Helsehistorier av folk - til folk
Helse

De fleste har for sur kropp. Ubalansert pH gir risiko, spis sitron!

Hodepine? Beinskjør? Utmattet?
Leddsmerter? Overvektig? Trolig er du for sur, og bør spise mer sitron. For sitron blir basisk i kroppen.

Melk blir sur i kroppen. Sitron blir basisk.
Matens effekt på oss har ikke noe med dens opprinnelige pH-verdi å gjøre.

Den opprinnelige versjonen av artikkelen er hentet fra Fedon Lindbergs klinikk etter tillatelse.

Sitron blir basisk

Sitroner er sure, men resultatet etter fordøyelse er sterkt alkalisk, altså basisk.
– Vårt inntak av frokostblandinger, animalske og foredlede matvarer er for høyt, sier Dr. Fedon Lindberg.
– Og vi spiser for lite frisk frukt og grønt, som også bidrar til et mer syredannende kosthold.
– Vi spiser dobbelt så mye rødt kjøtt som fisk og fjærkre.
Fedons Lindbergs råd:

  • La 60-70 prosent av maten kommer fra planter, mye rått.
  • Varm/bearbeid skånsomt.
  • Kjøtt er alkalisk før fordøyelse, men legger igjen en sur restkomponent.
  • Kjøtt og animalsk mat er syrefremmende.
  • Begrens syre-fremmere som kjøtt, sukker, korn og gjær.
  • Lag maten selv.
  • Spis fettsyrer fra jomfrupresset oliven- og nøtteoljer samt nøtter og avokado.
Dr. Fedon Lindberg

Kjøtt etterlater sure saker

Etter fordøyelsen frigjør  mat en syre- eller baserest i blodet.
Frisk frukt, grønnsaker, røtter, rotknoller, nøtter og belgfrukter frigjør en alkalisk rest-ingrediens.
Korn, fisk, kjøtt, fjørfe, skalldyr, ost, melk og salt gir en sur rest-ingrediens.
Dessuten spiser vi mye mer foredlede matvarer enn før.
Altså en mer syredannende diett.

Annonse:
Calunas ernæringsterapeuter Helén og Nina har kostplanen for deg:

Matvarepyramiden holder ikke

Målet er optimal balanse i kroppens kjemi ved base og syre i forholdet 80/20.
Da må du innta det riktige forholdet mellom base- og syredannende matvarer. Her holder ikke den vanlige matvare-pyramiden, den er syredannende.
Dr. Fedon Lindberg støtter en diett som gir nok basedannende matvarer, uansett om det forklares ut ifra syre- base balanse, eller andre faktorer:
Syrefremmende diett over tid  være årsak til en rekke plager og kroniske sykdommer, som:

  • Mangel på energi
  • Opphopning av væske i kroppen
  • Overvekt/fedme
  • Oftere syk/forkjølet
  • Hodepine
  • Beinskjørhet
  • Hjerte/karsykdommer
  • Kronisk utmattelse
  • Smerter i muskler og ledd

Sur kropp kan gi mineralmangler

Blodet er svakt alkalisk med normal pH-verdi mellom 7,35 og 7,45.
Alkalisk mat passer blodets egen pH- verdi.
Ubalanse i syre/base over tid tvinger kroppen til å nøytralisere det sure miljøet, forklarer Fedon.
– Dette gjør den ved «å stjele» av kroppens lagre av alkaliske mineraler: kalsium, magnesium, kalium og natrium. Det skjer for å gjenopprette pH balansen i blodet.
– Vi utarmer altså oss selv, sier Fedon Lindberg.

Mer fra Caluna

Nina har diabetes 1: – Jeg følger ikke Diabetesforbundets kostråd.
Gallestein skyldes trolig for lite, ikke for mye fett
Når var sist legen målte ditt jod? Slik gjør du det selv.
Pakningsvedlegget til medisiner er juridisk helgardering. Ville du tatt en medisin som kan gi plutselig død?