Del dette innlegget på:

Tok vi feil om saltet?

Tok vi feil om saltet?

Ja,  sier Dr. James DiNicolantonio (1) som er lege og kardiovaskulær forsker. Hvordan kan han tørre å påstå dette når så mange fagfolk råder oss til å unngå salt ? Fordi saltet er livsviktig. Vi er omgitt av saltvann, både på innside og på utside av våre celler. Vi svetter salt, vi gråter salt, vi har vært omgitt av fostervann med salt og vi finner salt i alle kroppsvæsker, spesielt i den ekstracellulære væsken.  Der hjelper salt næringsstoffer inn i cellene våre. 

Janne Steinsund er kostveileder fra Tunsberg Medisinske Fagskole og har fagbrev innenfor kjemiprosess. Hennes store lidenskap er kroppens biokjemiske prosesser og evne til å komme i balanse.

Vil vi mennesker lyse kraftigere om vi tilfører mineralrikt salt ?

Hjerne:83%saltvann

Øye: 95%saltvann 

Hjerte: 75% saltvann  

Lunger: 85% saltvann 

Nyrer: 83% saltvann

Muskler:75% saltvann

Blod: 94% saltvann

På bildet over utforsker min sønn, Henrik, hva som skjer med lyset i et kretskort når vi stikker de strømførende kablene ned i jord på hver sin plass. Når han tilfører saltvann, blir det lys…

...Og det er det denne artikkelen handler om - Hvordan saltet lader oss:

En av de viktigste cellefunksjonene er Natrium/Kalium-pumpen som opprettholder riktig spennings-potensial (-70mV) over cellemembranen. 

For lite salt/for lavt spenningspotensial kan gi energisvikt, slapphet, kvalme, hodepine, svimmelhet, ustøhet, konsentrasjons- og hukommelsesvansker.

” Spenningen i en sunn celle er ca -20 til -25 millivolt.  Vi begynner å bli syke når  spenningen faller under -15 millivolt” 

 Dr. Jerry Tennant, MD –Healing is voltage -Cancer on/off switch (2)

 

 

Bildeillustrasjon: Janne Steinsund - Naturbalanse.no

Elektrolytter er mineraler eller salter som foreligger som ioner i blodet. Elektrolyttene kan være positiv ladet (kationer) eller negativ ladet (anioner). De viktigste elektrolytter er natrium, kalium, magnesium, fosfat og kalsium. Elektrolyttene er involvert i mange viktige prosesser i kroppenblant annet fordøyelsessystemet, nervesystemet samt muskel– og hjertefunksjoner. Elektrolyttene bidrar til å binde væsken til cellene i kroppen og er derfor avgjørende for væskebalanse. Vi mennesker er strømførende, og vi trenger saltet!

Det er ikke salt som er problemet

Bildeillustrasjon: Janne Steinsund - Naturbalanse.no

Til tross for det høye saltinntaket på mellom 40 og 100 gram per dag på 1500 tallet, ble det første tilfellet med hjertesykdom først rapportert midt på 1600 tallet, og forekomsten av hjertesyksom ble først endemisk etter 2.verdenskrig. Samtidig sank inntaket av salt kraftig når kjøleskapet kom og behovet for saltkonservering ble redusert (25). Den første studien som linket blodtrykk til sukkerinntak kom i 1983 (43), men av en eller annen grunn ble saltet demonisert og sukkeret tok over.

Var det riktig av oss å bytte salt med sukker ?

Ved saltmangel øker insulinresistens/Diabetes type 2 (1,6). Med andre ord: Kroppens evne til å «lytte til insulinet» reduseres. Vi vil da føle oss slitne, sultne og utilpass fordi vi sliter med å få blodsukker til cellene våre. Insulinet må da økes ytterligere for å  balansere blodsukkeret. Insulin er et fettlagrende hormon, og fettlagring vil dermed øke. Jo mer karbohydrater du da i utgangspunktet har i kosten, desto mer godtesyk, blodsukkersvingende og fettlagrende blir du, uten at du hverken ønsker eller kan styre det. Det føles jo både intuitivt, erfaringsmessig og instinktiv riktig å tilføre enda mer karbohydrater.  Triglyseridverdier vil nå typisk stige og nivået av de små LDL partiklene kan øke. Du beveger deg mot metabolsk syndrom. Da vil typisk også blodtrykket stige (1,6). Kan du se for deg hva som faktisk kan skje med vektøkningen og blodtrykket om vi nå får beskjed om å kutte ytterligere ned på saltet ? 

