Livsstil for helse - visst kan du!
Mat

Blått i blått

Plukkeren er ny. Forventningene store. Det starter ikke bra, men plutselig ligger marken blå.

Tekst og foto: Per Bjønnes Kristiansen, leder av Kostreform for bedre helse.

 Akkurat der skogsveien går over i en humpete sti med glatte røtter etter nattens regnvær, parkerer jeg og låser sykkelen. Lenger kommer jeg ikke på to hjul. Morgenen er klar, retningen likeså: mot åshøydene.

– Masse blåbær der, hadde kollegaen min fortalt. Mon tro om det er sant, eller om han bare vil villede meg vekk fra sitt hemmelige blåbærsted? Det bugnet visst i fjor.  Spannet er stort, forventningene større, bærplukkeren ny.

– Aldri mer importerte blåbær fra matbutikken, tenker jeg. Visst ser de fine ut, men hvor sprøytet og kunstig tilsatt er de? Ikke har de smak heller. Blasse greier. Og en blir jo ikke blå på tennene! Nei, denne sommeren skal fryseren fylles med nok bær som varer helt til neste sesong. Samme hvor mange turer i skogen som må til. 

Skogens høyde

De første tuene lover ikke godt. Bærene er riktignok modne, men her er smått og tynt med blått på buskene. Så er jeg i hvert fall ikke for tidlig ute, slik jeg hadde fryktet.

Men det må bli bedre, ellers blir det mange turer for å fylle fryseren…
Jeg trasker lenger innover, opp på en større åsrygg med mer skygge fra de høye trærne. Fuktigere bunn her, grønnere blåbærlyng. Fra avstand ser terrenget lovende ut.

Plutselig blått

Først ser jeg ingen bær i solas motlys, kun en slenger her og der. Jeg frykter at lyngen bærer godt det ene året, for så å spare seg neste. Jeg trasker enda lenger vekk fra stien, og nå skjer det: plutselig endrer alt seg. Ned på kne for å se mer under bladene. Det bugner av store, flotte bær! Må ta på dem, må smake. Så herlige! Så blå! Så friske! Så passe modne! Nesten ingen karter.

Gleden og sankeren velter fram i meg. Ingenting er som dette. Jeg klarer ikke å stoppe før spannet er fullt. Fem liter på to timer! Kjempefornøyd. Én tur til, og det bør holde til neste sommer. Som jeg gleder meg til å gå rett forbi ferskvareavdelingen med de utenlandske blåbærene! Jeg har nye bær hjemme og fornyet tillit til min kollega.

Prøv en deilig blåbær-smoothie, oppskrift her.

Se hvor sunne de er:

       Blåbær er i Norge mest kjent som det viltvoksende bær man finner i skogen på sensommeren. Dette er et bær med et rødblått fruktkjøtt.

     Mest omsatt i varehandelen er blåbær dyrket på busker eller såkalt hageblåbær.

       Sammenlignet med skogsblåbær er hageblåbærene større, søtere og med en mildere aroma.

       Blåbær er svært rike på flavanoider som er et antioksidant. Blåbær er faktisk blant fem på topp over matvarer med mye antioksidanter.

       Studier viser også at bæret kan motvirke kreft og senke innholdet av kolesterol i blodet.

Les mer om norske, ville blåbærs fortreffelighet her.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt