Så du trodde «glutenfritt» var helt uten gluten? Nei. For de fleste cøliakere går det fint. Men ikke for de mest sensitive, som Gry Ringset (59).
Regelen for «glutenfritt» er klar: Den tillater to hvetekorn per kilo glutenfritt mel/matvare (= 20 ppm er parts pr. million). For Gry er det altfor mye.
Legene trodde at hun slurvet med maten. For hos Gry vedvarte det: slapp, mineralmangler, tomt jernlager… Tarmen ville ikke heles, tross «glutenfri» mat.
– Plagene kommer snikende, med betennelser som det tar meg tre måneder å bli kvitt.
Også hun som trodde at alt skulle bli bra da hun etter fem år med symptomer fikk diagnosen cøliaki, og innførte«glutenfritt». Selv etter ett år på diett, ble hun ikke frisk.
– Om jeg får i meg gluten, må det komme fra glutenfrie produkter, konkluderte hun. Slik begynte jakten etter svar. Gry fjernet alle matvarer hun var usikker på, og innførte én om gangen.
– Når jeg ble syk, ringte jeg matindustri og -teknikere på «labben»:
– Jeg har spist potetgull, hvorfor ble jeg dårlig?
– Matteknikerne er veldig flinke, smiler Gry over kopp te. Garantert glutenfri.
Gluten i produksjonen hos “glutenfritt”
Gry lærte et viktig ord: produksjonslinjen.
– Mat med og uten gluten kan produseres på samme bånd, det forklarte noe.
Hun må holde seg under 5 ppm. Gry tror det finnes mange som henne, og mener at hensynet til industri var viktigere enn til helse da grensen 20 ppm ble satt.
Om du ikke tåler nøtter, så spiser du ikke litt nøtter.
– Jeg har ikke sett vitenskap som viser en trygg grense for alle cøliakere. Derfor har både Australia og New Zealand grenseverdi på 3 ppm. Dessuten er det rent folkevett at du skal unngå det allergenet som gjør deg syk. Om du ikke tåler nøtter, så spiser du ikke litt nøtter.
Gry får ME-liknende symptomer: utmattelse, magevondt, lekk tarm og leddgikt.
Gluten er ikke vannløselig, å skylle fjølen er ikke nok. Samme kniv, dårlig vaskede hender, samme produksjonslinje…. er nok til å gi Gry ME-liknende symptomer: utmattelse, magevondt, lekk tarm og leddgikt.
– Ikke akutt, men med betennelser som det tar tre måneder å bli kvitt.
Med bakgrunn i denne studien, konkluderte FDA (USAs legemiddelverk/mattilsyn): «Mindre enn 1 ppm av gluten i mat er eksponeringsnivået som beskytter de mest sensitive blant personer med cøliaki på glutenfri diett. Det beskytter også dermed flest mulig med cøliaki mot å bli utsatt for alvorlig helseskade som følge av langtidseksponering for gluten» (s. 46)
Reaksjon kan gi alvorlige betennelser
Gry erfarer at kunnskapen er mangelfull. Hun minner om at cøliaki-reaksjoner kan kan være alvorlige:
Lekk tarm
Skade på andre organer
Utvikling av annen sykdom, som diabetes 2
Kreft
Hjerte-karsykdom
Mental uhelse
Vektøkning
Startet egen nettbutikk
Begge Grys sønner har også cøliaki. Etter 23 år med klissete baking, uvisshet, lidelse og læring, startet hun nettbutikken Naturlig glutenfritt. Urgamle frø, noen fra Afrika, er hentet fram.
Gry frykter at mange cøliakere er sensitive som henne, men Norsk cøliakiforening bekrefter at de ikke har tall. I en spørreundersøkelse i cøliakiforeningen, oppga 65 prosent at de ikke følte seg helt bra.
Ettersom det ikke finnes nok kunnskap, blir den mest sensitive gruppen diskriminert i produksjonen av “glutenfritt”, mener Gry.
– Forholdet mitt til mat har forandret seg, jeg er glad så lenge jeg holder meg frisk.
Fakta om gluten og måling
- Med avanserte metoder kan det måles ned mot 1-5 ppm. (Part per million)
- Hvis en cøliaker spiser en halv kg mat med 20 ppm, får vedkommende i seg 10 mg gluten.
- Den laveste mengden som er vist å ha effekt hos barn (i en utilstrekkelig studie, ifølge Knut Lundin) er 50 mg daglig i noen uker.
- Lundin mener derfor det er behov for mer forskning.
- I studier der en provoserer med gluten, gis 6-8 g (6-8000 mg) gluten daglig.
- Innen allergier det vist at bittesmå mengder kan trigge reaksjon.
- Også naturlig glutenfritt kan inneholde mikromengder pga internasjonal handel.
(Kilde: Overlege og spesialist i indremedisin ved OUS, Knut Lundin)
Tips
- Finnsbråten har en rekke trygge produkter:
- Skinke produsert på gamlemåten uten dekstrose/druesukker
- Tørrsaltet bacon
- Posteier, hvitløkspate, pepperpate…mfl.
- Vossafår (ikke Finnsbråten, men trygg)
- Valdres har tradisjon for å bruke startkultur uten druesukker, derifra får du trygge spekepølser
- Det indiske merke Masalamagic har alt glutenfritt
- Det er også Dr. Schär
- Orgran sjokolade fra helsekost og Vigdis Rosenkilde´s sjokolader er helt glutenfrie.
- Løpstikke (urt med buljongsmak) er en god erstatning for buljong
- Aukrust gård selger økologiske urter over nett.
- Lag din egen kraft, eller kjøp fra «Urkraft» i Oslo.
- Bruk eget vaffeljern til glutenfritt
- Om du ikke har tid til å bake, lager Den Gode Baker produkter under 5 ppm i samarbeid med Naturlig Glutenfritt. Fås i helsekost, eller direkte fra ordre@dengodebaker (for firmaer).
Pass på
- Hvetestivelse
- E464 (emulgator)
- P 800 (emulgator)
- Sjokolade: gluten på produksjonsbåndet forekommer
- Buljong: stivelse kan komme fra hvete om det ikke er spesifisert
- Maltodextrin og druesukker kan inneholde litt gluten
- Benevnelsen «krydder» kan bestå av gluten, særlig blandingskrydder
- Naturlig glutenfritt kan inneholde mikromengder pga internasjonal handel.
- Kjøttpålegg i lake
Ut og spise
Lær deg å stille presise spørsmål:
– Er det brukt fjøl for kun glutenfritt?
– Kan jeg se ingredienslisten på ferdigsausen?
Glutenfri pizza: – Vaskes hender godt etter berøring av hvetedeig?
– Stekes den i egen form/ plate i ovn?
Referanser
Cochrane rapport om trygg grense for gluten:
https://www.naturligglutenfritt.no/assets/systematic-review-of-safe-level-of-gluten-for-people-with-coeliac-disease_final_report_slg_cochrane-2016.pdf
Annonse:
Calunas ernæringsterapeuter Helén og Nina har kostplanen for deg:
Mer fra Caluna
Kinesiske leger behandler covid19 med vitamin C.
Kommentar: – Jeg heier mindre på Kreftforeningen nå.
Diffuse symptomer? Inflammasjon er årsak til moderne sykdommer.
Psykologspesialist Birgit Valla: – Legg vekk de psykiatriske diagnosene!