1 ts bordsalt veier ca 5000 mg.              Andelen natrium er ca 2000 mg. 

Anbefalt daglig inntak fra helsedirektoratet er nå nede på 1 ts salt pr. døgn

Det er den samme mengden som friske nyrer kan skille ut på 5 minutter (6)

Salt er ikke salt - Ved tap av mineraler mister salt sin kraft

Mesteparten av det saltet vi spiser er fra ultraprossesert mat. Det er dette saltet vi bør redusere! Det kan imidlertid oppstå problemer når folket kun reduserer det mineralrike saltet, som man gjerne bruker i matlaging eller som krydder på maten. Hva skjer med elektrolyttene da? Ved å kutte ned på mengden ultraprosessert mat, men fortsette å bruke mineralrikt salt i matlaging har du gjort gode grep for din egen helse:

*Mangel på magnesium er utbredt i dagens samfunn. De med blodtype O mangler ofte jod (22) Det korrelerer også med mine analysefunnSe også tidligere Caluna artikkel om jod mangel

 

Saltet - Det mest undervurderte kosttilskuddet ?

Uten saltet svekkes opptaket av livsviktige råvarer som danner grunnlag for vår helse

Det betyr at vi vil kunne få mangeltilstander og dermed sykdommer alt etter hva vi mangler. Mange mineraler og vitaminer (Jod, Selen,vitamin B2, B5, C) krever et natriumavhengig transportprotein for å bli tatt opp i tynntarmen. (4)

Salt er også en sentral ingrediens i magesyren (Saltsyre/HCl) som kreves for å fordøye proteiner (5) og dermed få tilgang på viktige essensielle aminosyrer/byggeklosser. Det betyr at for lite salt vil kunne påvirke en rekke mangeltilstander

Opptak av glukose via tynntarm krever også natrium (6). Mangel på salt vil dermed  kunne påvirke vårt blodsukker og gi eventuelle humørsvingninger og mangelsymptomer. Kanskje det er derfor symptomene på for lite salt er merkverdig like symptomene på lavt blodsukker?

 

Symptomer på lavt salt

  • Svakhet
  • Skjelvinger
  • Utmattelse
  • Kvalme
  • Forvirring
  • Hjernetåke/konsentrasjonsbesvær
  • Nummenhet
  • Lavt blodtrykk
  • Bevisstløshet/koma

Symptomer på lavt blodsukker

  • Svakhet
  • Skjelvinger
  • Utmattelse
  • Kvalme
  • Forvirring
  • Aggresjon/kort lunte
  • Nummenhet/prikking i lepper/tunge
  • Hjertebank
  • Sult

Kan vi trene oss tom for salt/elektrolytter ?

I følge Di Nicolantonio svetter vi minst en halv ts salt pr time fysisk aktivitet – En fotballspiller kan miste alt fra fra ½ til 6 ts salt under en kamp (1) for ikke å snakke om tapet av de andre elektrolyttene, samt jod og lithium som begge går tapt i svette. Sistnevnte er svært viktig for psyken og blir brukt i behandling mot depresjon/mani. I tillegg vil sportsdrikker med koffein/kaffe kunne føre til ytterligere tap av næringsstoffer (22) Både jod og lithium kan måles via intracellulære mineralanalyser (16) 

Her kan du se Dr. DiNicolantonio forklare hvordan vi kan makse treningsutbytte ved å tilføre salt for å øke blodvolum, øke væske/kjøling og redusere hjertrytmen og øke treningslengden (18)

Her kan du se Dr. DiNicolantonio forklare hvordan vi kan møte insulindroppet/natriumbehovet som kommer når man legger over til lavkarbo eller faste

Hørt om «Lavkarboinfluensa» ?

Lavkarbo gir helsegevinst ja - Men har du hørt om lavkarboinfluensa ?

Når vi legger om til lavkarbo/høyfett, vil insulin reduseres drastisk og dette både øker utskillelsen av salt og reduserer vår evne til å ta opp salt. Dette vil gi symptomer på influensa og kan gjøre at overgangen føles for utfordrende. Dette kan vi enkelt møte med å tilføre tilstrekkelig mineralrikt salt. Ovenfor forklarer Dr. DiNicolantonio forklarer vi utfører dette  (12)

De diettene som er mest inflammasjons-vennlige (Paleo/steinalderkost, Høy fett/lavkarbo, blodtypedietten) og annen mat som lages fra grunnen av er ofte svært saltfattig og dette bør tas hensyn til ved kostomlegging!

