Doktor Siri om Hashimoto: Sammenheng mellom infeksjon, gluten og melk

Stoffskiftesykdom som Hashimoto omtales som epidemisk. Forleden kom en ung kvinne til meg:
– Jeg har forhøyet antistoff, men legen sier at jeg ikke skal gjøre noe. Jeg ga henne et annet råd.

Hashimoto: Dette er fjerde “leksjon” i Dr. Siris Stoffskifteskole. Første finner du her, andre finner du her, tredje her.
Av Siri Aabel MD, allmennlege og daglig leder hos Green Doctors AS

Hashimoto’s thyreoiditt, også kalt autoimmun thyreoiditt:

Forleden hadde jeg besøk av en ung kvinne:
Jeg er 26 år, og lurer på hva som er lurt å gjøre når jeg har forhøyet anti -TPO (1174) i blodet. Det ble oppdaget for to og et halvt år siden. Jeg føler meg frisk, jobber fullt og har overskudd.
Legen sier at jeg ikke skal foreta meg noe spesielt fordi jeg har normale blodprøver på T4 og TSH. Samtidig sier hun at det kan utvikle seg til lavt stoffskifte. Er det noe jeg kan gjøre selv? Og hva kommer det av?

Gjennom konsultasjonen kommer det fram at hun har vekslende avføring. Samt at hun kan bli veldig oppblåst etter hvetebakst.
Som barn hadde hun mye vondt i magen.

Betennelse og infeksjon

Alt som ender på -itt eller -itis betyr betennelse. Noen ganger brukes ordet katarr. Betennelse er ikke det samme som infeksjon.
Infeksjon oppstår typisk når bakterier, virus eller sopp har fått overtaket. Betennelse i skjoldbruskkjertelen er oftest autoimmun. Det betyr at kroppen lager antistoffer (proteiner) som kan måles i blodet. De får navn etter hvor i systemet de angriper. Kroppen lager altså stoffer som angriper eget vev.
En slik betennelse i skjoldbruskkjertelen kan gi smerter, hevelse, klumpfølelse, heshet. Samt alle symptomer på lavt stoffskifte som tretthet, håravfall, depresjon med mer. Symptomene avhenger av hvor hardt kjertelen er rammet, og hvor lenge belastningen har pågått.

Anti-TPO er blodprøven som avdekker antistoffer mot tyroxin-peroxidase. Et enzym som sørger for at det blir laget tyroxin i skjoldbruskkjertelen. Antistoff vil blokkere denne prosessen, etter hvert kan det redusere produksjonen av hormonet T4. Da blir TSH for høy. Autoimmune sykdommer er psoriasis, diabetes type1, cøliaki, vitiligo, Hashimoto med flere.

Melk, gluten og Hashimoto

I mange år undret jeg: Hvorfor lager kroppen stoffer som resulterer i at viktige prosesser i kroppen stopper opp? Jeg har lavt stoffskifte selv, og begynte å lese.
I 2008 fant jeg en bok: Is gluten making me ill?, av Shari Liebermann, professor i ernæring. Her står det at Hashimoto kan ha med gluten å gjøre. Jeg begynte systematisk å måle pasientene regelmessig etter at de fjernet gluten fra kosten. Det er nå 12 år siden.
Til min store forbauselse gikk antistofftallet ned. Det skal være under 100.

Siden har jeg fortsatt prosedyren. Noen pasienter har laboratoriesvar <1300. Da sier jeg:
”Vi vet ikke hvor høyt det er, for de teller ikke høyere enn 1300. Du kan ha antistoffer opp mot 60.000. Derfor kan vi ikke si hvor fort tallet vil minke.”
Gluten kan spille en rolle her, som vi ser ved de andre autoimmune tilstander. Jeg begynte også å sende pasienter til Lab 1 for såkalt IgG-allergi. Påfallende mange hadde antistoffer på melk i kombinasjon med anti-TPO.

Antistoffer forsvant etter kutt av melk og gluen

– Er det noe med denne melken, undret jeg.
Jeg begynte å anbefale å eliminere av melk og gluten hos alle Hashimoto- pasienter. Antistoffene forsvant! Det ble målt cirka hver tredje måned.
Kunne det tenkes at alle autoimmune sykdommer har en kobling mot mat? Er det proteiner eller andre stoffer i melk og gluten som forklarer at kroppen lager antistoffer?
Jeg spør fortsatt. Vi vet ikke, men vi har erfaringskompetanse. Gjennom tolv år har mange med Hashimoto hatt gode resultat av å legge om kostholdet.
Behandling i klassisk forstand finnes ikke. Noen leger forteller sine pasienter at sykdommen kan gå over av seg selv, eller brenne ut.

– Så lenge ikke skjoldkjertelen ikke lider, skal det ikke gis behandling, får mange høre av sin fastlege.
Slik som den unge kvinnen som kom til meg.
Jeg sier: – Forsøk et kosthold uten melk. Kutt også ut alt fra ku, geit, sau.
Samt laktosefritt, og gluten. Prøv det i tre måneder. Mål antistoffene, og se!
Vi har ikke alle svar. Men erfaring er også kunnskap.

Stort, innendørs basseng.
Spa på Engø gård.

Med Caluna til Engø gård, Tjøme 14.-16.2.
Ny forståelse av kreft, enkle grep for din hverdag.
Lær om dem fra fagfolk som selv ble rammet av kreft. I rammen av kulinariske nytelser, yoga, spa, ro, natur og fellesskap. Begrensede plasser, se hele programmet her.

Men hva skal jeg spise ved lavt stoffskifte?
Calunas ernæringsterapeuter har utviklet kostplanen for deg.
Uten gluten og melk, med hensyn til maten som typisk påvirker skjoldkjertelen. Du finner den her.

Ung kvinne med mørkt hår, blå bakgrunn, skrift om kosthold ved lavt stoffskifte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *