Del dette innlegget på:

“Fibromyalgi” viste seg å være lavt stoffskifte og melkeallergi.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mona ble fortalt at det var fibromyalgi. Doktor Siri avdekket melkeallergi og lavt stoffskifte. Gjelder det deg også?

Under Caluna Hjemmefestival, et online-kurs på Facebook, er Mona programleder. Les mer om Hjemmefestivalen nederst i artikkelen

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mona Vagmo (bildet) er daglig leder av Caluna. Hun forteller:
– Jeg fryser. Jeg er utmattet. Hodepine. Jeg klør. Smerter i hele kroppen.
– Jeg er daglig leder av Caluna, burde vel forstå egen helse. Nei.

Monas historie

Det startet med en total kollaps. Årene etter kollapsen lå Mona på sofaen og luktet på uføretrygd.
Legene sa hun var utbrent.

Mona får etterhvert gode perioder, men hun får også dårlige. Til slutt vil hun ikke godta diagnosen «utbrent» og går tilbake til legen og ber om flere undersøkelser. Antistoffer antyder reumatoid artrititt, symptomer lik fibromyalgi. En autoimmun tilstand.

–Jeg har gjort alt: Lagt om kostholdet – følger paleo og AIP (autoimmun protokoll).
Jeg fermenterer, tar vitaminer og mineraler, jobber med stressmestring.
Hvorfor våkner jeg utslitt så mange dager? Dundrende hodepine, smerter?

Jeg møtte lege Siri Aabel under et arrangement og vi fant raskt tonen. Hun begynte å skrive om stoffskifte for Caluna. Jeg tenkte at en konsultasjon med henne kanskje kunne gi nye svar, sier Mona.

Hos lege Siri Aabel forteller Mona hele sykdomshistorien sin og svarer grundig på skjemaer. Siri tar en rekke prøver. Spent venter Mona på svar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11296″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7357″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

– Jeg kan bli frisk.

Prøvene hos lege Siri Aabel viser at Mona har melkeallergi, ikke bare intoleranse.
– Den gode nyheten er at jeg IKKE har fibromyalgi. Jeg kan bli frisk!
Farvel til alt fra ost til croissanter, Toblerone og mine yndlingskarameller, ler Mona.

– Unngå all melk! Dessuten har du lavt stoffskifte, sier Siri Aabel.

Ikke rart at Mona føler seg sliten, er frossen og har hatt vondt

Viktigheten av magesyre

Siri ber Mona sjekke magesyren med en enkel test.
Om morgenen drikker hun saften av en halv presset sitron. Svir det ikke i magen, har hun for lite magesyre. For lite magesyre gjør at hun ikke opptar næring.

Mona drikker sitronsaften, det svir ikke. Altså har hun for lite magesyre.

– Ikke rart blodprøvene viste vitamin B-mangel. Selv om jeg daglig tar fire leverkapsler, proppfulle av vitamin B, sier Mona

Siri ber Mona starte med Aciglumin NAF (syre) fra apoteket. Tablettene skal øke magesyren inntil kroppen selv klarer jobben.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11299″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”11302″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mona har alltid hatt vondt i magen

– Mona har trodd at en autoimmun sykdom er årsaken til plagene, men hun har ikke antistoffer som tilsier det, forklarer Siri Aabel.

– Prøvesvarene viser melkeallergi, hun har trolig hatt det fra hun var liten. Det forklarer mange av plagene. Melkeallergi gir blant annet reaksjon i tarmen, og «full fyr» i immunforsvaret.

-Melkeallergi oppdages gjerne i barneårene. Mødre med kolikkbabyer blir nå rådet til å kutte ut kumelk og ost, sier Siri.

Melkeallergien slo ut på helt ordinære prøver man kan få rekvirert hos fastlegen.

– Tenk at ingen, meg selv inkludert, har tenkt på å teste dette, undrer Mona. Men så har det heller aldri slått meg at jeg kunne ha melkeallergi, jeg har trodd det ville gi smerter umiddelbart, med diaré og andre typiske symptomer man gjerne forbinder med allergier, fortsetter hun.

Lavt stoffskifte også

– Mona har i tillegg lavt stoffskifte. Både type 1 (høy TSH) og type 2 (lav kroppstemperatur.) Siden hennes tyroksinverdi (T4) er “normal”, vil hun ikke kvalifisere til Levaxin hos fastlegen. Selv om TSH fra hypofysen er for høy.

– Praksis for fastleger er å gi stoffskiftemedisin når TSH er over 4,4. Men de vil gjerne se at T4 er under nedre grense, altså 11. Mona har 14, derfor ville hun neppe fått stoffskiftemedisin hos fastlegen.

