Middelaldrende mann avbildet ved et tre, mellom to stammer. Han smiler, bakgrunnen er frodig hage.

Del dette innlegget på:

Fedon Lindberg i Hellas: –Grekerne har vennet seg til kriser.

Fedon Lindberg var i sin hjemby Athen da landet gikk i lås 13.mars. Hellas hadde knapt kommet på knærne etter forrige krise. –Nå frykter jeg kollaps dersom ikke grekerne får hjelp fra EU.

Hellas: Når noen sier «Athen», tenker du nok «demokrati» og «demonstrasjon».
Nå ligger byen rolig og lydig. Når lege Fedon Lindberg ser ut av vinduet i den nordlige bydelen Kifissia, ser han trær, og hører knapt en lyd.

Knapt kommet seg etter forrige krise

Han frykter økonomisk ruin dersom ikke Hellas får hjelp fra EU. Årets turistsesong er nærmest avlyst. Turismen utgjør over 20 prosent av BNP direkte, og 35 prosent indirekte.  Olje landets største eksportartikkel, den rekordlave etterspørselen rammer landet sterkt. Ti år er gått siden forrige krise.
– Hellas hadde knapt begynt å komme seg. Nå avhenger det av EU, jeg tror vi vil se en «nord mot sør» front. I verste fall kan dette bli slutten på EU dersom ikke landene kommer til enighet. Jeg ser ingen annen løsning enn en slags «Marshallhjelp» fra EU til land som Italia, Spania og Hellas. Nå kan til og med Frankrike trenge slik hjelp, tror Fedon.

I verste fall kan dette bli slutten på EU dersom ikke landene kommer til enighet.

Den greske regjeringen gjør det den kan, som at ansatte i bedrifter som har måttet stenge får 800 euro i måneden. Og utleiere har måttet redusere leien med 40 prosent. Betaling av skatt og avgifter er utsatt.
– Vi vet at resesjonen blir dyp, og vi vet ennå ikke om vil vil kunne ha turisme. Den greske stat kan tape mellom åtte og ti milliarder euro i inntekter i år, sa statsminister Kyriakos Mitsotakis til nasjonalforsamlingen i forrige uke.

Har vennet seg til kriser


Én av tre greske arbeidsplasser er direkte eller indirekte innen turisme. Stemningen er laber. Men turistministeren nekter å avlyse årets sesong.
– Men det blir nye regler for alt, sier Harry Theoharis til The Guardian:
– For hotellene, strendene, bassengene, frokostbuffeene, turistbussene…
Fallhøyden ville vært enda større uten de foregående kriser, mener Fedon.
– Grekerne har vennet seg til kriser. Landet har jo opphavsrett til selve ordet «krise» i tillegg til «demokrati» og «økonomi»…

Utarmet helsevesen i Hellas

Hellas hadde kikket mot Italia, og innførte harde tiltak 13. mars: portforbud, og kun matbutikker og apotek har vært åpne.
– Regjeringen skremte grekerne, men jeg tror det måtte til. År med kriser har utarmet helsesystemet. Ingen europeiske land har flere leger per innbygger enn Hellas. Men etter finanskrisen har «braindrain» rammet landet: Leger har flyttet ut. Omtrent 400.000 høyt utdannede har emigrert, mest til EU i nord. I tillegg har det offentlige måttet innføre kraftige sparetiltak diktert av lånegiveren EU.
– Jeg tror Hellas nå vil styrke det offentlige, grekerne har forstått at vi trenger et robust helsevesen.

Athen ligger nesten like stille som Fedons hage. Portforbudet kom 13. mars.

Greske familier har flere utfordringer enn økonomi:
– Det er vanlig at besteforeldre passer på barnebarna, nå kan de ikke det på grunn av smittefaren.
Greske besteforeldre passer sine små, siden er det gamles tur til å motta omsorg. Tallet på sykehjemsplasser i Hellas illustrerer det: Om lag halvparten av landets 11 millioner innbyggere bor i Attika, området med Athen og omegn. Her finner du kun 13 000 alders- og sykehjemssenger. Mens vi totalt i Norge har over 40 000.
– I Norge, Sverige og UK har halvparten av alle dødsfall skjedd på institusjon, slik er det ikke her.
Per nå er 150 døde av covid 19 i Hellas.
–Men på sikt vil jo mange flere bli smittet og det blir flere dødsfall, jeg tror tallene for de fleste land, også i Norge og Hellas, blir omtrent som de svenske når epidemien er over. De vil bare komme mer spredt.

Fedon har kun kontakt med familie og venner for tiden.
–Nå betyr nære relasjoner enda mer. Jeg tror vi alle må tenke og jobbe på en annen måte, og slutte å problematisere at vekst uteblir. Vi må nøye oss med mindre og fokusere på det som er virkelig viktig, mener Fedon Lindberg.  


Caluna håper å kunne gjennomføre reisen til Hellas 10.-17. 10.:

Med Caluna til Kreta 10. oktober!

Fordi din helse fortjener det:
Foredrag av de beste
Stiene du ellers ikke finner
Bilfri bukt
Fellesskap
Ditt nivå, dine ønsker

Les mer

Les mer:
Visst kan du bedre immunforsvaret!
Vitamin C mot virus i fjor: fake news! I år: inngår i behandling av covid 19 i USA.
Vitamin D mot virus: Nyt solen!

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!