Del dette innlegget på:

Aftenpostens dagsmeny er feil for overvektige og diabetikere. Spis heller dette!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

For mye karbohydrater er viktigste årsak til at mer enn halvparten av oss har overvekt og livsstilsykdommer. Så hvorfor gi karborik meny til alle?

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”10285″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Av Gunn-Karin Sakariassen. Ernæringsterapeut, forfatter og nestleder i Kostreform for bedre helse

Overvekt og fedme: WHO advarer Norge. Ernæringsrådet står ved sine kostråd.
7. juni presenterte ernæringsfysiologene Irene Mork og Tonje Ulvenes Ystaas ved St. Olavs Hospital i Trondheim en “perfekt” dagsmeny i Aftenposten.
Full av karbohydrater.
Folkehelserapporten beskriver et overordnet mål:
”… å skape samfunn som fremmer helse for hele befolkningen.”
Det gjør ikke denne maten.
Menyen er i henhold til kostrådene fra Nasjonalt råd for ernæring (NRE).
Rådene går til unge, gamle, kvinner, menn, frisk, syke, tynne og tykke, aktive, passive.
Der ligger problemet.
Om kostrådene var gode, hvorfor ser vi da slik økning i overvekt, prediabetes og diabetes 2?

Mindre karbohydrater til overvektige og diabetikere

Overvektige, de med pre-diabetes eller diabetes type 2  – omtrent halvparten av oss altså – bør begrense karbohydratene.
Det er nettopp for mye karbohydrater som har skapt problemene.
Mengden karbohydrater i menyen er for høy, selv om de er av den «sunne» sorten.

For mye karbohydrater er viktig årsak til overvekt og sykdom

  • Karbohydrater er både sukker og stivelse.
  • Sukker finnes der det er tilsatt sukker, søtning, frukt og bær.
  • Stivelse finnes typisk i korn, poteter, ris.
  • Stivelse og karbohydrater øker blodsukkeret.
  • Høyt blodsukker gir insulin og fettlagring.
  • Viktigste årsak til overvekt, prediabetes, og type 2 diabetes.

Forskningsrapporten som nylig ble fremlagt på den europeiske kongressen for ekstrem overvekt (ECO) viser at innen 2045 vil en av åtte ha type 2 diabetes.
Det har vært merkelig stille om studien.
Tror politikere og helsemyndigheter at helseproblemene går over av seg selv?

Her er vi enige med ernæringsrådet

  • Fint å oppmuntre til grønnsaker og bær. For blant annet antioksidanter og fiber.
  • Tran eller kapsler for vitamin D. Omega- 3 fettsyre er viktig.
  • Supert med makrell i tomat, det gir mettet fett.
  • En neve nøtter er perfekt mellommåltid, mettet fett.
  • Veldig bra med mat som er laget fra bunnen.

Her er vi uenige

  • Fettredusert meieriprodukter, mager leverpostei, lett margarin. Produkter som bunner i redselen for mettet fett.
  • Fett har viktige funksjoner, blant annet for oppbyggingen av cellene.
  • Overveldende forskning viser ingen sammenheng mellom fettinntak og hjerte-karsykdommer.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”12016″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Frokost

1,5 dl havregryn
1,5 gresk naurell yoghurt
2 ss cottage cheese
1 ss hakkede nøtter
1 dl blåbær
1 ss tran

Du får: fiber, sunt fett fra meieri og nøtter, en av fem om dagen, vitamin D og omega- 3, sunne proteiner (cottage cheese, naturell yoghurt, litt fra nøtter).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”7912″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Lunsj

1 boks makrell i tomat
1/2 avokado
6 strimler paprika
10 skiver agurk

Du får: fett og protein fra fisk, fett fra avokado, fiber, vitaminer.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space][vc_single_image image=”12020″ img_size=”medium” add_caption=”yes”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Middag

100 g kyllingfilet
150 g grønnsaksblanding
1-2 ss olivenolje over grønnsakene
2 dl blomkålris

Du får: gode proteiner, flerumettet fett fra olivenoljen, fiber, vitaminer og mineraler fra grønnsakene.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]God erfaring med lavkarbo? Da ber Kostreform om din signatur!

Mellom- og kvelds

1 neve usaltede nøtter
Du får: fiber, sunt fett – også mettet, vitaminer og mineraler.
1 knekkbrød med et kokt egg og ansjos.
Du får: proteiner og mettet fett fra egget, fiber fra knekkebrødet, mettet fett fra fisken.

Eller en smoothie av

  • spinat
  • lime
  • revet ingefær
  • chili
  • litt hvitløk
  • en appelsin
  • 1 ss MCT olje
  • 1 rått egg

Du får: fiber, vitaminer og mineraler fra grønnsakene, fett fra MCT,  proteiner og mettet fett fra egget.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Mer overvekt

 

Foreningen Kostreform for bedre helse jobber for

  • kostråd som forebygger overvekt og diabetes.
  • lavkarbo implementeres i behandlingen av overvektige og diabetikere.

I England og Sverige anbefaler myndighetene strengt lavkarbokosthold som alternativ behandling hos disse gruppene.
På tide at de norske helsemyndighetene gjør det samme!

Mer fra Caluna

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!