Del dette innlegget på:

Kom og hør Øyvind Torp på Høstkonferansen, lege og forfatter av boken «Selvforsvar mot kreft»

Hva kan helhetsmedisin gjøre for deg ved alvorlig sykdom? Det er tema på årets Høstkonferanse. Her samles alle som brenner for ernæring, kosthold og helhetlig helse. 

I panelet på 12 foredragsholdere møter du Øyvind Torp. Han er fastlege og kjent for boken «Selvforsvar mot kreft». Samme tittel har foredraget hans på konferansen. Øyvind vil presentere oss for et bredt spekter av tiltak som passer inn i en helhetsmedisinsk tenkning, og som kan gi gode resultater.

Øyvind har opparbeidet seg bred kompetanse på stoffer i maten som styrker kroppens evne til å bekjempe kreftceller. Av egen erfaring har han lært å sette sammen et kosthold som både er velsmakende og lett gjennomførbart for de fleste. Øyvind er aktiv mosjonist.

I et intervju med Caluna for et år siden forteller han om sine noe selsomme erfaring med å delta på et kostholdskurs for pasienter med kreft i regi av Kreftforeningen:

– Jeg gikk derifra i dype tanker. Det var vanskelig å være uenig i argumentasjonen, likevel var jeg skuffet. Informasjonen var den samme som jeg hadde møtt gjennom hele min reise med sykdommen: Spis vanlig, lev vanlig. Resten overlater du til helsevesenet

Det resonerte ikke med legens eget syn. Han tok eget grep om kosthold og livsstil, og har i «Selvforsvar mot kreft» systematisert kunnskapen for de mange som årlig opplever å befinne seg i samme vanskelige sko: å få en kreftdiagnose.

Historien gjentar seg

Øyvinds historie ligner den til nevrologen David Servan-Schreiber, som ble kjent for bestselgeren «Kreft og terrenget ditt», utgitt på norsk i 2010. Den franske legen var svært lite fornøyd med kreftspesialistenes uttalelser om at det ikke var noe han kunne gjøre selv. Spesielt da han senere oppdaget den massive forskningslitteraturen som foreligger om komplementære tiltak ved kreft, blant annet på ingredienser i mat og planter med anti-kreft-virkning.

Da «Kreft og terrenget ditt» ble debattert på NRK TV innrømmet representanter fra norsk helsevesen at sykehusene godt kunne bli flinkere til å informere om egentiltak ved kreft, som å gjøre noe med kostholdet. Hva har skjedd siden da?

Øyvind Torp er ikke den eneste «kreftoverleveren» som skal snakke på Høstkonferansen. Terje Toftenes, aktuell med boken Fri fra kreft – et nytt syn på kreftens årsaker, har åpningsforedraget. Beskjeden han fikk fra onkologiene var den samme som Øyvind beretter om: Gå hjem og lev som før!

Mye tyder altså på at budskapet om egenbehandling og komplimentere tiltak ved kreft enda ikke har slått særlig rot på sykehusrommet til norske kreftleger. Desto viktigere med arrangementer som Høstkonferansen.

Hvilken respons har du fått?

På spørsmål fra arrangøren, forlaget Lille Måne, om hvilken respons Øyvind har fått fra andre leger på budskapet i boken hans er svaret:

– Responsen er overveiende positiv. Enkelte kreftleger uttrykker skepsis. Jeg tror man for det første er redd for å gi råd som kan føre til vektnedgang hos kreftpasienter ved endret kosthold. Dernest er det jo et fast prinsipp om å helst gi medisinske råd utfra forskning som er dokumentert med høyeste grad av evidens (systematiske oversikter). Slik forskning finnes i mange tilfeller om kosthold i forebyggende hensikt for kreft, men sjelden for behandling av kreftsykdom. Mine kostråd til kreftpasienter er oftest basert på mindre studier, samt tiltak som er logiske og fornuftige basert på en biokjemisk- fysiologisk forståelse av sykdommen.

– De store systematiske oversiktsstudiene vil komme, men det kan ta mange år. Jeg synes ikke vi har råd til å vente med å gi fornuftige råd til kreftpasienter, så lenge rådene som gis ikke er skadelige eller innebærer unødig stor økonomisk belastning for pasientene

Du kan også se konferansen hjemme – direkte, eller når det passer deg: Les mer her – du må bestille tilgang til konferansen på forhånd.

 
Trykk på bilde for mer info om Høstkonferanse

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!