Sunne kaker du kan spise hver dag!
Artikkelen har omtale og link til oppskriftshefte i nettbutikk
Jeg har alltid likt å bake kaker og har mange favoritter. Skal man på en fest er det alltid spennende å se hva som serveres til kaffen. Men det kan bli mye sukker. Sukker gir oss en berusende belønningsfølelse, omtrent som narkotika, alkohol og nikotin gjør. Så det kan være vanskelig å kutte ut sukkeret når man først har vent seg til det, og mange blir avhengig. Men det finnes gode alternativer for å få fram søt smak.
Jeg liker å utforske oppskrifter der man bruker de beste råvarer med gode sunne næringsstoffer. Da jeg skrev oppskrifter til boken “Søtt uten sukker” i 2012 var mitt fokus å å bruke stevia som alternativ. Stevia er interessant fordi denne urten har søtstoffer som kalles glykosider – noen er bitre, noen veldig runde på smak og noen glykosider smaker lakris. Stevia har ingen kalorier og påvirker ikke blodsukkeret. I noen oppskrifter passer stevia helt fint som søtning alene, men det beste er ofte å kombinere med andre naturlige søtstoff. Jeg har god erfaring med honning, yaconsirup, FOS, tørket frukt/bær, dadler, fiken og kokosblosmtsukker/sirup.
Kaker lages som regel med egg, mel, melk, smør og mye sukker og ikke det sunneste å spise ofte, og mange får søtsug av å spise sukker. Men kaker kan også lages helt uten!
Da kan du faktisk spise kaker som gir deg et spekter av sunne næringsstoffer, smaker nydelig og metter godt uten å gi deg søtsug.
I 2019 startet jeg å eksperimentere med å lage Rawfood kaker, og ble helt hekta. Det er så utrolig mange flotte kaker man kan lage uten å steke de i ovnen! Fantastisk å bruke bær, grønnsaker, plantemelk, nøtter og rå sjokolade for å få nydelig smaker og flotte lag med spennende konsistens.
Jeg har nå samlet mine favoritter i heftet “Himmelske Kaker” og håper de kake-glade blir inspirert til å utforske disse nydelige oppskriftene. Det er så lett å lage Rawfood kaker, og har du ikke prøvd ennå må du prøve. I heftet får du alle instrukser på en enkel måte. Du kan også se video av hvordan du lager en Rawfood kake. Heftet er digitalt, og lett å orientere seg i, på flere formater, for mobil, nettbrett og PC/Mac. Du kan lese online, eller laste det ned. Du kan også laste ned egen app for å lese offline.
I heftet kan du finne denne oppskriften på en nydelig enkel vaniljesaus som passer til flere av kakene.
Her får du oppskriften:
Vanilje saus
250 g kokoskrem (denne er tykkere enn kokosmelk)
40-60 g lønnesirup
15-20 dråper vaniljeessens (eller smak til med vaniljepulver)
1/4 ts gurkemeie pulver
1/2 ts johannesbrødkjerne mel (helsekost)
Kjør alle ingredienser i en blender til en kremet masse.
Juster med mer johannesbrødkjerne mel om sausen ikke er tykk nok