Om du ønsker å se bildebevis på den markante effekten lavkarbo/høyfett har på blodtrykk, blodsukker, insulinresistens, kolesterol, hemoglobin, crohns, ulcerøs kolitt, anbefaler jeg på det varmeste boka «Bedre uten brød» av legen og forskeren Dr. Wolfgang Lutz. 

Du har kanskje allerede tenkt det – Om man har kombinasjonen av hard trening og lavkarbo/høyfett, så bør man virkelig kjenne til hemmeligheten med å etterfylle med salt/elektrolytter for å unngå å havne i en vinning/spinning situasjon med tanke på lading til cellene! Det intracellulære forholdet mellom natrium og kalium er en veldig viktig markør for grunnlaget til energiproduksjon i våre energikraftverk – mitokondrier. Dette er også undervurdert ved ME og energisvikt. (Min erfaring)

Bildeillustrasjon: Janne Steinsund - Naturbalanse.no

Konsekvensene av for lite salt :

Fysisk ytelse – Seksualitet og forplantning

 

Salt er så viktig at om vi reduserer saltinntaket, vil nyrene gjøre alt de kan for å holde på saltet og blodvolumet reduseres for å opprettholde saltkonsentrasjonen. Det skjer ved hjelp av renin (enzym) og aldosteron (vann og mineralreguleringshormon). Når blodvolumet reduseres svekkes vår fysiske
ytelse. Dette gjelder også seksuell ytelse og lyst. 

Salt er viktig i alle faser av reproduksjon – forplantning, svangerskap og amming. (1,6,19)

Vi er omgitt av salt og vann

Søvnproblemer

I en forskningsrapport konkluderte forskerne med følgende: “Lavnatriumdietten var også forbundet med forstyrrede søvnmønstre: Redusert rask øyebevegelse (REM), langsom bølgesøvn og økt våkenhet”. Det som ser ut til å skje er at et begrenset natriuminntak, medfører at kroppen kompenserer med å gå i alarmberedskap og produsere stresshormoner/adrenalin slik at søvnmønster påvirkes negativt. (3)

Når jeg utfører intracellulære mineralanalyser (16) ligger beroligende mineraler som magnesium, kalium og sink typisk lavt hos dem som har søvnproblemer. Magnesium inngår også i enzymene som kreves for å danne serotonin (humør) og melatonin (søvn) 

Og hva skjer når vi får søvnproblemer? Vi tyr gjerne til energidrikker eller kaffe om dagen:  

I følge Dr. DiNicolantonio mister vi en halv ts salt for hver fjerde kaffekopp vi drikker (22)

Beinskjørhet, søvn og depresjon

Det er verd å merke seg at ved for lav natrium vil osteoklaster bryte ned beinvev for å få tilgang på natrium (6). Når dette skjer vil det også dra med seg magnesium fra beinet. Det frigitte magnesiumet tolkes av kroppen som overskudd og skilles ut via urin i tillegg til at magnesiumopptaket fra tynntarm nedreguleres (15). Magnesium er et beroligende mineral og det påvirker evnen blæren har til å utvide seg. Ved mangel vil man fortere få signal om full blære, og man må opp om natta for å tisse.

Mineralene Bor og magnesium, vitamin D og K2 er avgjørende for å få «kalsium på aveie» tilbake til skjelettet.                                        Magnesium inngår også i enzymene som kreves for å danne melatonin (søvn) og serotonin (humør)

På samme måte som magnesium kreves for å få kalsium på rett plass, kreves det også i dannelsen av D-vitamin, som igjen er viktig for opptaket av kalsium. Med andre ord: Har du lave D-vitamin nivå på blodprøver, kan det likegjerne være magnesium du mangler – Det kan du lese mer om i denne artikkelen: «Er mangel på vitamin D egentlig mangel på magnesium?»

