Del dette innlegget på:

Hvorfor går jeg ikke ned i vekt?

Spiser du ketogent eller LCHF, men får ikke til å gå ned i vekt?

Da kan det være at du kjenner igjen noen av fallgruvene under her. Det finnes dessverre ikke et enkelt svar på hvorfor noen lykkes med å gå ned i vekt og noen opplever at vekten står stille.

Man går ofte ned noen kilo i starten av ketogent kosthold, men så opplever noen at det stanser opp. Kroppen er jo bygd slik at den ønsker seg tilbake til det du veide før, og noen ganger er et platå sunt for deg, men det kan jo føre til litt frustrasjon om du er veldig fokusert på å gå ned like mye hver uke.

Jeg har her forsøkt å sette opp noen grunner som du kan se på:

Du spiser ikke ketogent

Kanskje du har fortsatt å spise havregrynsgrøt eller skyr til frokost? Eller spiser et eple eller banan i forbifarten til et møte? Selv om det ikke er noe i veien for å gjøre dette, så er det ikke ketogent.

Ved å spise mer ketogent, vil du oppleve en bedre hverdag, hvor du ikke trenger å spise mellommåltider.

Du spiser for  mye karbohydrater

Det kan hende du ikke spiser like ketogent som du tror at du gjør. Ta deg tid til å sjekke hva du spiser. Målet bør være maks 50g karbohydrater om dagen, men ønsker du raskt resultat, kan du sette det ned til 20g om dagen. Det er her jeg forsøker å være.

Du spiser for lite fett

Hvis du spiser for lite fett, kan dette faktisk stoppe vektnedgang. Når du ikke får i deg nok fett, holder du deg mett kortere og du spiser for mye av andre ting. Hvis du spiser nok fett, vi du holde deg mett over en lengre periode og ikke få cravings på annen mat. Resultater bli at du spiser mindre.

Du spiser for mye lavkarbokaker og -godterier

Du tenker kanskje at siden kakene og brødene er laget av andre ting enn sukker og mel, kan du spise så mye du vil av dette? Det stemmer nok ikke. Mange vil ikke kunne gå ned i vekt om de fortsetter å kun erstatte søtsakene med ketosøtsaker uten sukker. Jeg vil anbefale at du kutter ut alt dette over en periode for å se om du da går ned i vekt. Så kan du kose deg noen ganger med dette etter hvert.  Kutt ut søtsaker og kaker. Hvor ofte du kan spise dette senere, må du nesten teste ut. 

Det du også vil oppleve om du kutter ut det søte, er at du ikke vil ha samme cravings på det etter hvert. Når kroppen får energi fra lavt karboinnhold, rene proteiner og sundt fett, vil den også slutte å savne det søte.

Du spiser for mange kalorier

Vi kommer ikke utenom at for å gå ned i vekt, må man spise mindre kalorier enn man forbrenner. Altså ha et kaloriunderskudd.

Likevel skal du ikke begynne å veie maten og telle kalorier. Lag en oversikt over hvor mye karbohydrater det er i den forskjellige maten, hold deg til mindre enn 5-7g / 100g. Da ser du hvor mye som skal til for å holde deg på 20-50g pr dag.

Tilsett oljer, avokado, meierismør og oster. Det er her mange tar feil. De bruker for lite fett, fordi det er de vant til og lært opp til.

Du vil kanskje oppdage at ved å få i deg nok fett, vil stoffskiftet bli høyere (om du har for lavt) og at kroppen tåler mer kalorier, faktisk.

Vær oppmerksom på hva du spiser og ikke overspis. Hvis magen begynner å murre og du tenker “nå må jeg ha noe å spise”, spør deg selv: er jeg virkelig sulten nå? Har jeg energi fremdeles? Kan det være at et glass vann er nok til at magen blir fornøyd en stund til?

Du spiser for mange måltider

Vi er lært opp til å spise ofte, gjerne frokost, lunsj, middag og kvelds + så klart noen mellommåltider. Det er kanskje ikke så rart man har gjort dette hele livet, for når mye av det man spiser, er raske karbohydrater, vil blodsukkeret stige raskt, insulin blir produsert for å dempe dette og sulten kommer igjen.

Husk at på ketogent kosthold, om du spiser riktig, vil du:

 1. ikke trenge å spise så mye til hvert måltid
 2. ikke trenge å spise så ofte
 3. føle deg mett lenger


Jeg anbefaler å ikke spise mer enn 3 måltider om dagen, om du ønsker å gå ned i vekt. Spis til du er mett og kjenn etter om du er sulten. Ofte, i starten, kan magen gi signaler om at den er sulten, men egentlig trenger du ikke mat, siden det du spiser nå har mer energi og holder lenger enn høykarbomat.

Min erfaring er at man ikke overspiser på Keto, fordi mat spiser riktig mat som metter. Spiser man mellommåltider i tillegg, som ofte består av nøtter, litt ketobrød eller noe keto godterier, vil dette igjen vekke mer craving på snacks. Dette gjør at man ikke opplever samme metthetsfølelse.

