfullt.

Aioli

Dette trenger du:
4 stk eggeplommer
4 dl rapsolje
2 stk hvitløksbåter, presset
0.5 ts salt
0.5 ts pepper
1 ss Vineddik eller sitronsaft
1 ts Dijonsennep eller annen sennep

Sånn gjør du:
Pass på at alle ingrediensene er romtemperert før tilberedning.
Visp eggeplommene med eddik/sitronsaft og sennep.
Tilsett hvitløk.
Spe forsiktig med olje under kraftig visping.
Smak til med salt og pepper.
Oppbevar aiolien mørkt og kaldt i tette glass. Den er holdbar i minst to uker. Oppskriften gir ca. 1/2 liter ferdig aioli. (1 porsjon er ca 2 ss)

Tips! Hvis aiolien skiller seg, kan du begynne på nytt med en eggeplomme og visper inn den mislykkede sausen litt etter litt.