Andre helseeffekter og faktorer:

  • Elektrolyttene påvirker blodtrykk positivt – Både magnesium og kalium senker blodtrykk (13)
  • Salt er et kraftig antihistamin (19)
  • Salt er stressreduserende (3,19)
  • Salt hjelper nyrene å kvitte seg med syre (19).
  • Salt er viktig for å bevare serotonin og melatonin nivå i hjernen (21).
  • Salt er viktig for å unngå inkontinens/urinlekkasjer (21).
  • Salt er viktig for å unngå muskelkramper (21).
  • Salt er viktig for å unngå åreknuter og «spindelvevårer» (21).
  • Salt er viktig for å unngå astma og redusere slim ved emfysem og cystisk fibrose (21)
  • Ved lavt natrium vil natrium hentes fra skjelettet, sammen med magnesium og kalsium (6)
  • Stangselleri er en svært god kilde til elektrolytter – Start gjerne dagen med å hydrere med stangsellerijuice
  • Når man går over til mineralrikt salt, vil følsomheten/smaksløker bedres og man får mindre behov for salt 
  • Himalayasalt fremhever mange smaker om du bruker det til matlaging
  • Urindrivende medikamenter tapper kroppen for elektrolytter, samt andre mineraler.
  • Medisiner kan medvirke til insulinresistens som øker natriumutskillelse ytterligere (1,6).
  • Protonpumpehemmere som Nexium kan gi både hyopkalemia og hypomagnesemi (36). 
  • Protonpumpehemmere hemmer magesyre spalting av proteiner og reduserer tilgang på næringsstoffer (38,5).
  • Protonpumpehemmere hemmer magesyre og dermed også opptak av B12 via intrinsic factor.
  • Symptomene på for mye og for lav magesyre kan enkelt forveksles – Er det riktig å gi protonpumpehemmere? (38,5)
  • Kaffe/koffeinholdige drikker øker prestasjon og dehydrering/elektrolyttap via urin (6).
  • Kaffe/koffein har halveringstid på 5 timer (20). Elektrolyttapet fortsetter lenge etter inntak.
  • Ved å fjerne syre fra hjernecellene kan salt virke gunstig med tanke på Alzheimer (19).
  • Merk at noen produsenter tilsetter dessverre aluminium i salt i form av antiklumpemiddel og aluminium er linket til Alzheimer i forskning (21).
  • Det kan også være verd å nevne at mangel på mineralet sink kan gi redusert smaks og luktesans og dermed kreves mer salt for å oppleve smak (13).
 

 

Uten salt/elektrolytter kan vi bli dehydrert selv om vi drikker vann

I dag er vårt vann renset og i mer eller mindre grad mineralfattig. Når det gjelder dehydrering er det verd å nevne at erfarne ambulansesjåfører kjenner godt til konsekvenser av dehydrering og tar gjerne en avsjekk ved å bruke den gode gamle «dehydreringstesten» (8) når de kommer frem til pasienten. Ved å dra i overhuden på hånden for så å slippe den, kan de observere hvor sakte huden går tilbake til opprinnelig posisjon – Sakte retur kan tyde på dehydrering. 

Samdansen mellom vann og salt er nøye regulert. For stort inntak av vann som er tappet for elektrolytter vil faktisk kunne gjøre oss dehydrerte. Salt og vann hører sammen (7). Hjernen består av 90% væske. Vår prestasjon påvirkes negativt allerede ved 1-2% væsketap. Dehydrering fører til økt kardiovaskulær belastning (økt puls, redusert slagvolum). Styrke, kraft og kognitiv funksjon blir negativt påvirket

Behandler vi tørste med medikamenter?

Jeg leste en gang et sitat fra en dansk lege som uttalte seg rundt det viktige temaet rundt overmedisinering av våre eldre:

 «Jeg har mer tro på at de blir friske av vannet de svelger ned alle tablettene med»

Den gangen var det vel mer myntet på det at eldre kan ha svekket evne til å kjenne tørste. Det er uansett en kjent sak at mange eldre er både benskjøre og dehydrerte (9,40,41). Kan det være fordi de unngår salt og drikker kaffe i stedet for vann? Kaffedrikking kan føre til magnesiummangel som igjen er linket til benskjørhet i forskning (28, 29, 30)

Kanskje følgende bøker vil være den beste livsforlengende gaven vi kan legge under juletreet til den generasjonen «som har alt» men som mest av alt ønsker seg god helse, energi og livsglede? 

