Del dette innlegget på:

All sykdom begynner i tarmen!

Artikkelen har omtale av arrangement

«All sykdom begynner i tarmen» skal Hippocrates ha sagt for nærmere to og et halvt tusen år siden. Vi skal kanskje ikke gi ham 100% rett, men han var jammen ikke langt unna. De senere års forskning på vårt «nye» organ- mikrobiomet – har vist at overraskende mange plager kan relateres til en ubalanse i tarmfloraen vår.

Vi har oppdaget at vi selv delegerer mange oppgaver til tarmbakteriene våre, som produksjon av mange vitaminer, signalstoffer og viktige fettsyrer. De har som jobb både å beskytte oss mot inntrengere, samt å trene opp vårt eget immunforsvar. De hjelper oss til å føle oss vel, både fysisk og psykisk, til å balansere vekt og humør, ytelse og søvn.

Visste du at når vi kysser, «smaker» også bakteriene på hverandre, og sender signaler til hjernen om vi er kompatible eller ikke? Eller at en stor årsak til at vi legger på oss i siste del av svangerskapet er bakteriefloraen vår som forandrer seg? Eller var du klar over at bakteriene våre liker aktivitet og trening, og belønner oss med å bryte ned melkesyre og bidra til bygging av muskler? Og at søvn og ro er så viktig for mikrobene våre at de produserer signalstoffer som hjelper oss til å sove bedre?

Men disse mikrobene er også avhengige av oss, hvordan vi spiser og lever.  Det er mye snakk om å bevare mangfoldet i naturen, å unngå at flere arter blir utryddet som en konsekvens av vår behandling av natur og miljø, men hva med faren for utryddelse innen vårt indre miljø? Er vi i ferd med å forstyrre mangfoldet der?

Eva B. E. Andersson

Eva kommer som en av mange foredragsholdere på Norges Naturmedisinske Fagkongress 29.-31. oktober på Sundvolden hotel, så vil du lære mer om bl.a. dette, meld deg på hos www.kongresspartner.no

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!