[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Ernærings-gründer Thor Foseid (69) ble så lei av å bli møtt med ”det finnes ikke forskning som støtter dette”, at han tilbød helseministeren en gavepakke. Trodde han.
Av Julia Schreiner Benito[/vc_column_text][vc_single_image image=»7648″][vc_column_text]Thor Foseid ble lei av å høre at «det ikke finnes god forskning…»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
– Jeg var kanskje naiv som trodde at helsemyndighetene ville ta imot tilbudet mitt.
Leste du om ernæringsfysiolog Mone Eli Sæland som spiste seg frisk fra astma?
«Spesialistene» svarte at det ikke finnes tilstrekkelig ”god forskning” til å innføre kostråd overfor astmatikere.
”God forskning”, hva er det?
Mange får diabetes, mange snakker om diabetes, men hvor mange gjør noe med det – andre enn medisinindustrien?
Ernæringsrådgiver Thor Foseid prøvde å utføre ”god forskning».
– Jeg var kanskje naiv som trodde at helsemyndighetene ville ta imot tilbudet mitt.
– Og skuffet på vegne av alle med diabetes og andre livsstilssykdommer.
– Det er problematisk for meg å besitte kunnskap om hvordan mennesker kan hjelpes når budskapet ikke når ut.
Testet med legen
– I samarbeid med lege Stig Bruset testet jeg, og fant at ni av ti med diabetes 2 ble kvitt sine symptomer på et LCHF-kosthold.
Altså mye mindre sukker og litt mer fett.
– Men myndighetene var ikke interessert i mine enkle råd.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
«Han spiste havregrøt til frokost, som kona. Hvorfor forble hun slank, mens han este?»
Fra høykarbo til lavkarbo
Foseid solgte sitt matpakkefirma ”Olapakka” i 1998 – brødskivene på bensinstasjonene som du kanskje husker.
Han stusset:
Beina hans var like tynne som kona Trude sine, men der stoppet likheten.
Magen hans hadde vokst i takt antall spiste og solgte brødskiver.
30 tunge kilo foran, hvordan kunne det ha seg – han spiste jo grovbrød?
Og havregrøt til frokost, akkurat som kona.
Hvorfor forble hun slank, mens han este?
Leste forskning
Mange boksider og tester senere forstod han at det hadde med insulin å gjøre.
Han gjorde brød-fabrikk til lavkarbo-fabrikk, solgte mat som ga stabilt blodsukker. Sammen med lege Stig Bruset testet han forskjellig mat på mennesker.
De to kunne nesten ikke tro det: Det fantes knapt den sykdom som ikke ble dempet eller forsvant når blodsukkeret ble stabilt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=»1/2″][vc_single_image image=»13574″ img_size=»medium» add_caption=»yes»][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Alt jeg ber om er at dere setter kriterier, sender observatør, og godkjenner. Slik at dere kan stemple det ”god forskning.»
Gavepakke?
Dette må ut, mente Foseid, men ernæringsmyndighetene svarte ”det finnes ikke vitenskapelig forskning.”
Det var da han skrev et brev:
”Jeg står for maten, testgrupper, og forskningen, jeg betaler. Alt jeg ber om er at dere setter kriterier, sender deres observatør, og godkjenner. Slik at dere kan stemple det ”god forskning.”
Slik at budskapet når ut. Budskapet om at de fleste kan reversere diabetes type 2 med riktig kost.
– Altså en minimal innsats fra myndighetene, men tilstrekkelig til at resultatene ikke kunne trekkes i tvil.
– Svaret fra daværende helseministeren Bjarne Håkon Hansen – kom sent:
”Om jeg trengte finansiell støtte til en slik studie så var mottageren for søknaden Helse Øst.”
– Hadde de lest brevet? Forstått det? Jeg bad jo ikke om penger.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
«-Jeg er for resultat-orientert til å gå veien om myndighetene.»
Gir seg ikke
– Jeg er ikke ferdig med å bevise at både diabetes type 2, overvekt og en rekke andre livsstilsykdommer skyldes myndighetenes kunnskapsløse ernæringsråd.
Igjen og igjen blir vi vist hvordan du kan manipulere, vri og vende på forskning.
– Politikerne er litt unnskyldt, de er ikke eksperter på ernæring. Rådgiverne deres, derimot…
– Jeg tror de er bundet i prestisje. Og det er klart: om en politiker provoserer bøndene, blir han ikke sittende på Stortinget. Å ta kornet er politisk selvmord.
– Den svenske legen Andreas Enfeldt sier det godt: vi står i en matrevolusjon, opprøret kommer nedenifra.
– Jeg tipper at dette vil rulle som en bølge de kommende år, sier Foseid.
– Det er jo dette vi alltid har sagt og ment, vil politikerne og rådgiverne si da.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Helsedirektoratet: -Foseid må forholde seg til gjeldende regler.
– Slik forskning som Foseid beskriver, krever ressurser.
– Enhver som ønsker å forske seriøst, må forholde seg til kriterier som gjelder for god forskning og søke om forskningsmidler, sier avdelingsdirektør Henriette Øien ved ernæring og forebygging i helsetjenesten, Helsedirektoratet.
– Vi har god kunnskap om type 2-diabetes og hvordan sykdommen kan forebygges. Det foreligger gode studier som er publisert i anerkjente tidsskrift, og vi benytter oss av disse i det helsefremmende og forebyggende arbeidet.
– Det arbeidet går jo ikke så bra når forekomsten av diabetes øker så dramatisk?
– Helsefremmende arbeid er ikke gjort på en dag.
– Vi jobber for å fremme et sunt kosthold, med fokus på blant annet å redusere inntaket av salt og rødt kjøtt. Samt øke inntaket av grønnsaker, bær, frukt, grove kornprodukter og fisk.
– Folk må følge rådene
– Om dette er gode råd, hvorfor har nærmere en halv million nordmenn diabetes, innbefattet dem som er udiagnostisert?
– Rådene er kunnskapsbaserte, men folk må følge dem. I dag er mat tilgjengelig over alt, i tillegg er vi for inaktive.
– Kommentar til at Foseid sier: «Jeg er for resultatorientert til å gå veien via myndighetene. Jeg bruker heller presse og sosiale medier for å få ut budskapet om hvor enkelt diabetikere kan spise seg friskere.»
– Om Foseid vil bli tatt seriøst, bør han forske innenfor kriterier for god forskning. Siden kan han publisere sine resultater.
Artikkelen ble først publisert april 2016.
Les mer fra Caluna
- Christine Neumann skrev sin masteroppgave om kunnskapsgrunnlaget for rådet om å «drikke melk for nok kalsium.» Svaret skremte henne.
- Lege: – Nei, det er ikke fra melk du får mest kalsium.
- Forbrukerinspektørene på NRK skal «avdekke juks og gi kunnskap» – så hvorfor jukser de om mettet fett?
- Forskerfusk: – Husk dette neste gang noen sier «forskning viser at.»
- Ernæringsfysiolog Poleszynski: – Ernæringsrådene styres fra Universitetet i Oslo.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]