Du har et kontrollpreget forhold til mat

Du er kanskje vant med at på andre “slankekurer” skal du veie maten?

Dette er det mange som anbefaler på ketogent også. Det finnes apper som regner ut for deg riktig mengde karbohydrater, protein og fett. Dette kan være til hjelp i starten, men jeg anbefaler det IKKE.  Det fører ofte til mer stress og stress gjør at vekten stagnerer.

Det som er viktig her, er å se på de forskjellig matvarene sitt næringsinnhold. Sjekk hvor mye karbohydrater det er på 100g og hold deg helst til de som ikke gir mer enn 5-7g/100g. Tenk også at du kan spise ganske mye proteiner i kosten. Fett også. Det er fettet som holder deg mett lenge.

Du veier deg for mye

Kanskje du er blant de som veier jeg hver dag? Blir like frustrert over at du kanskje har lagt på deg 1 kg siden i går? hva gjorde du feil? Hva spiste du som kunne gjøre dette? Kanskje du blir sint på deg selv? Tenker at “ketogent kosthold funker jo ikke!!!”

Min anbefaling her er:

 • Vei deg ikke mer enn 1 gang pr uke og på samme tid og sted. Gjerne om morgenen.
 • Mål bryst, midje, hofter og evntuelt lår og notèr dette ned. Dette kan du gjøre 1 gang i mnd.
 • Ta bilde forfra og fra siden 1 gang i mnd.
 • Finn fram en bukse du ikke passer og se hvor mye som er igjen før den passer 🙂
 • Husk at du de første 2 ukene, er mye av de kiloene du går ned vann. Du kan stagnere i vektnedgangen flere ganger i løpet av din vei til en mindre og bedre hverdag.

Du har vært på slankekur de siste 15-20 årene

Det kan tenkes at alle disse slankekurene har ødelagt litt for forbrenningen din. Du har kanskje ligget på veldig lavt kaloriinntak i mange år. Hodet ditt sier at du må passe på kaloriene og spiser kanskje likevel lettprodukter, selv om du egentlig vet at ketogent ikke bruker lettprodukter i deg hele tatt.

Det er vanskelig for hodet å endre på denne tankegangen. Det var det for meg også. Jeg spiste for lite fett og alt ble galt.

La kroppen di ta den tiden den trenger. Spis nok fett. Selv om du i en periode kanskje legger på deg en kg eller 2, vil dette reversere når kroppen er blitt vant til å jobbe på fett og ikke karbohydrater.

Min anbefaling er å ta i bruk faste. Ved å faste reduserer du glukosenivået i kroppen og du forbrenner dette raskere. Resultatet er at du starter å produsere ketoner selv og forbrenne ditt eget fett.

 • Periodisk faste hver dag. Periodisk faste er at man spiser i et tidsrom på 8 timer. Siste måltid FØR kl 20 og første måltid mellom kl 11-13. (her bruker jeg eksogene ketoner om morgenen i stedet for fettkaffe, noe som øker ketonene i blodet og setter deg ikke ut av fasten fra natten.
 • Mandagsfaste hver mandag. Siste måltid søndag FØR kl 20 og første måltid mandag kl 19. Her bruker jeg en pakke med 24t faste som inneholder eksogene ketoner som du tar i stedet for måltider. Dette øker ketosen i blodet og gjør det enklere å gjennomføre fasten.
 • 60t faste 1 gang i mnd. Siste måltid søndag FØR kl 20. Første måltid onsdag til lunsj. Her bruker jeg en pakke med 60t faste som inneholder eksogene ketoner som du tar i stedet for måltider. Dette øker ketosen i blodet og gjør det enklere å gjennomføre fasten. Du vil oppleve at energinivået øker jo lenger ut i fasten du kommer.

Ønsker du vite mer om eksogene ketoner, ta gjerne kontakt med meg på Facebook eller på mail: tone@ketotone.no og jeg skal svare deg på det du lurer på 🙂

Om forfatteren

Jeg heter Tone Simensen og driver matbloggen ketotone.no.
Da jeg startet på Ketogent kosthold veide jeg 89 kg. Jeg hadde mange plager og trengte å gå ned i vekt. Jeg startet i mai 2019 og gikk ned 22 kg på 8 mnd. Nå i 2023, holder jeg meg fremdeles på -25 kg.
Jeg ønsker å vise at det å leve Ketogent ikke trenger å være vanskelig, og at det finne mye god mat, som er lett å lage og smaker godt.

Hvis du ønsker å vite mer om de eksogene ketonene som setter deg i ketose innen 59 minutter,  ta kontakt. Jeg importerer disse og har alltid på lager.

Meld deg gjerne inn i min lukkede Facebook gruppe eller ta kontakt på tone@ketotone.no.
Ønsker du inspirasjon til mat, klikk deg inn på ketotone.no

Annonse:

Ketoboosteren
inSANe C8

inSANe C8 er en MCT-olje med ren kaprylsyre som raskt får deg inn i ketose. Styrk ditt cellemiljø med god energi fra fett.

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!