Jeg er oppvokst på gård og der har jeg lært to viktige ting om saltet

1: Sauene trenger salt for å være friske 

Saltsteinen inneholder ikke bare salt, men alle elektrolyttene. Mange ganger har jeg vitnet hva som skjer etter at en sau har hatt en hard økt på sauesanking eller etter en hard fødsel, og det som skjer når de får tilgang på saltsteinen. Det er ingen tvil om at sauene trenger det mineralrike saltet. Det er som å se et flatt batteri få ladekabler.  

Saltsteinen inneholder Magnesium Natrium, fosfor, kalium, sink, jod, selen, mangan, kobolt

 

2: Menneskene trenger også påfyll av elektrolytter

Ved harde økter på sauesanking, svetter vi ut saltet/elektrolyttene. På tidligere sauesankinger kunne jeg oppleve å være utslitt og tørst selv om jeg var dyktig på å etterfylle med vann ofte – Vannet gikk bare rett i blæra og det var bare å sette seg på huk bak en stein igjen ved første anledning. Nå gjør jeg som sauene og tilfører mineralrikt salt til vannet – Vannet blir da tatt opp på cellenivå med påfølgende energi og utholdenhet – Og enda bedre – Ikke lenger kvalme og hodepine på kjøreturen hjem og et helt annet grunnlag for restitusjon – Er du toppidrettsutøver eller har vært i militæret, kjenner du sikkert til dette knepet.

På gården hvor jeg er vokst opp, tar vi jordprøver for å kontrollere mineralstatus i jordsmonnet. Sauene våre får mineralkapsler med jod, selen og kobolt. Dette er næringsstoffer som også kan ligge lavt når jeg utfører intracellulære mineralanalyser på mennesker. Spesielt gjelder dette jod, som du kan lese om i tidligere Calunaartikler (10,11). Merk at det er viktig å ha kunnskap om samdansen mellom selen og jod ved eventuelt tilskudd med jod. Det er også viktig å ha respekt for at vi mennesker er biokjemisk unike, med forskjellig mineralstatus alt etter arv, miljø, blodtype og kosthold. Det som er rett for deg, kan bli feil for andre. 

Det som er rett for deg, kan bli feil for andre

Maten og næringsstoffene danner grunnlaget for vår helse – Det noen har for lite av, kan andre ha for mye av 

Vitaminer og mineraler jobber sammen i et komplekst samspill – De kan både motvirke og forsterke hverandre. Opptak krever i både god tarmfunksjon, god fordøyelse og tilgang på  de samarbeidende vitaminer og mineraler som kreves for opptak.  

Noen har lite av enkelte mineraler med tilhørende mangelsymptomer

Andre har for mye av enkelte mineraler med tilhørende symptomer

       Vi mennesker er biokjemisk individuelle med svært ulik mineralstatus og behov

 

  • Noen mennesker svetter mer enn andre – Behovet for salt/ elektrolytter vil derfor kunne variere.
  • Beroligende mineraler forbrukes under stress – Dette kan forsterke stresset, som medfører ytterligere mineraltap (13).
  • Noen mennesker (ca 20%) er saltsensitive og reagerer negativt på salt. De kan gjerne da være insulinresistente eller gå på medisiner som medfører at de blir/har blitt insulinresistente (6).
  • Ved overgang til mineralrikt salt vil blodtrykket typisk kunne reduseres fordi man får økt tilgang på både kalium og magnesium. All nedtrapping av medisin må skje i samråd med lege. 

Veien videre - Livsendrende mikrovaner

Ekte livsendring er et resultat av hundrevis av små avgjørelser vi tar hver dag. Og de mikrovanene som vi innfører fast med liten innsats er ofte de som gir oss mest effekt på lang sikt.  Det kan være så enkelt som å drikke et glass vann når du våkner, bytte påleggsmør, ta litt mineralrikt salt på egg, ringe en venn hver tirsdag og ta samtalen i naturen med headset, ta 20 situps før frokost, legge seg 20 minutter tidligere, puste lengre utpust når du kjører i 60 soner, ta fast morgenyoga i 7 minutter, eller å bevisst søke øyenkontakt etter mobilbruk. 

Dette er mikrovaner og til sammen inneholder de nok kraft til å flytte fjell – prøv om du ønsker !

Bruk mineralrikt salt uten helseskadelige antiklumpemiddel

Ta hensyn til de som faktisk er saltsensitive Ta med eget mineralrikt salt 

Toppidrettsutøver?

