Helsehistorier av folk - til folk
Siste

Frisk høst

For ti år siden hadde Per Bjønnes Kristiansen (65) vondt i hele kroppen og trodde det måtte være slik. I dag vil han gjøre hele Norge friskere.

Av Julia Schreiner Benito

–En rekord-høst for Kostreform er på gang! Aldri har foreningen hatt så mange spennende arrangementer i løpet av tre måneder, sier leder i Kostreform for bedre helse Per Bjønnes Kristiansen.

-Alt takket være aktive fylkeslag!

Foreningen har inspirerende arrangementer i Oslo, Stavanger, Bergen, og Trondheim. Samt et tema-møte i Vestfold.

Kristiansen håper mange benytter anledningen til å få mer kunnskap om sammenhengen mellom kost og helse.

– Ta med venner, familie og kolleger. Foredragene retter seg mot «folk flest», og jeg er sikker på at vårt glade helse-budskap kan gi mange nordmenn bedre helse og mer livsglede.
Selv manglet han begge deler inntil syv år siden. Kristiansen led av revmatiske plager, overvekt og kranglete fordøyelse, han trodde det var slik det var å bli eldre… Så snublet han over boken «Menneskeføde» av danske Tor Nørretranders.
–Det forandret alt. I dag er jeg frisk med glød, glede og gnist.

Flere dør av dårlig mat enn tobakk

Folkehelseinstituttet (FHI) la i våres fram en rapport om hva nordmenn dør av. Høyt blodtrykk, usunt kosthold og tobakk tar flest liv. Ifølge rapporten tar usunt kosthold flere liv enn tobakk.
Kostreform for bedre helse definerer «usunt» annerledes enn FHI, først og fremst ved anbefalingen av mengden karbohydrater. Uansett: aldri før har så mange nordmenn spist seg så syke. Dermed ser Kristiansen et enormt potensiale for foreningen. Han som for få år siden ikke visste forskjellen mellom proteiner og karbohydrater…

– Det gror godt i Kostreform, fylkeslagene er flere og jobber bedre.

Jeg brenner for dette frivillige arbeidet fordi jeg tenker på alle som kan få bedre helse, slik jeg selv har fått. Daglig får jeg vitnesbyrd om mennesker som blir friske ved å endre kosthold. Det er givende.

Kostnytt skal vokse

Foreningen satser stort på sitt nye nettmagasin Kostnytt. Det utvikles stadig med mål om å bli det digitale møtestedet for helse og matglede – alt fra menneskemøter til forskning og debatt. Med modig røst skal Kostnytt gi kunnskap om hvordan vi kan spise oss friske og vitale. Magasinets nøytrale ståsted gjør at det våger mer.

– Stadig mer forskning peker på at karbo-reduksjon er en viktig vei mot bedre helse. Det skal Kostnytt formidle på en grundig og etterrettelig måte, sier Kristiansen.
– Kostreform har et potensiale som ikke er forløst. Til det trenger vi mer krefter. Har du interesse og/eller kompetanse som Kostnytt kan trenge? Da hører vi gjerne fra deg, sier Kristiansen.

Vil du bidra i Kostnytt?

  • video-redigering
  • nett-publisering
  • annonse-salg
  • skriving og foto

Vi trenger flere ivrige sjeler å regne med. Honoraret er utvikling, ny kunnskap, moro og fellesskap…

Skriv noen ord om deg selv til redaktør Julia Schreiner Benito: jbenito@online.no eller ring henne: 905 56 222

Om du vil bidra, inviterer Kostnytt deg til en inspirerende redaksjons-samling i Sandvika lørdag 17.9. fra 09:00 til 17:00

Julia Schreiner Benito