Geir er blind: – Jeg er ikke redd for å dø. Jeg er redd for å ikke leve.

Jeg er født blind. Det gir mye isolasjon. Begrensning av smitterisiko må veies opp mot noe: mot skadevirkningene av isolasjon.

Av Geir Ålien (58)

Korona og isolasjon:
Vi mennesker trenger hverandre. Vi trenger fellesskap og nærhet. Myndighetene ber oss om å være mer alene, om å isolere oss for å begrense risikoen for smitte. Selvsagt er jeg lojal. Men situasjonen får meg til å tenke. Er nærhet nå blitt en trussel mot folkehelsen?

Jeg er på mange måter vant til karantene.

Jeg bor alene og har ikke jobb. Jeg skulle gjerne truffet flere mennesker, vært mer aktiv. Men jeg er uføretrygdet, og praktiske hindringer gjør at jeg er mest hjemme. Jeg er på mange måter vant til karantene.

Skal stramme tiltak bli trend?

Vi vet ikke om samfunnet noen gang vil vende helt tilbake til normalen. Kanskje blir vi også etter pandemien mer forsiktig med kontakt, spesielt med fremmede. Hvis jeg hadde visst at dette regimet var tidsbegrenset, ville jeg ikke være bekymret. Men skal stramme tiltak bli en trend? Ved at vi nå har større vilje og evne til å kontrollere den enkelte borgers atferd og bevegelser?

Jeg følger anbefalte forholdsregler, men jeg vil ikke isolere meg.

Det første butikkbesøket etter 12. mars ga meg glede. Jeg hørte menneskene rundt meg. Jeg hørte blide stemmer, foreldre med barn… Det var sol og første vårdag her på Sørlandet. Jeg hadde vært innstilt på personlig unntakstilstand. Selv om jeg ikke er redd for viruset for egen del, trodde jeg at tilnærmet isolasjon var min plikt. Men etter denne handleturen på Kiwi visste jeg at mitt liv skulle fortsette mest mulig som før. Da jeg hørte de glade stemmene og kjente sola, sa jeg farvel til en personlig lockdown.
Jeg følger anbefalte forholdsregler, men jeg vil ikke isolere meg. Til det betyr pusten av liv og normalitet for mye.

Ensomhet negativt for immunforsvaret

Jeg er vant til et stille liv. Jeg nyter det, og kjenner en viss fred ved det. Men jeg er opptatt av balansen. Vi mennesker trenger hverandre, og vi skal ikke være redde. Jeg er sikker på at ensomhet, depresjon og frykt virker negativt på immunforsvaret.

Jeg ønsker ikke mer isolasjon. Uten å gå på kompromiss med normale smittevernbestemmelser, vil jeg nettopp nå søke aktivitet og fellesskap. Internett gir god mulighet. Men jeg vil også møte mennesker ansikt til ansikt. Frykten skal ikke hindre meg. Jeg ikke redd for å dø. Jeg er redd for å ikke leve.

Siste fra Caluna

Calunas redaktør: – I dag henter vi far hjem fra pleiehjemmet.
Doktor Vivian Veum: – Du trenger kolesterol for å oppta vitaminer.
Spanskesyken drepte rekordmange, disse årsakene er ignorert.
Faste styrker immunforsvaret.

Forskning.no: Ensomhet gjør vondt, men isolasjon tar liv.
Helsenorge.no: Isolasjon og ensomhet.


Del artikkelen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *