Del dette innlegget på:

Bare må ha brød? Men tåler ikke gluten og melk? Hva skal du se etter…

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Brød med spirer – så du kan gro!
Se for deg løvetannen der den trosser asfalten og sier hei. Hvordan slik kraft? Fordi den er en spire, full av futt! Så hvorfor ikke putte spirer i brødet?

[/vc_column_text][vc_column_text]–Nei. Spirer er ikke bare en trend. Spirer er næring.
–Glutenfritt er heller ingen trend, sier ernæringsterapeut Mari Frengstad.
–Jeg ser hvor bra mennesker kan få det når de kutter ut gluten, også de som ikke har påvist intoleranse eller allergi, sier hun.
Brød. De var så enkelt før. Du kjøpte din kneip.
I dag er melet manipulert for hurtigheving. Og mange brød er ”pumpet opp” med gluten. Mest mulig brød for minst mulig penger.
Så hva skal du tenke når du står ved brødhyllen?
Tenk næring! Tenk mer fett, mindre karbohydrater! Tenk mindre stivelse! Tenk balanse![/vc_column_text][vc_single_image image=”7225″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][vc_column_text]

Chiafrø i brød

– Frø og spirer, sier Mari.
– Som solsikke, gresskar, chia…
– Fordi frø gir næring.
Chiafrø har essensielle fettsyrer som kroppen trenger. Fett gir energi som varer – du holder deg mett i timevis.
Dessuten holder chiafrø på væske, altså gir de kroppen fuktighet.
– Jeg møter sjelden folk som drikker nok væske, sier Mari.
Når hun selv baker brød? Da bruker hun spirer og frø!

Uklare symptomer fra gluten

Magetrøbbel, luftsmerter, deppa, tåke i hodet, overvektig…
Det er mange grunner til å redusere gluten og karbohydrater, mener Mari. Mange brød inneholder mye stivelse.
– Stivelse er kun er et lite molekyl unna sukker.
Mange tror at de må leve med vonde ledd, magesmerter og dårlig fordøyelse, erfarer ernæringsterapeuten.
– Spis ut ifra dine utfordringer. Om du kjenner tegn til overfølsomhet for gluten, ta det seriøst. Gluten kan gi mange diffuse symptomer.[/vc_column_text][vc_single_image image=”11926″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][vc_column_text]

Prøv glutenfritt

Om du mistenker at du reagerer på gluten, diskuter det med fastlegen eller en ernæringsekspert.
Dernest råder Mari deg til å gå hundre prosent for glutenfritt i minimum seks uker for å sjekke om du kan få det bedre uten.
Kanskje vil du kjenne det på humøret, på vekten, på huden, på eksem eller i magen.
En rekke autoimmune sykdommer er knyttet til gluten.
– Mest overrasket er jeg over effekten i hodet når mine klienter kutter ut gluten: De blir gladere, får bedre konsentrasjon – som om tåken letter. At gluten påvirker hjernen er velkjent i litteraturen, sier Mari Frengstad.

Se etter dette når du velger brød

  • Næring i form av spirer og frø. Fordi det er byggeklosser og energi.
  • Mest mulig fett og protein.
  • Minst mulig stivelse, den ligner sukker.
  • Minst mulig raffinerte karbohydrater, som rismel, maismel…
  • Fordi slike øker blodsukkeret.
  • Store svingninger i blodsukker påvirker fettlagring, energi, og kan stimulere betennelser.
  • Så å si alle moderne sykdommer starter med en ”stille” betennelse.
  • Altså en som ikke kan påvises med vanlig CRP.
  • Spør fastlegen om henvisning til mikro-CRP.

Hva med knekkebrød, det er jo så sunt?
Tja… Et brød blir ikke sunnere selv om du fjerner vannet…

Nederst i artikkelen kan du se intervju med Mari.[/vc_column_text][vc_single_image image=”11945″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][vc_column_text]

Bør du unngå gluten? Symptomer på intoleranse/allergi/følsomhet

  • Diaré
  • Forstoppelse/ luft i magen/magesmerter
  • Oppblåsthet
  • Jern- og vitaminmangel
  • Vantrivsel/”tåke” i hodet/glemsom/konsentrasjonsvansker
  • Tretthet/tristhet/depresjon

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Purefood har utviklet to smakfulle og næringsrike brød. Gluten og melkefritt, naturligvis!
Du finner brødene i flere matbutikker over hele landet. Se fakta om brødene under.

[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″ css=”.vc_custom_1529482910589{border-radius: 4px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1529485020961{border-radius: 4px !important;}”]

Chia og spirebrød hos Meny, Spar og Bunnpris

Chiabrød

  • Gluten, egg og melkefritt – Vegansk. Fri for soya og lupiner.
  • Chiabrødet er et saftig og godt brød.
  • Brødet er bakt  med naturlig glutenfritt mel og inneholder flere næringsrike ingredisenser som chia og naturlig vitamin D.
  • 2 brødskiver dekker anbefalt daglig dose vitamin D.
  • 3 brødskiver dekker 46& av anbefalt daglig dose kalsium.
  • Lav FOODMAP vennlig
  • Rik på kalsium, vitamin D, fiber.

Spirebrød

  • Gluten, egg og melkefritt – Vegansk. Fri for soya og lupiner.
  • Spirebrødet er et saftig brød som er bakt med naturlig glutenfritt mel og frø.
  • 2 brødskiver dekker anbefalt daglig dose vitamin D.
  • Rik på fiber, mangan, kobber, fosfor.
  • Kilde til magnesium, sink, vitamin D

Du finner brødene i frysedisken.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]

Chia og spirebrød hos COOP Extra, Mega og OBS

Chiabrød

  • Gluten, egg og melkefritt – Vegansk. Fri for soya og lupiner.
  • Chiabrødet er et saftig og godt brød.
  • Brødet er bakt  med naturlig glutenfritt mel og inneholder flere næringsrike ingredisenser som chia og naturlig vitamin D.
  • 2 brødskiver dekker anbefalt daglig dose vitamin D.
  • 3 brødskiver dekker 46& av anbefalt daglig dose kalsium.
  • Lav FOODMAP vennlig
  • Rik på kalsium, vitamin D, fiber.

Spirebrød

  • Gluten, egg og melkefritt – Vegansk. Fri for soya og lupiner.
  • Spirebrødet er et saftig brød som er bakt med naturlig glutenfritt mel og frø.
  • 2 brødskiver dekker anbefalt daglig dose vitamin D.
  • Rik på fiber, mangan, kobber, fosfor.
  • Kilde til magnesium, sink, vitamin D

Du finner brødene i brødavdelingen[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/yM362ZBEby4″ el_width=”60″][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!