Se olympiatoppens  væsketapberegning (39) og behov for  salttilførsel

Erstatt tap av elektrolytter under trening og fysisk aktivitet

Erstatt tap av elektrolytter ved koffeinavhengighet

Utfordre din arbeidsgiver/kantine til å bruke mineralrikt salt og sikre tilgang til mineralrikt salt

Ha et bevisst forhold til medikamenter – Er tap av  elektrolytter en av alle bivirkningene ? 

Som forbruker har du makt – Bruk den –Still spørsmål. 

Hva er E535? 

Innfør nye mikrovaner  Gjør det enkelt, synlig og innbydende.  Sett fram en karaffel med mineralrikt vann til gamle og unge

Erstatt tap av elektolytter ved faste uavhengig av type faste

Erstatt tap av elektolytter ved omlegging av kost til lavkarbo/høyfett eller mat laget fra grunnen

Spis mere kraft, tradisjonsmat og innmat, proppfull av elektrolytter og vitaminer og mineraler

Still deg spørsmålet. Er det søtsug eller saltsug ?- Eller er det tørste – Drikk først.

Utfordre ordlyder på grenseverdier på salt -Passer grenseverdien kun for de 20 % som er saltsensitive ? (6)

Kickstart dagen med et vannglass tilført mineraler – Ta med deg en drikkeflaske ved behov

Tisser du om natten ? Tilfør en anelse mineralrikt salt i vannglasset om du drikker før leggetid

Bryllupsnatt ? Om du ønsker en lang og herlig natt – Sett frem vann med elektrolytter

Still spørsmålet HVORFOR – Utfordre etablerte sannheter – Vær åpen og undrende

Ved ME eller annen form for energisvikt, prøv deg litt forsiktig frem. 

 

Lytt til kroppen – Stol på det den sier til deg. Gi den det DU trenger for å få lys i DIN lampe

You are the salt of the earth

You are the light of the world

Matt. 5:13-16

Er lyset ditt på?

Det er på tide at vi tør å utfordre etablerte sannheter rundt salt

Dette er kanskje hovedbudskapet til Dr. DiNicolantonio, Dr. Brownstein og Dr. Batmanghelidj og alle de mange legene som både har satt seg inn i forskningen rundt salt og sett med egne øyne hvor undervurdert og misforstått saltet har blitt.

Dette handler ikke om «å innrømme at vi tok feil». Det handler om å «innrømme at vi stolte på tidligere budskap lagt fram for oss. Det handler om å være åpen, undrende, nytenkende, søkende og tørre å stille spørsmål når noen refererer til tidligere etablerte sannheter. I boka tha Salt fix (1) er det over 250 referanser og linker til forskning som rett og slett gir oss en helt ny sannhet. Også om den mikroskopiske økningen av blodtrykket som ble forløperen til demoniseringen av saltet (6,24,42).

Det finnes mange typer hvitt pulver – Vil du velge sukker eller salt ? Og hvilken sannhet vil du fortelle til dine barn og barnebarn? De som fortsatt har den fantastiske egenskapen at de stiller spørsmålet:

 

Hvorfor? 

Om forfatteren

Janne Steinsund er Kostveileder fra Tunsberg Medisinske Fagskole og har fagbrev innenfor kjemiprosess. Hennes store lidenskap er kroppens biokjemiske prosesser og evne til å komme i balanse.

Hennes interesse for ortomolekylær medisin kom etter en sykehusinnleggelse i 2007 der det ikke var mulig for konvensjonell medisin å finne en forklaring på hennes helseutfordringer, til tross for en rekke undersøkelser og blodprøver.

Hun fikk hjelp av to bioingeniører til å få tatt blodprøver og mineralanalyser via private laboratorium og erfarte da hvordan kroppen kunne reparere seg selv når den ble tilført det den manglet. Dette gjorde så sterkt inntrykk at hun sammen med bioingeniørene startet firmaet PositivHelse DA, som i samarbeid med anerkjente laboratorium utførte biokjemiske analyser i fullblod og vev.

«Hvorfor behandle symptomer når du kan behandle underliggende årsaker» var drivkraften til jentene fra PositivHelse. 

Denne drivkraften har Janne nå tatt med seg inn i eget firma www.naturbalanse.no, som driver med formidling og analysebasert kostveiledning.

Janne er også ansatt i Equinor der hun arbeider med formidling og kompetansebygging.

