[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Salget av havremelk tar av. Siste året har svensk havremelk spredt seg til hele USA.
– Det er mange helsefordeler ved havre, mener lege Tanja Kalchenko.
[/vc_column_text][vc_single_image image=”10846″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Caluna spurte lege Tanja Kalchenko om havremelk. Kalchenko er leder i foreningen Hepla – Helsepersonell for plantebasert kosthold.
– Havremelk kommer høyt på listen blant alle plantemelkproduktene, mener Kalchenko. Fordi:
- Havremelk er rik på fiber og betaglukan – stoffer som kun finnes i planteriket og som har flere positive helseeffekter.
- Havre er norsk, kortreist og bærekraftig.
- Havre er fri for gluten.
Helsefordeler
Kalchenko forteller om flere helsefordeler ved havremelk.
– Fiber og betaglukan er de mest kjente, og de det finnes mest forskning på.
– Fiber er et sunt stoff som kun finnes i mat fra planteriket, og som mange nordmenn får i seg for lite av.
– Fiber forebygger noen typer kreft, og hjerte- og karsykdom. Fiber bidrar også til metthetsfølelse og mer stabilt blodsukker.
– Betaglukan er et annet sunt plantestoff, som blant annet kan redusere/normalisere forhøyet kolesterol i blodet.
– Fiber og betaglukan er også bra for at sunne tarmbakterier kan formere seg. Ifølge nyere forskning kan det gi flere helsefordeler i seg selv.
Allergisk eller intolerant mot kumelk
– Mange er allergiske eller intolerante mot kumelk. Vil de typisk tåle havremelk?
– Ja. Det er svært ulike proteiner i havre og i kumelk. Det er nettopp proteiner i kumelken man er allergisk mot.
– Intoleranse (ikke det samme som allergi) mot kumelk kan skyldes laktose i kumelken, eller melkesukker. Altså en type sukker som finnes nettopp i kumelk. Havre er fri for laktase.
Caluna skrev nylig om Berit Nordstrands nye produkt, havremelk kalt Mylk.
Kalchenko mener at den kunne vært tilsatt tangpulver.
– I så fall kunne den blitt en god kilde til jod. Da hadde den fått plass nummer en blant plantemelktypene i Norge, sier Kalchenko.
Nordstrand opplyser at det av produksjonshensyn ikke er tilsatt jod hennes “Mylk”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”10838″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”10836″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”10934″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][vc_column_text]
Sunn sjokomelk – går det an?
Visst! Prøv denne oppskriften.
Du kan erstatte mandelmelk med havremelk. Fin frokost!
Lege Berit Nordstrand: – Enkle tips for sunn tarm.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_column_text]
Suksess for svensk havremelk
- I USA startet det med 10 utsalgssteder i New York. Siste året har svenske Oatly spredt seg til mer enn 1000 salgssteder over hele kontinentet.
- Havremelken fra Oatly finnes nå i 20 land.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8816″ img_size=”large” onclick=”custom_link” link=”https://caluna.no/siste/stott-oss/”][/vc_column][/vc_row]