Mye godt du kan lage av et gresskar!
Artikkelen har omtale og link til oppskriftshefte i nettbutikk
Halloween er mest kjent for en feiring for barn og unge der de kler seg ut, gjerne med skremmende kostymer, går rundt i nabolaget og ringer på dørklokkene og roper ut «knask eller knep». Det er den norske versjonen av engelske «trick or treat». Den som åpner døra kan da velge: knep der barna gjør fantestreker, eller knask der du gir ut godterier.
Det er gøy å pynte opp både utenfor og inne i huset med diverse lys, og gjerne lage en lyslykt av et gresskar.
Man kan lage mye godt å spise av innmaten/kjøttet på et gresskar. F.eks supper, pureer, paier, kaker, syltet gresskar og riste frøene som blir til sprø snacks. Kjøp gjerne et stort gresskar – gjerne 8 kg. Skjær først et lokk øverst på gresskaret. Så tar du ut frøene og «trådene». Spar på frøene for å lage sprø snacks! De må vaskes og tørkes i et håndkle før du har de i en bolle med litt olje og salt. Rør de rundt og hell over på et stekebrett. Stekes på 180 grader ca. 10-15 minutter til de er gyldne og sprø.
Her får du oppskriften på noen god muffins laget med gresskar. De er både gluten og melkefrie.
Gresskar muffins
12 store
4 egg
100 g kokosblomstsukker
200 g jyttemel (eller annet glutenfritt mel)
2 ts kanel
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
1 ts vaniljepulver
1 ts malt ingefær
¼ ts allehånde
170 g smeltet kokosolje
300 g gresskar (revet eller hakket fint i en kjøkkenmaskin)
80 g valnøtter hakket
Forvarm stekeovnen på 190 grader.
Sett store muffinsformer i et muffinsformebrett.
Visp egg og sukker luftig. Bland alt det tørre, og rør det inn i eggeblandingen. Så heller du på oljen og tilsetter gresskarmassen samt de hakkede valnøttene. Rør til alt er blandet jevnt.
Fyll i muffinsformene og sett i stekeovnen i ca. 20 min. Avkjøles på rist. Ha på topping om du ønsker.
Oppbevares i boks eller frys ned.
Topping: Sjokolade trekk: smelt 70% mørk sjokolade og rør litt plantemelk inn så du får den kremaktig. Eller ostekrem: tåler du melk, bruk Philadelphia smøre-ost nøytral og bland med melis så du får en kremaktig konsistens.
Disse muffinsene er så gode at de trenger ikke topping- kan også nytes som de er.
Du kan bruke gresskar massen til så mye. Prøv det f.eks i en Gresskar Latte! Du får oppskriften i heftet: «Sunne Drikker» og mange andre gode drikker.
I oppskriftsheftet har du 100 sider med oppskrifter og tips på mange varianter av drikke. Både varme og kalde drikker. Du kan lære å lage plantemelk og hvordan bruke det i diverse drikker. Lær om safting, og se instruksjons-video for juicing og fermentering.