Annonse:

SanBalance - En god mikrovane!

For grunnleggende mineralbalansering og et optimalt cellemiljø.

Inneholder magnesium, jod, selen, silisium, bor, vitamin C, B6, B12 og folat

Referanser og anbefalte bøker:

1.      The salt Fix  – Dr. James DiNicolantonio – Cardiovascular research scientist

2.      Healing is voltage  – Cancer on/off switches  – Jerry Tennant MD, MD(H), PS cD

3.      Sodium-restricted diet increases nighttime plasma norepinephrine and impairs sleep patterns in man – PubMed (nih.gov)

4.      Artikkelserie om næringsstoffene

5.      Hvorfor har vi lite magesyre? (tunmed.school)

6.      Is Sodium Bad For You? – with Dr. James DiNicolantonio Neurologist EP. 77 – YouTube

7.      Salt and water – Barbra O Neill

8.      Drs. Rx: Try This Simple Dehydration Test! – YouTube

9.      Mange eldre er dehydrerte – NHI.no

10.   Helsedirektoratet: – Krevende å måle jod. – Caluna.no

11.   Når var sist legen målte ditt jod? Slik gjør du det selv! – Caluna.no

12.   How much SALT to consume on a LOW-CARB diet or FASTING – YouTube

13.   Trace Elements and other essential nutrients Dr. David Watts

14.   Nyrene – vår viktigste saltregulator – Helsemagasinet vitenskap og fornuft (vof.no)

15.   How Much Salt and Magnesium with Dr James DiNicolantonio – YouTube

16.   www.naturbalanse.no

17.   Blodprøve: Magnesium RBC – SanOmega

18.   How to improve athletic performance with salt and water – YouTube

19.   Your body many cries for water – You are not Sick- You are thirsty- Don’t treat thirst with medication Dr.Batmanghelidj

20.   Hvorfor vi sover  – Matthew Walker

21.   Aluminum and Alzheimer’s disease: after a century of controversy, is there a plausible link? – PubMed (nih.gov)

22.  Coffee Depletes these Nutrients – YouTube

23.  Blodtypedietten Peter J. D Adamo

24. Effects of sodium restriction on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterols, and triglyceride: a meta-analysis – PubMed (nih.gov)

25.  Bruken av salt i historisk perspektiv – Helsemagasinet vitenskap og fornuft (vof.no)

26.   Lower serum sodium levels predict poor clinical outcomes in patients with insomnia | BMC Nephrology | Full Text (biomedcentral.com)

27.   Dr Brownstein: Salt your way to better health

28.   Magnesium and Osteoporosis: Current State of Knowledge and Future Research Directions – PMC (nih.gov)

29.   Impact of magnesium on bone health in older adults: A systematic review and meta-analysis – PubMed (nih.gov)

30.   Magnesium supplementation and osteoporosis – PubMed (nih.gov)

31.   Total body Na(+)-depletion without hyponatraemia can trigger overtraining-like symptoms with sleeping disorders and increasing blood pressure: explorative case and literature study

32.   Low-Salt Diet and Circadian Dysfunction Synergize to Induce Angiotensin II-Dependent Hypertension

33.   Moderate sodium restriction. Do the benefits justify the hazards?

34.   [Clinical analysis of perioperative electrolyte imbalance in 999 patients undergoing gastrointestinal surgery] – PubMed (nih.gov)

35.   Electrolyte and other physiological abnormalities in patients with bulimia – PubMed (nih.gov)

36.   Hypomagnesaemia/hypokalemia associated with the use of esomeprazole (Nexium) – PubMed (nih.gov)

37.   Associations of proton pump inhibitors and hospitalization due to hyponatremia: A population-based case-control study – PubMed (nih.gov)

38.  Magen – ofte et oversett organ i fordøyelsen (tunmed.school)

39.  Fakta om væskebalanse og prestasjon (olympiatoppen.no)

40.  Mange eldre er dehydrerte – NHI.no

41.    Dehydration in the Older Adult – PubMed (nih.gov)

42.  Too little salt in diet can be as bad as too much, study shows | The BMJ

43   Short-term effects of various sugars on antinatriuresis and blood pressure changes in normotensive young men – PubMed (nih.gov)

Del dette innlegget på:

Sykdommer/Tilstander

Caluna Nyhetsbrev

Få de siste nyheter og oppdateringer innen helse!