Tid for å styrke immunforsvaret, nå trenger vi vitaminer. Men uten kolesterol, kan ikke fettløslige vitaminer som D opptas i kroppen, forklarer doktor Vivian Veum.
«Spis mindre fett! Pass på kolesterolet! Høyt kolesterol gir økt risiko for hjerte- og karsykdom!»
Caluna gjetter at slike råd vil bli stående i et mørkt hjørne av medisinens historie.
– Det er ikke kolesterol som er problemet, men høye triglyserider, sier doktor i ernæring ved Universitetet i Bergen, Vivan Veum, (bildet over).
Til tross for stadig nye studier som viser at kolesterol er kroppens venn, har fastlegen fortsatt retningslinjer for måling av kolesterol og foreskriving av kolesterolsenkende medikamenter. De er industriens gullbelagte virkning, og millioner av menneskers bivirkning. Forbruket i Norge økte med 47 prosent fra 2004 til 2010. Om lag en halv million nordmenn tar kolesterolsenkende.
Eggeplommen er full av kolesterol
Har du tenkt på hvorfor eggeplommen er rik på kolesterol? For å få en frisk kylling, selvfølgelig! Så essensielt er kolesterol, at kroppen sørger for å produsere det selv.
– Alle kroppens celler trenger kolesterol. Ettersom molekylet er så verdifullt, produseres det i nesten alle kroppens vev. Rådet om å begrense kolesterolrik mat er altså en misforståelse, for kroppen produserer selv det den trenger, forklarer Veum.
Det skal vi være glade for, ettersom kolesterol er essensielt for:
- Opptak av fett og fettløselige vitaminer (A, D, E og K) fra maten
- Vedlikehold av kroppen, fornyelse av celler
- Hjernens utvikling, syn og nerver krever fett og kolesterol
- Godt immunforsvar
- Tilstrekkelig hormonproduksjon, og god kjønnsutvikling (pubertet)
- Libido (sexlyst)
- Produksjon av galle
- Nervesystemet
- Fruktbarhet (mangel på kolesterol gir økt dødelighet av embryo)
– Leveren står for ca 80% av kolesterolsyntesen, andre viktige bidragsytere er tynntarmen, binyrene og reproduksjonsorganer. Kolesterol produseres og lagres i disse vevene for bruk til vitale funksjoner, dermed er det egentlig ingen som vet sikkert hvor mye kolesterol vi har i kroppen, selv om vi hadde målt dette i blod, sier Vivian Veum.
Les mer fra doktor i ernæring ved UiB, Vivian Veum.
Hør doktor emeritus Bjørnar Brændeland:
– Dette er det beste fettet!
Kolesterolsenkende medikamenter, til hjelp eller skade? Hva bør du gjøre? Se foredraget fra Litteraturhuset i Oslo, med doktor emeritus Brændeland og vitenskapsjournalist Niels Chr. Geelmuyden.
Les mer fra Caluna
– Jeg var klar for rullestol, forteller en av våre lesere. Se hva brukere av kolesterolsenkende medikamenter forteller om bivirkninger.
Når Dagens Næringsliv skriver om kolesterol, slipper de én fagkilde til. Han er betalt av Mills.
Biolog Iver Mysterud: – Kolesterolsenkdene medikamente frarøver hjernen livsviktig næring.
Britiske hjertespesialister krever uavhengig gransking av systemet for kolesterolsenkende medikamenter.
Referanser
Det store kolesterolbedraget.
Britiske spesialsiter krever at regjeringen gransker bruken av kolesterolsenkende.
Framingham-studiet (ernæring) fra 1948 viste at de med høyest kolesterol levde lengst
https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.118.033470
The great statins divide.
https://www.bmj.com/campaign/statins-open-data
Rory Collins ved Oxford skjulte bivirkninger, The Lancet:
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)30721-3/fulltext
Bivirkninger holde skjult
https://www.michaelwest.com.au/statin-wars-secrecy-and-the-worlds-most-lucrative-drugs/
“Saturated fat is not the major issue”