Siri Aabel setter Mona på en lav dose stoffskiftemedisin, laktosefri levaxin, (L Thyrox fra HEXAL med fritak.) Dette fordi Mona antagelig er intolerant for laktose. Melkeallergi gir slaggstoffer i blodet, og dette kan delvis forklare hvorfor Mona utviklet lavt stoffskifte

– Typisk ved stoffskiftesykdom, som ved andre sykdommer, er at det er flere enn én årsak, sier Aabel.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Monas plan videre

– Dette er jo en jubelens dag! Jeg fryktet at jeg resten av livet skulle slite med fibromyalgi. Så viser det seg at jeg kan bli helt frisk! Jeg lurer på hvor mange som får diagnosen fibromyalgi mens de egentlig har allergi og lavt stoffskifte, sier Mona.

Mona starter å teste hvordan kroppen svarer på stoffskiftemedisinen L Thyrox. Hun starter med lav dosering på 25 mcg, og øker til 50 mcg etter en uke. Etter jevnlige kontroller hos Siri øker hun til 75 mcg.

– Jeg håper den hjelper kroppen å roe seg, at jeg får varme og energi.

Mona kutter alt av melkeprodukter.

Noen måneder senere

Mona tar i dag en daglig dosering på 75 mcg L Thyrox. Hun tar den under tungen, for bedre opptak av medisinen. Hun har kuttet alt av melkeprodukter og fortsetter med det etablerte kostholdet som består av rene råvarer, uten gluten, hvitt sukker eller melk. Hun holder seg også unna soyaprodukter.

– Det første jeg merket var at tåken i hodet lettet etter en uke uten melkeprodukter! Dette var før jeg hadde startet på medisinene, så jeg kunne relatere det direkte til melken, forteller Mona.

– Jeg kjenner også at jeg ikke blir like sliten og tung i hodet, og at smertene i kroppen er mye mindre. Samtidig er dette ingen quick fix, jeg må gi kroppen tid til å gradvis bygge seg opp igjen.

– Spesielt stress kan sette meg ut i lange perioder. Da kommer både smertene og utmattelsen. Men jeg har lært, og fortsetter å lære at jeg må lytte til kroppen. Den forteller meg når jeg skal ta det med ro, og da er det viktig at jeg gjør nettopp det. Jeg er veldig optimistisk, og jeg har som mål at jeg etterhvert skal klare å trappe ned på medisinen og etterhvert bli helt friskmeldt og medisinfri, avslutter hun.

Mer lesestoff:

I mars 2017, da Mona fortsatt trodde det var fibromyalgi hun hadde, gjennomførte hun en 10 dager lang vannfaste! 

Etter vannfaste – Fin hud, men ellers var blodprøvene merkelige.

Bli med på Caluna Hjemmefestival!

Gjennom to hele dager møter du lege Siri Aabel, ernæringsterapeuter, treningsinstruktører og eksperter som selv har kjent på både stoffskiftesykdom og diffuse symptomer som legene ikke finner ut av. 

Ernæringsterapeutene Nina og Helén som holder matkursene under Hjemmefestivalen har også laget en kostholdsplan for lavt stoffskifte. Her får du oppskrifter og handlelister for fire uker samt en mengde gode tips og råd. Denne får du med gratis når du melder deg på Hjemmefestivalen!
Verdi kr 399,-
Her kan du lese mer om kostholdsplanen.

Det er forskjellig fra person til person hva som vil fungere, men for de aller fleste vil man kjenne bedring ved å endre kosthold, bli mer aktiv på en tilpasset måte, eller starte med medisin. Disse verktøyene for å få en bedre hverdag vil du lære under Caluna Hjemmefestival. 

Det er vondt og vanskelig å ha en sykdom som ikke synes. Det er også vanskelig å akseptere en sykdom som er diffus. Det er krevende å ha en sykdom som ikke blir tatt på alvor hos legen, og det er diskriminerende at sånne pasienter som oss ikke får hjelp. 

Mona har vært heldig. Hun ble sett av en nysgjerrig lege som ville hjelpe henne. Mona er fremdeles ikke frisk, men hun har fått en mye bedre hverdag, og for to år siden startet hun og medgründeren, Julia Schreiner Benito, Caluna.

Caluna Hjemmefestival vil prøve å danne et nettsamfunn hvor man kan få gode råd og utveksle erfaringer. Ved å bli mange, så håper vi også på å bli en sterkere stemme i samfunnet. Det er på tide at vi også blir hørt!

Under festivalen har vi fokus på dette:

  • Stoffskifte
  • Søvn
  • Stress
  • Kosthold
  • Tarmproblematikk
  • Energitappende tanker
  • Og mye mer.

Husk at vi sender direkte lørdag 2. og søndag 3. februar.

Blir du med under direktesendingene kan du stille spørsmål underveis via Facebook. Du kan også delta på konkurransene, vi har mange flotte premier.

Men du trenger ikke å se det direkte. Du beholder tilgangen til Caluna Hjemmefestival i 12 måneder og kan se og delta så mye du vil og så ofte du vil. 

Her melder du deg på. Pris kr 555,- inkludert kostholdsplan for lavt stoffskifte til en verdi av kr 399,-![/vc_column_text][vc_single_image image=”15167″ img_size=”large” onclick=”custom_link” link=”https://caluna.no/produkt/caluna-hjemmefestival-2-3-februar-2019/”][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!